za. okt 1st, 2022

In opdracht maakte ik recent zes kubussen van een soort kunstleer. De kubussen worden gebruikt tijdens het taalonderwijs op een school hier in de buurt. De lesmethode heet zien is snappen. Zien is snappen is een vooral visuele handleiding voor taalonderwijs door leerkrachten in het primair onderwijs met een of meer anderstalige kinderen in de klas. Maar zoals gezegd, ik maakte de kubussen in opdracht en heb dus verder geen verstand van de lesmethode. Maar waar ik wel verstand van heb is hoe je een kubus kunt maken van textiel of van kunstleer. Hieronder vind je de werkbeschrijving hoe je een kubus van kunstleer in elkaar moet zetten.

Tijdens het maken kwam ik veel verschillende probleempjes tegen. Omdat ik er zes moest maken, heb ik kunnen experimenteren met een aantal ideeën en uiteindelijk ben ik op de beste methode gekomen om deze kubussen in elkaar te zetten. Hopelijk zet jij met de aanwijzingen hieronder meteen een goede kubus in elkaar. Succes!

Wat heb je nodig om een kubus te maken van kunstleer?

 • 6 lapjes kunstleer of textiel, 22 cm in het vierkant. Het kunstleer moet niet rekbaar zijn. De naden van 1 cm zitten hier al bijgerekend.
 • 6 stukken dun polyether schuimrubber van 1 cm dikte, 18 cm in het vierkant
 • 6 stukken transparantie folie 0,20 mm, 16 cm in het vierkant
 • dubbelzijdige tape
 • 140 gram vulling voor knuffels, te koop in zakken van 500 gram of 1 kilo
Kunstleer of imitatieleer of gelamineerde stoffen zijn allemaal geschikt voor het maken van een kubus.
Kunstleer heeft meestal een geweven onderstructuur

Tip 1: gebruik het juiste naaivoetje

Dit is een hele belangrijke tip. Tafelzeil, imitatieleer en gelamineerde stoffen hebben de irritante neiging om onder je naaimachinevoetje te blijven plakken. Daardoor wordt de stof niet goed geleid, krijg je onregelmatige steken, komt het folie niet recht op het kunstleer of raakt de bovenlaag van je kunstleer beschadigd.

Een naaivoetje met glijzool, ook wel een Teflon voetje genoemd, zorgt ervoor dat kunstleer veel beter getransporteerd wordt door je naaimachine.

Hoe zet je de kubus in elkaar

Begin met de transparante folie. Sla één kant één centimeter om en zoom hem vast voor de stevigheid, steeklengte 4. Doe dit voor alle zes stukjes. Stik daarna (steeklengte 4) op elk van de lapjes kunstleer een stuk transparante folie, precies in het midden van het lapje, aan 3 zijden. De omgezoomde rand is de ingang van het zakje en hoeft dus niet vastgezet te worden.

Als je ze alle zes gedaan hebt, stik je de kubusdelen aan elkaar. Dit spul “plakt” een beetje op elkaar, dus waarschijnlijk heb je geen spelden nodig. Wil je toch de stoffen goed op elkaar houden tijdens het stikken, gebruik dan wonderclips, het nieuwste hulpmiddel zonder dat je de stof beschadigd door het te spelden. Ik probeerde het met plakband, maar dat maakt dat er lijmresten op het kunstleer achter blijven, dus dat is niet handig.

Begin met stikken vanaf 1 cm vanaf de bovenrand met een naadbreedte van 1 cm.

Tip 2: stik vanaf 1 cm vanaf de bovenrand

Meestal als je 2 lapjes aan elkaar stikt, dan begin je vanaf de rand van het lapje te stikken tot helemaal tot de volgende rand, het einde. In dit geval van het kubus maken begin je te stikken vanaf 1 cm vanaf de bovenrand en je eindigt op 1 cm voor het einde. Houd een naadbreedte van 1 cm aan.

Je kunt de kubus op meerdere manieren in elkaar zetten:

 • je neemt het bodemlapje en stikt daar aan alle vier de kanten vier lapjes, goede kanten tegen elkaar. Het zesde lapje stikt je als verlengde aan één van de aangestikte lapjes. Vervolgens ga je vanaf het bodemlapje alle naden stikken. Houd één naad open om te keren.
 • of je stikt vier lapjes één voor één aan elkaar (goede kanten tegen elkaar) en sluit dan de twee buitenste lapjes aan elkaar, zodat je al meteen de kubusvorm hebt. Het bovenste lapje en het onderste lapje stik je er meteen in vorm in. Houd één naad open om te keren.

Keer de kubus buitenstebinnen. De goede kant is nu aan de buitenkant.

Tip 3: stik vanaf 3 mm vanaf de hoek bij het doorstikken van de naden

Stik nu de naden door op ongeveer 3 mm van de naad. Begin op 3 mm vanaf de hoek en eindig 3 mm voor het einde met stikken. Dit is een precies werkje, ik schoot zelf bijvoorbeeld hier continu doorheen. Mijn machine is heel snel en ik heb dit daarom draaiend aan het rechterwiel van de naaimachine, zonder voetpedaal, gedaan.

Je kunt nu alle naden doorstikken, ook de naden die eindigen op de naad die nog open is. Als je die 3 mm van de rand maar in de gaten houdt. Dit is dus de hoek van de kubus.

Tip 4: gebruik dubbelzijdige tape

Ik heb aan de binnenkant van de kubus schuimrubber geplakt om de kubusvorm er beter in te krijgen. Als je dit niet doet, dan wordt de kubus te rond en dat wil je niet.

Om het schuimrubber aan de binnenkant op zijn plaats te houden gebruik je dubbelzijdig tape. Je knipt stukken van 3 x 3 cm ongeveer (het steekt niet zo nauw) en plakt elk stukje aan de binnenkant op één van de zijden van de kubus. Nu ga je het schuimrubber aan de binnenkant op elk van de kubuszijdes plakken. Gebruik bijvoorbeeld je tornmesje of een klein schaartje om de bovenlaag van het dubbelzijdige tape af te halen. Haal eerst één bovenlaag eraf en plak dan het schuimrubber op zijn plaats. Ga dan verder met de volgende kubuszijde, totdat je ze alle zes gehad hebt. Niet alle bovenlagen van de tape in één keer eraf halen, want dan gaat alles aan elkaar plakken.

Het vullen van de kubus

Je vult de kubus nu met 140 gram vulling voor knuffels. En dan wordt het nu weer lastig, want je moet nu de laatste naad dicht stikken. Je kunt spelden gebruiken, als je dit in de lengterichting van de naad doe, tenslotte stik je daarover heen en dan zie je die gaatjes niet meer. Of gebruik de al eerder genoemde wonderclips. Doe niet wat ik deed: de spelden recht op de naad erin steken. Helaas wordt dat dus een gaatje.

Die laatste naad dicht stikken is hard werken 😉 Probeer zoveel mogelijk lucht uit de kubus te persen en blijf dat naar beneden drukken door het gebruik van je linkerarm. Op het moment dat je die druk enigszins laat verslappen schiet je naald van de stof af, dus dit is echt lastig. Maar niet onmogelijk! Stik tenslotte deze laatste naad dicht. De kubus is klaar en in elkaar gezet.

De kubus zit in elkaar en is klaar voor gebruik

Wat kun je er verder mee, met deze kubus?

Zoals je kunt lezen in de eerste alinea zijn deze kubussen dus bedoeld voor een bepaalde lesmethode. Maar privé kun je ook veel bedenken. Het idee namelijk van de doorschijnende folie inschuifzakjes op de zijdes is dat je er verschillende teksten in kunt stoppen. Mijn ideeën, als je maar één kubus hebt gemaakt, zijn:

 • maak er gewoon een dobbelsteen van: in elk vakje dus 1, 2, 3, 4, 5 of 6. Lees De leukste dobbelsteenspelletjes met kinderen voor meer ideeën.
 • doe in elk vakje een letter, bijvoorbeeld de meest voorkomende medeklinkers: n, t, r, d, s of l. En speel daar dan bijvoorbeeld een soort Pim, Pam, Pet mee. Noem een groente beginnend met een … ; noem een plaatsnaam beginnend met een …, enz.
 • doe er delen van een zin in en vraag aan het kind om een verhaal te verzinnen, waarin dit deel van een zin in voorkomt.
 • doe er zes vragen in. Dan kun je dit ook met volwassenen spelen, leuk voor oudjaarsavond, als je een beetje filosofisch getinte vragen bedenkt.
 • met Sinterklaas kun je het Sinterklaas dobbelsteenspel spelen, door in elk vakje een andere tekst te doen. Bijvoorbeeld “cadeau van de een naar de ander”, “iedereen een stoel naar rechts” enz. Kijk voor de teksten op het Sinterklaasdobbelspel spelregels.

Je kunt vast zelf ook nog van alles bedenken voor deze leuke kubussen. Succes met het maken van deze kubus(sen). Als je vragen hebt, je kunt me altijd mailen.

Dit soort kubussen zijn ook in de handel te krijgen, maar dan heeft elk vlak een andere kleur, ook leuk. Dus heb je geen zin om deze kubus zelf in elkaar te zetten, via deze link kun je een creatieve zachte dobbelsteen ook kopen.


Lees ook:

By Jeannet