za. mei 21st, 2022

Sinds 22 april 2022 heeft Amsterdam een Fabrique des Lumieres. Op het Westergasterrein (tegenwoordig als Westergas aangeduid) wordt de Zuiveringshal nu gebruikt als kunstbioscoop (of zoals het persbericht luidt: als audiovisuele kunstbeleving). Deze hal is de perfecte ruimte met zijn hoogte van (op het hoogste punt) 17 meter en zijn monumentale muren om hierin dit concept van kunstbeleving mee te maken. Laat je onderdompelen in een lichtshow van kunst en muziek. Neem een “duik in de kunst in Amsterdam West!”.

Atelier des Lumières in Parijs

Een paar jaar geleden was ik in Parijs in het Atelier des Lumières en ik genoot daar van een unieke en spectaculaire manier van kunst bekijken en beleven. Op de enorme muren van een grote fabriekshal werd rondom kunst geprojecteerd. In dat jaar waren er zonnebloemen van Van Gogh te zien, samen met andere landschapsschilderijen uit Arles. Dit alles werd begeleid door klassieke muziek in een verder redelijk donkere hal. Het was heel bijzonder en ik had nog nooit zoiets gezien. Ik onderging kunst op een manier die ik niet kende. Maar ik moest er dus wel voor naar Parijs. (Ik schreef daar het blog: Parijs met kinderen over.)

Nu hoeft dat niet meer. Datzelfde Atelier des Lumières maakt dit concept van kunst beleven nu ook in Amsterdam zichtbaar.

Gustav Klimt

De kunst die tot het einde van dit jaar in Amsterdam te zien is, zijn de kunstwerken van Gustav Klimt in al zijn gradaties. Wat Klimts visie was op de natuur bijvoorbeeld. De vloer van Fabrique des Lumières is omgetoverd tot een tapijt van ontelbare bloemen, waardoor je ondergedompeld wordt in een wereld van kleur.

Zijn beelden van vrouwen – jonge meisjes, zwangere vrouwen, oude vrouwen, knap of minder knap – vertegenwoordigen de vrouwelijkheid in al haar vormen. Als zoon van een vergulder paste Klimt dunne lagen bladgoud toe in zijn kunstwerken om zijn figuren nog beter tot uiting te laten komen en hun magische karakter te benadrukken.

Het werk van Klimt wordt afgewisseld met schilderijen van Egon Schiele. De huizen die Fabrique des Lumières binnendringen zijn geïnspireerd op Klimts werken. Zijn dorpen zijn als een lappendeken in composities die uit opeenvolgende vlakken bestaan.

Tel daar de prachtige muziek van Madame Butterfly van Puccini bij op, tezamen met nog 9 componisten, zoals Beethoven, Mahler, Chopin, Philips Glass, Strauss enz. en je beleeft in Amsterdam een hele bijzondere manier om kunst te zien. Je wordt letterlijk ontroerd door zoveel moois om je heen. Kippenvel gegarandeerd!

Kunst van Hundertwasser in de Fabrique des Lumières in Amsterdam
KLIK OP DEZE AFBEELDING VOOR DE TRAILER VAN DE FABRIQUE DES LUMIÈRES EN VERGEET NIET JE SPEAKERS AAN TE ZETTEN: DE MUZIEK DIE ERBIJ HOORT IS ESSENTIEEL!

Friedensreich Hundertwasser

Maar niet alleen Gustav Klimt wordt geëerd, maar ook architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser heeft een 10 minuten durend visueel gebeuren. Zijn kleurrijke schilderijen en fantasierijke gebouwen, met respect voor de natuur en de mens als uitgangsbasis, belichamen de bron van het leven. Net als Gustav Klimt en Egon Schiele liet de kunstenaar het perspectief los en gebruikte hij in plaats daarvan een opeenvolging van vlakken, en net als hen gaf hij de voorkeur aan expressievere lijnen boven rechte lijnen, waardoor onregelmatige vormen ontstonden. “De rechte lijn is een door de mens gemaakt gevaar, omdat zij niets van doen heeft met de mens, het leven en de hele schepping”, zo rechtvaardigde hij die keuze ooit.

Als ik eerlijk ben, vond ik dit deel het mooiste. Maar ik ben dan ook een groot liefhebber van kleuren en fantasie. En bij dit deel over Hundertwasser zie je treintjes over de muren rijden en boten over de vloeren varen. Heel aansprekelijk voor kinderen en mensen met een kinderlijke geest, zoals ik.

In Darmstadt Duitsland staat een fantastisch architectonisch hoogstandje van hem. Mocht je in de buurt zijn deze zomer, echt de moeite waard. Lees: Architect Hundertwasser: om voor om te rijden.

Kunst in Amsterdam voor iedereen

Je hoeft niet eens persé te houden van kunst om naar deze spectaculaire Fabrique des Lumières in Amsterdam te gaan. Zelfs als je er niets van weet dan is dit een mooie gelegenheid om je te laten onderdompelen in kunst in de meest bijzondere uiting. Door projectie en muziek onderga je iets, wat je niet eerder hebt meegemaakt waarschijnlijk. Op een gegeven moment heb je zelfs het gevoel dat je omhoog zweeft. Een visueel trucje, maar het voelt toch behoorlijk echt aan.

Atelier des Lumières, de organisator van deze nieuwe Fabrique, gebruikt dan ook als ondertitel, Cultuur voor Iedereen.

Kunst voor kinderen

Dat maakt dat deze manier van kunst beleven ook voor kinderen heel geschikt is en het is dan ook echt een reden om naar Amsterdam te komen. Het is een mooie ingang om wat van kunst binnen te krijgen en wie weet kun je ze hierna zelfs mee krijgen naar een echt museum met schilderijen. Kinderen vanaf 8 jaar zullen dit fantastisch vinden. Voor jongere kinderen kan het misschien wat overweldigend zijn, maar dat ligt aan het kind natuurlijk. En ze zijn tegenwoordig wel wat gewend …

De gouddeeltjes van Klimt die op je neerdalen en de illusie van een echte varende boot in het werk van Hundertwasser zijn echt dingen, die heel leuk zijn voor kinderen.

Mijn schoenen in de Fabrique des Lumières

Fabrique des Lumières, kunst in Amsterdam

De doorlopende voorstelling duurt een uur. Elk half uur kunnen er mensen naar binnen. Bij je online reservering kun je je starttijd zelf bepalen (aanbevolen).

Fabrique des Lumières
Pazannistraat 37 (Westergasterrein, ingang op het terrein zelf)
Amsterdam (West)

Toegang: 17 euro per persoon
(kortingen voor CJP, student, I Amsterdam en jeugd), kinderen tot 5 jaar gratis toegang.

Geopend: Zondag t/m donderdag: 9 tot 17 uur. Vrijdag en zaterdag: 9 tot 21 uur.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.