Als je wel vaker in Brussel bent geweest en niet uitsluitend het centrum wilt bezoeken, dan is het leuk om de wijk Marollen eens te bezoeken. Het is de meest volkse buurt van Brussel, maar dat is langzaam aan het veranderen.

Je kunt een leuke rondwandeling van ongeveer een uur maken door de buurt. Beginnend bij de Hallepoort kom je dan via het Vossenplein langzaam in een buurt, die nog steeds Marollen heet, maar verandert van volks naar hip. Het is een bekend gegeven. De huizenprijzen zijn hier nog te doen en studenten en jonge hipsters verhuizen naar dit soort buurten. Zo verjagen ze de oude bewoners en veranderen de buurt.

Marollen, een rondwandeling

Hallepoort, Marollen, Brussel

Vertrek vanaf de Hallepoort. Deze is te bereiken met metrolijnen 2 en 6. De Hallepoort is de enige Brusselse stadspoort die bewaard is gebleven. Loop met de Hallepoort achter je rug de Hoogstraat in. De Hoogstraat is de langste winkelstraat van Brussel. Je vindt er veel antiek en curiosa-winkeltjes. Ook veel kringloopwinkels zitten er, dus je kunt je voorstellen, dat dit een aantrekkelijke buurt is voor studenten en jonge hipsters.

Marollen, het Vossenplein

Vossenplein, Marollen in Brussel, rommelmarkt

Sla bij de Sistervatstraat linksaf tot het Vossenplein. Daar is elke ochtend, 7 dagen in de week, een rommelmarkt te vinden van 6 uur ’s ochtends tot een uur of 2 in de middag. Omdat dit Franse en Belgische rommel is, is het in onze ogen heel aantrekkelijk, want wij Nederlanders kennen het niet. Als je deze markt gehad hebt, ga dan de Vossenstraat in, wat een levendig straatje is met restaurantjes en muziek. Je komt dan weer in de Hoogstraat uit.

Sla linksaf de Hoogstraat in tot het Breughelplein. Het plein is ontstaan uit de afbraak van de huizen tussen de Zwaardstraat en de Gratiestraat. Men wilde hier een afrit bouwen dwars door de Marollen. Dat plan is gelukkig niet doorgegaan, maar de huizen waren wel al gesloopt. Sinds 2002 domineert een enorme lift het gezellige plein. Veel voetgangers en fietsers gebruiken de lift om het grote hoogteverschil tussen het Poelaertplein en de Minimenstraat te overbruggen.
In de zomer kun je op het Breughelplein lekker veel terrassen vinden.

Neem de lift naar boven naar de Minimenstraat. Je komt dan uit bij het enorme Justitiepaleis. Het is een van de grootste 19e eeuwse gebouwen van Brussel. Loop helemaal om het gebouw heen en sla rechts de Wolstraat in. Loop deze uit tot het ziekenhuis en ga dan links met de weg mee. Je komt dan uit op de Waterloolaan en dan zie je aan je rechterhand weer de Hallepoort staan.

Wil je meer tips over Brussel, klik dan hier.

Justitiepaleis te Brussel in de wijk Marollen