za. okt 1st, 2022

Ik had er al jaren niets meer van gehoord, van die film waar ik in november 2019 aan mee had gedaan. Die lag op een plank en die kwam er voorlopig niet van af. Het was natuurlijk corona geweest en veel producties hebben stilgelegen. Ik had eigenlijk de hoop al opgegeven er ooit nog iets over te horen of te zien. Maar gisteren zat ik in de Filmkoepel in Haarlem, toen er opeens een shot voorbij kwam, waarbij ik de hoofdrolspeelster, Sallie Harmsen, herkende. Samen met de titel van de film, Zee van Tijd, kwam het opeens bij me binnen: dit is de film waar ik 3 jaar geleden aan mee heb gedaan! Zou mijn filmcarrière nu dan toch eindelijk een vlucht nemen … 😉 ?

Figurant

Als figurant (want daar heb ik het over, mijn (ahum) filmcarrière) hoor je niet waar de film over gaat. En je hoort ook niet wie er mee spelen. Het heeft iets met een embargo te maken, waarom weet ik niet. Ik had foto’s gemaakt van mezelf op de Dam en op de Dappermarkt in Amsterdam. Maar ik mocht de foto’s niet laten zien, want niemand mocht nog iets weten. Waarom hier zo geheimzinnig over gedaan wordt, weet ik niet. Misschien is dit wel altijd zo in de filmindustrie. Mag niemand weten waar aan gewerkt wordt, zodat het uiteindelijke product een verrassing blijft?

Want wat blijkt, maar dat weet ik nu dus pas, dat ook mijn grote held Gijs Scholten van Aschat, samen met zijn zoon Reinout, mee heeft gedaan. Kijk, nu heb ik wat te vertellen!

Zee van Tijd

Het verhaal van Zee van Tijd gaat over het jonge stel Lucas en Johanna, die in de jaren ’80 met hun zoontje Kai de wereld rond zeilen. Een heerlijke reis vol met avontuur en levenslust. Maar midden op de Atlantische Oceaan wordt de ergste nachtmerrie van de jonge ouders werkelijkheid. Het dramatische einde van de reis is het begin van hun wanhoop. Hun pogingen om het verdriet te accepteren resulteert in het einde van de relatie. Veertig jaar later zien ze elkaar weer en blijkt dat er nog veel uit te leggen valt. Lukt het hen elkaar weer in de ogen te kijken?

Klik op de afbeelding om de trailer van Zee van Tijd te bekijken

Filmcarrière

In de film mocht ik als figurant in leuke jaren ’80 kleding over de Dam wandelen. Het was de eerste keer dat ik meespeelde in een film. Alleen al het aantrekken van die kleding vond ik een feest der herkenning! Ik had vroeger ook zo’n lange zwarte ribfluwelen jas met een ceintuur en een grote gesp. De schoenen die ik aan moest, jaren ’80 schoenen, zaten wat krap en ik moest een panty aan, ook iets wat ik al heel lang niet meer had gedragen. In de jaren ’80 reed er nog een tram rond de Dam en tezamen met een twintigtal auto’s uit die periode, wordt toch heel snel een beeld opgetrokken van vroeger. Leuk om die oude gele tram weer te zien en die donkerrode NZH-bus. En ook al die auto’s, zoals een Daf en een Citroën DS, oftewel een strijkijzer, zoals wij dat model vroeger noemden, waren leuk om weer te zien.

‘s Middags gingen we naar de Dappermarkt en moesten de figuranten marktbezoekers spelen. Mijn bijdrage bestond er uit, dat ik bij een kraam in de rij stond met een boodschappenkarretje. Ik had hier een hele lelijke beige jas aan en mijn haren hangen los. Ik zag er niet uit, vond ik zelf! Maar je moet wat voor je filmcarrière over hebben, toch?

Filmcarrière in Zee van Tijd op de Dappermarkt

Nederlands Film Festival

Zee van Tijd is de openingsfilm van het Nederlands Film Festival op 21 september 2022. De film draait vanaf 13 oktober in de bioscoop. Ik ga natuurlijk meteen de eerste week kijken. Ben reuze benieuwd of ik in beeld ben en of mijn filmcarrière hiermee van de grond komt 😉

Ook een filmcarriére?

Zou je het ook leuk vinden om af en toe eens te figureren in een film? Geef je dan op bij Multa Casting. Ze vergoeden meestal iets van 30 of 40 euro voor een draaidag. Dat is inclusief reiskosten, dus daar moet je het mee doen. Figuranten worden wel goed verzorgd, want de lunch hoort erbij. Voor het geld hoef je het dus niet te doen, maar het is leuk om eens zo’n filmdag mee te maken. Je doet het echt voor de lol.

Soms zijn er opdrachten, die meer opleveren. Dat is dan meestal een rolletje in een reclamespot. Die vergoedingen zijn in de regel hoger, omdat ook nog een “buy-out” wordt uitbetaald. Dit kan oplopen tot 300 euro. Maar dan vragen ze je meestal om iets te acteren, om een zinnetje of een gesprekje. Dat lijkt dan echt wel op een (beginnende) filmcarrière! Maar daar hebben ze mij nog nooit voor gevraagd …


Lees ook:

By Jeannet

2 thoughts on “Mijn filmcarrière komt eindelijk van de grond ;)”
 1. Nou meid,
  Een filmactrice in de dop! Wat ontzettend leuk. Je heb zeker een goede indruk gemaakt. Je wordt vást nog wel een keer gevraagd. Het was zeker erg leuk om mee te doen.
  Leuk hè, die jaren ’80 kleding en die bus en die auto. Was ik ook al weer vergeten.
  Je zag er goed uit hoor!

  Lieve groet,
  Renée

  1. Hoi Renée, wat leuk dat je reageert! En ja, grappig, he? Het duurde de hele dag, maar ik geloof, dat ik het leukste de kleding vond. Ik had vroeger gewoon ook zo’n jas en hij paste ook nog … haha. gr. Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.