za. okt 1st, 2022
serie over mensen met een beperking

Mag je lachen om mensen met een beperking? In het onderstaande lijstje met series over mensen met een beperking mag dat inderdaad. In dit geval heb ik het over mensen, die óf een vorm van autisme hebben óf getroffen zijn door de ziekte van Alzheimer, beter bekend als dementie. Juist door de zware thematiek is het fijn als er enige lichtheid en humor kan zijn. Het is een manier om toch een weg te vinden in lastige en moeilijke situaties. Zowel voor degenen die de ziekte hebben, maar ook voor de mensen om hen heen. Door mijn werk in het Museum van de Geest in Haarlem ben ik hierin geïnteresseerd geraakt. De licht humoristische series die ik hieronder noem zijn te zien op internet en TV; de eerste twee buitenlandse series op Netflix en de laatste twee Nederlandse series op televisie.

Handig weetje tussendoor: als je een internet en TV-abonnement wilt afsluiten, moet je wel weten wat je nodig hebt natuurlijk. Ben je alleen of met zijn tweeën, dan is 50 Mbit/s een prima snelheid om lekker te kunnen Netflixen of te surfen. 100 Mbit/s is geschikter voor grotere gezinnen en als je vaker met meerdere personen tegelijk online bent, dus ook ideaal voor professioneel gebruik. En als je je echt nooit meer wilt ergeren aan het feit dat je partner zit te zoomen en jij een filmpje wilt bekijken, dan kies je voor 1000 Mbit/s.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Lijstje van vier series over mensen met een beperking

1. Atypical

De Amerikaanse serie Atypical gaat over de autistische jongen Sam, die helemaal gek is op pinguïns en er alles over weet. Hij woont nog bij zijn ouders, maar werkt wel in een elektronicawinkel. Het is een fantastische serie. Keir Gilchrist speelt heel invoelbaar het karakter van Sam. Je denkt bijna, dat hijzelf enigszins autistisch moet zijn om dit zo goed te spelen en dat hij dat nog wat heeft aangedikt. (Ik zag trouwens een interview met hem en Jennifer Jason Leigh, die de moeder speelt, en hij is het niet). Mensen die een beperking als autisme hebben, hebben vaak geen filter. En sociaal zijn ze niet erg vaardig. Dat geeft heel vaak komische situaties.

Maar ook zijn androgyne zus, die twijfelt over haar seksualiteit is heel herkenbaar. En de beide ouders die zowel ongerust als trots zijn op Sam worden kwetsbaar maar toch sterk gespeeld. Vier seizoenen van één van de leukste series over mensen met een beperking. Het laatste seizoen is vanaf 9 juni 2021 te zien op Netflix.

2. Love on the Spectrum

Een andere serie over mensen met een beperking, die nu te zien is op Netflix, is het Australische Love on the Spectrum. Dit is geen geacteerde serie, maar een documentaire waarbij een televisieploeg negen mensen met autisme volgt, die graag een relatie willen. In feite is het een datingshow, maar dan gaat het om dating voor mensen met een beperking. De mensen die gevolgd worden zijn allemaal bijzondere mensen met autisme die heel divers op het spectrum zitten. Er zijn heel veel verschillen. Maddi en Olivia zien er behoorlijk “normaal” uit, maar hebben toch die diagnose. Zoals Maddi het zegt: hoe ziet een autistisch mens er uit? Is autisme zo erg? Het zou een saaie wereld zijn, als iedereen hetzelfde is.

Je raakt meteen verzot op Michael, Olivia en Maddi, die alle drie zo graag een partner willen hebben, maar nog nooit een date hebben gehad. Vooral Michael is vaak onbedoeld grappig en je hoopt zo voor hem, dat het gaat lukken. En aan het einde van de serie wens je dat voor alle negen. Nu te zien op Netflix; vanaf 21 september 2021 het tweede seizoen.

3. Restaurant Misverstand

Als derde noem ik Restaurant Misverstand, dat vanaf 1 september 2021 te zien is bij SBS 6. Of via uitzending gemist. Deze serie volgt 11 mensen met een beperking, die redelijk jong zijn getroffen door de ziekte van Alzheimer. De serie is opgenomen in het museumcafé van het Museum van de Geest in Haarlem, waar ik werk. Zonder enige ervaring in de horeca helpen ze in de keuken en in de bediening van het café. Maar dementie is een rot ziekte en de mensen zijn nog goed genoeg om te beseffen, dat ze deze ziekte hebben. Maar door vol te houden en niet op te geven krijgen ze een boel complimenten, waardoor ze tijdens de uitzending heel erg opbloeien. En er mag gelachen worden, want ze zien gelukkig zelf ook hoe grappig sommige situaties zijn. Het doel van dit programma is om begrip voor, en kennis over, dementie te vergroten. Het programma is in samenwerking met Stichting Alzheimer Nederland tot stand gekomen.

4. Maud & Babs

Maud & Babs zijn de twee hoofdpersonen van deze nieuwe Nederlandse serie over mensen met een beperking, in dit geval dementie. De moeder Babs, gespeeld door Loes Luca, raakt langzamerhand de weg kwijt in haar hoofd en komt terecht in een soort stuurloosheid en ontreddering, die zo hoort bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Maud (Rifka Lodeizen) is haar dochter die, zo goed en zo kwaad als dat gaat, haar moeder probeert te helpen en terecht komt in de wereld van de mantelzorg. Met 5 miljoen mantelzorgers in Nederland is dit een onderwerp dat heel erg tot de verbeelding spreekt. Ondanks dat het een zwaar onderwerp is, is er de nodige hilariteit in de serie. Zo antwoordt Babs op de vraag van Maud waarom de afstandsbediening van de televisie in de koelkast ligt, dat hij oververhit was. Vanaf 12 september 2021 te zien op de NPO. En ook op NPOstart.

Mensen met een beperking horen erbij

Wat al deze series over mensen met een beperking gemeen hebben is dat er gelukkig over dit soort zware onderwerpen gelachen kan worden. Ook de hoofdrolspelers in het verhaal, degenen die het zelf treft, erkennen dat het niet allemaal naar en zwaar hoeft te zijn. Met enige lichtheid de toekomst tegemoet zien is de beste manier om niet bij de pakken neer te zitten.

En wij, als buitenstaanders, zouden iedereen met een open blik moeten benaderen. Want iedereen heeft talenten en mogelijkheden en daarom recht op onderwijs en werk of een zinvolle dagbesteding naar vermogen. We moeten geloven in een samenleving waarin iedereen gehoord en gezien wordt en mee mag doen. Uit de “Universele Verklaring van de Open Geest”.

By Jeannet