do. jun 30th, 2022
lichtkoepel in een douchecel

Lichtkoepels zijn de bom! Dat klinkt misschien wat afgezaagd en overdreven, maar dat is het niet. Met een lichtkoepeltje op een plek waar het voorheen donker was, krijg je opeens weer ideeën om de ruimte in te delen en te veranderen. En daar houden wij vrouwen van. Woon je in een huis waar ergens een plat dak is, dan kun je daar een daglichtkoepel plaatsen of laten plaatsen. Als je handig bent, kun je dat zelf, schijnt.

Ik zou het niet kunnen, maar dat terzijde. Verbouwen vind ik wel één van de leukste dingen die er zijn. En inrichten ook. Ook al ben ik op een leeftijd, waar het allemaal wat minder soepel gaat, ik doe het nog graag. Van verbouwen en inrichten krijg ik energie. En van het kijken naar verbouwingen ook.

Complete lichtkoepelset

Bouw-handel is hét bedrijf dat gespecialiseerd is in lichtkoepels. Ze bieden een complete lichtkoepelset aan, inclusief de opstanden en bevestigingsmaterialen. Elke maat is te bestellen, er wordt een helder montagevoorschrift bijgeleverd en mocht je vragen hebben, dan kun je ze altijd stellen. Deze koepels zijn van acrylaat of van polycarbonaat.

Als je kijkt naar de reviews van dit bedrijf, dan zie je dat heel veel mensen een 10/10 hebben gegeven. Dat zegt wel wat.

Losse lichtkoepels

Ook losse lichtkoepels zijn verkrijgbaar. Dat is bijvoorbeeld handig als je alleen een lichtkoepel moet of wilt vervangen. De opstanden zitten er dus al. Bouw-handel heeft de voordeligste keuze. En heel veel varianten in zowel kleur, als in materiaal en mate van isolering, ook een heel belangrijk punt bij het vervangen van een lichtkoepel. Sterker nog, dit zou een reden kunnen zijn om eindelijk die koepel, die er al 20 jaar opzit, te vervangen. Er bestaan nu zeer sterk isolerende lichtkoepels, waardoor je gegarandeerd nooit meer last hebt van temperatuurverschillen.

Vlakke lichtkoepels van Bouw-Handel
Vlakke lichtkoepels

Vlakke lichtkoepels

Vlakke lichtkoepels hebben een wat meer design uiterlijk. Ze zijn vierkant van vorm en hebben een vlak glas. En dat is dan ook meteen het belangrijkste verschil met de eerder genoemde koepels: het zijn eigenlijk geen koepels!

Wederom zijn hier behoorlijk wat varianten van te koop. De vaste uitvoering, waar het raam niet open van hoeft, in dubbel of driedubbel geïsoleerd glas. Maar ook handmatige of elektrisch geventileerde uitvoeringen. Er bestaat zelfs een vlakke variant die beloopbaar is! En zou je op je platte dak, als je dan toch bezig bent, een dakterras willen aanleggen, dan kun je kiezen voor een dakbetreding, oftewel een deurraam van glas naar het terras toe. Leuk!

De werking van een lichttube

Lichttube

Heb je een plek in je huis, waar geen daglicht komt en waar geen plat dak boven zit, dan kun je kiezen voor een lichttube. Deze bevestig je op het dak boven de ruimte die verlicht moet worden. Vervolgens leg je een lichtbuis aan naar deze ruimte (tot een afstand van 3 meter). Door de sterke reflectiewerking in de buis wordt het daglicht naar binnen getransporteerd en daar verspreid via een rond armatuur. Dit is een duurzame oplossing, want je hoeft hier overdag geen lampen te gebruiken. Voor de donkere perioden kan in het armatuur ook een lamp worden aangebracht.

Als het klaar is

En dan komt het leukste gedeelte, althans voor degene die de inrichting doet. En dat is meestal de vrouw, ik generaliseer graag.
Als het klaar is, kun je eindelijk gaan opruimen, gaan schuiven, gaan inrichten, gaan opleuken. Want wedden dat die plek, waar het voorheen zo donker was, een heerlijk plekje wordt? Een lichtkoepel geeft echt een wereld van verschil.

Dan verzucht je, als het klaar is, hadden we dit maar jaren eerder gedaan!


Lees ook:


Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking.

By Jeannet