Het boek Michelle Obama, mijn verhaal, is in 2018 uitgekomen. Ongeveer tegelijkerijd is zij uitgeroepen tot de meest bewonderde vrouw van de Verenigde Staten van 2018. Het is een prachtig boek en een prachtige vrouw!

Boek Michelle Obama, haar jeugd

In het boek Michelle Obama vertelt ze over haar jeugd in Chicago aan de South Side. Over haar tijd aan Highschool, waar ze behoort tot de slimste van de klas en over haar vervolgstudie rechten. Haar strijd als zwart meisje en vrouw en haar doorzettingsvermogen en slimheid zorgen ervoor dat ze bij een vooraanstaand advocatenkantoor kan komen werken. Daar ontmoet ze de liefde van haar leven Barack Obama.

Barack Obama en Michelle Robinson in Kenya in 1992, foto uit het boek Michelle Obama
Barack Obama en Michelle Robinson in Kenya, 1992

Barack Obama

Ze vertelt over haar relatie met Barack. Hij zit vol met idee├źn en inzichten en voelt een sterke drang om de wereld te veranderen. Dat maakt hem niet de ideale huwelijkspartner, want hij is altijd onderweg. Maar ze bewondert en houdt van hem. Ze trouwen en krijgen twee kinderen. Doordat Barack altijd weg is, is zij degene die de zorg voor de kinderen op zich moet nemen. Dat ze dat zwaar vindt moge duidelijk zijn. Helemaal omdat ze haar baan moet opgeven en zich ook opwerpt in het gevecht om de gunst van de kiezer. Elke werkende moeder zal zich herkennen in haar gevoel hierover.

Het Witte Huis

De jaren in het Witte Huis en haar doel om de kinderen van Amerika gezonder te leren eten en meer te laten bewegen zijn fijn om te lezen. Wat Michelle Obama gedaan heeft als First Lady is bewonderenswaardig. Ze heeft jonge zwarte vrouwen het vertrouwen gegeven door hen te laten zien wat mogelijk is, als ze in zichzelf geloven.

Biografie├źn las ik vroeger met veel plezier. Totdat ik de biografie van Paul McCartney las en vlak daarna die van David Bowie. Ik was fan van ze, maar na het lezen van die boeken zijn ze van hun voetstuk afgevallen, wat een vervelende nare mensen.
De biografie van Michelle Obama heeft het tegenovergestelde gedaan. Zij staat bij mij nu op een voetstuk, ik ben nu fan. Het boek is goed geschreven, met vaart, zonder al te veel politieke uitwijdingen en zeer persoonlijk. Ze is voor Amerikaanse begrippen bescheiden genoeg en ze ziet ook haar mindere kanten. Michelle Obama is een goed mens. En het boek Michelle Obama, mijn verhaal, is een goed boek.
Voor mij is ze daarom ook de meest bewonderde vrouw van de Verenigde Staten.

Het boek Michelle Obama is volop verkrijgbaar

Ik zie het boek in alle boekhandels staan, zelfs bij mijn sigarenwinkeltje op de hoek, dus hij is ruim voorradig. De uitgever heeft zijn best gedaan, terecht. Je kunt hem natuurlijk ook bij bol kopen, maar dan kan je hem niet even inkijken en voelen, is minder leuk, vind ik.


Nog meer boekbesprekingen lezen: ga naar BOEKENLIJST 2019Als je via de link naar Bol een boek koopt, verdien ik een heel klein beetje geld daarbij. Dat geld komt van Bol, niet van jullie. Van dat geld kan ik dit blog bedruipen.