Connect with us
yacons op de biomarkt, heerlijk in een ovengerecht

Koken

Yacon

Yacon, is het een vrucht of is het een groente?

Yacon, een vrucht of een groente? Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik er wel eens eentje gegeten had. Maar op de Biomarkt van de Haarlemmer Kweektuin (elke 1e zaterdag van de maand, m.u.v. de wintermaanden) kocht ik laatst een yacon. Appelwortel stond erbij geschreven op het bordje. Maar mijn eerste indruk was dat het een soort aardappel was, of een soort wortel. Ik zag al een ovengerecht voor me met zoete aardappel en een of andere vergeten groente erbij. 

Yacon is een vrucht!

Maar wat bleek: Yacon is een vrucht, uit Zuid Amerika. En je kunt hem dus gewoon rauw eten. Sterker nog, hij is nauwelijks gaar te krijgen. Nadat je hem geschild hebt, kun je er gewoon plakjes vanaf snijden en dan proef je inderdaad enigszins de smaak van een appel, maar meer nog de structuur daarvan. En dat is dan ook meteen het leuke van de Yacon. Want dat ovengerechtje, dat kwam er toch, en daar paste hij prima in.

Makkelijk ovengerecht met Yacon

Gebruik een gewone aardappel, een zoete aardappel en een yacon. Snijdt ze alle drie in dunne plakjes, nadat je ze geschild hebt. Kook de aardappel en de zoete aardappel eventjes (5 minuten tops) en vul dan een ovenschaaltje (nadat je er even een laagje olijfolie in hebt gedaan) met laagjes aardappel, zoete aardappel en rauwe yacon. Als je wilt kun je met wat zout en/of peper de boel wat opspicen. Zet dat gedurende een half uur in de oven, 180-200 graden, en je zult zien, dat de yacon zich prima houdt. Zijn smaak loopt iets achteruit, maar zijn bite niet en dat maakt het lekker verrassend tussen de twee zachtere aardappelsoorten in. 
Dan lees ik ook nog dat de Yacon een soort superfood is, erg gezond, met een lage glycemische waarde, dat betekent weinig calorieën, en dan denk ik, wat een ontdekking! Enjoy.

Hou je van makkelijk te maken gerechten, net als ik? Kijk eens bij mijn “mik-en-mix”recepten. Gewoon mikken en mixen, een kind kan de was doen.

More in Koken

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement En
Advertisement

All Kinds of Films

Poster van de film The Favourite

Boeken & Films

films | The Favourite vs Bohemian Rhapsody

By 25 februari 2019
Roma,de film, nanny in auto met kinderen

Boeken & Films

ROMA, film op Netflix

By 22 februari 2019
Uitgebluste moeder met heel wakker kind op bed uit de serie The Letdown

Boeken & Films

Geweldige serie op Netflix: The Letdown

By 9 februari 2019
Michael Douglas als Kominsky

Boeken & Films

Kijktip op Netflix: the Kominsky Method

By 29 december 2018

All Kinds of Posts

To Top