Connect with us

All Kinds of Things

Molen de Adriaan in Haarlem

Molen De Adriaan in Haarlem

Kinderen

Molen de Adriaan in Haarlem

Ik woon vlakbij molen De Adriaan in Haarlem. Toen ik tijdens een wandeling zag dat de wieken waren bespannen met zwarte doeken, dacht ik dat er iets aan de hand was. Ik had wel eens gelezen, dat je aan de stand van de wieken van een molen iets kunt aflezen. Het is een bijna vergeten manier van communiceren daterend van lang geleden, toen er nog geen andere middelen van communicatie waren.
Bovendien hing er een klein donker vlaggetje te wapperen bovenaan de molen.

Molen de Adriaan in Haarlem

Zwarte wieken

Ooit had een vriendin mij verteld over haar oom, die molenaar was geweest tijdens zijn leven. Op de dag van zijn begrafenis hadden alle molens, die bij zijn gilde behoorden, de rouwstand aangenomen. De stand van de wieken van de molens stonden allemaal hetzelfde. Hoe die stand was, wist ik niet, maar ik zag het voor me, al die molens op een rij. Ik vond dat een mooie ontroerende blijk van meeleven.

Toen ik Molen de Adriaan zag met zwarte spanten dacht ik aan haar verhaal. Er was vast iemand overleden. Het kon een molenaar zijn of een familielid van een molenaar. Of er was een rouwdienst die dag voor iemand die veel van molens had gehouden. Tenslotte wordt dat steeds meer gedaan, een rouwdienst op een ongebruikelijke plaats houden. Ik keek met eerbied naar de stand van de wieken van de molen en leefde stilletjes mee met deze trieste gebeurtenis.

Mijn misser

Aangezien mijn nieuwsgierigheid gewekt was, wilde ik weten of ik het bij het rechte eind had. Was er iemand overleden? Ik stuurde een email naar Molen de Adriaan met die vraag. Ik hoopte natuurlijk, dat ik niet te vrijpostig was met mijn vraag.

Dit was het antwoord:

De molen stond niet in rouwstand. Het kan zijn dat de molenaar bezig was met onderhoud of bezig was de zeilen bij te zetten. En als een molenaar de wieken stil zet (om het de bezoekers te demonstreren), dan schiet de wiek wel eens door.
De winterzeilen zijn bruin getaand, de zomerzeilen zijn wit. In april worden de zeilen gewisseld.
De wimpel, die je gezien hebt, is de blauwe wimpel van de Hollandsche Molen. Als de molen werkelijk in de rouwstand zou staan, dan zou de Nederlandse vlak ook halfstok boven in de molen hebben gehangen.

Gelukkig, er was niemand overleden, maar ik had totaal niets begrepen van de molentaal van de wieken.

Witte zeilen op molen De Adriaan

Wat betekent de stand?

Bij de rouwstand staan de wieken enigszins naar rechts, voorbij de romp. Het leven is voorbij, de wieken staan voorbij (de romp). Met de vreugdestand is het juist net andersom, de wieken staan dan enigszins naar links. Bij de korte ruststand (van een dag of weekend) staan de wieken in de vorm van het plusteken. Bij de lange ruststand staan de wieken juist in de vorm van een kruisteken, bijvoorbeeld als de molenaar met vakantie is. Klik hier voor een duidelijke illustratie.

Toeristen

Er komen altijd veel toeristen af op dit Hollandse wonder. Natuurlijk maken die toeristen veel selfies met Molen de Adriaan op de achtergrond. Of ze vragen aan mij, als ik langs wandel met de hond, of ik een foto van ze wil maken met de molen op de achtergrond. Dat doe ik graag. Sterker nog, ik kan ze nu zelfs het een en ander over de molen uitleggen. Dankzij mijn misser.
Toeristen vragen tegenwoordig ook vaak waar het kasteel is. Want dit is een historische buurt met een molen, een kasteel en een gevangenis. Met het kasteel bedoelen ze trouwens de Amsterdamse Poort, die ik gefotografeerd heb bij het stukje over onze buurtwinkelstraat, de Amsterdamstraat.

Molen te Haarlem met toeristen die een selfie maken met de molen op de achtergrond

Museum de Adriaan

Ook met kinderen vanaf 5 jaar is Molen De Adriaan leuk om te bezoeken. Ze leren over het vak van molenaar en het is heel spannend om die 5 behoorlijk steile trappen op te klimmen. Het uitzicht op de omgang is betoverend, helemaal voor Haarlemmers. Een enkele keer is de molen echt in bedrijf en wordt er meel gemaakt.

Sinds een jaar kun je ook het Panorama over historisch Haarlem bekijken, die door schilder Chiel Braat op de ronde muur van de benedenverdieping aangebracht is.

Molen de Adriaan

Molen de Adriaan (Molenmuseum)
Papentorenvest 1-A
2011 AV Haarlem
023 – 545 02 59
geopend:
1 maart – 1 november: ma-vrij: 13.00 – 17.00 uur, zat-zon: 10.30 – 17.00 uur
1 november – 1 maart: zelfde, maar di – wo – do gesloten
toegang:
kinderen 5-12 jaar: 2,00 euro, volwassenen: 5,00 euro

17 Comments

17 Comments

 1. Stefaan dw

  9 april 2019 at 6:52 pm

  Weer iets bijgeleerd, ik wist heus niet dat dit een betekenis had!

  • Jeannet

   9 april 2019 at 8:22 pm

   Hoi Stefaan, ja grappig, he! Ik had ook geen idee hierover. Hebben jullie in België wel molens? gr. Jeannet

   • Vicky

    11 april 2019 at 11:33 am

    Dat is inderdaad iets om over na te denken 😉

   • Jeannet

    11 april 2019 at 2:02 pm

    Hoi Vicky, idd iets om over na te denken. Het heeft iets romantisch, vind je niet? Dank voor je reactie, gr. Jeannet

  • Frederique

   11 april 2019 at 6:30 am

   Werkelijk heel interessant om te lezen. Ik had geen idee dat het zo in elkaar stak. Ik zal nu toch anders naar molens kijken!

   • Jeannet

    11 april 2019 at 2:01 pm

    Hoi Frederique, leuk, hè? En leuk, dat jij het ook interessant vond,net als ik. Bedankt voor je reactie, gr. Jeannet

 2. Virgilia

  9 april 2019 at 8:52 pm

  Oké, bijzonder om te lezen. Totaal niet dit antwoord verwacht want ik dacht ook echt het zal voor een overledenen zijn.

  • Jeannet

   10 april 2019 at 3:25 pm

   Hoi Virgilia, haha, jij zat ook op het verkeerde spoor dus. Dank voor je leuke reactie, gr. Jeannet

 3. Milou

  9 april 2019 at 9:15 pm

  Zo zie je: nooit te oud om te leren. Zo ga ik toch heel anders naar molens kijken haha. Leuk!

  • Jeannet

   10 april 2019 at 3:23 pm

   Hoi Milou, goed he, elke dag fiets of loop ik langs die molen en kijk ik er ook anders naar, leuk toch? Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 4. Amelie van Writings by Amelie

  10 april 2019 at 12:27 pm

  Ik heb er nooit over nagedacht dat dit een betekenis kon hebben. In België staan er minder oude molens, dus iets wat ik niet dagdagelijks tegen kom of over nadenk. Toch weer iets bijgeleerd!

  • Jeannet

   10 april 2019 at 3:21 pm

   Hoi Amelie, dat vroeg ik me al af, of jullie in België ook molens hebben. Dank voor je opmerking dus, dat weet ik dan ook weer, ik ook iets bijgeleerd, haha, gr. Jeannet

 5. Manon

  10 april 2019 at 2:43 pm

  Leuk dat je gemaild hebt. Anders blijf je toch zitten met die vraag he! Ik ga nu anders naar molens kijken.

  • Jeannet

   10 april 2019 at 3:20 pm

   Hoi Manon, ja inderdaad. Ik was er mee blijven zitten, en zou aldoor gedacht hebben, dat dat de rouwstand was. Binnenkort dus witte wieken, ben heel benieuwd hoe dat eruit ziet! Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 6. Nicole Orriëns

  12 april 2019 at 8:32 am

  Dit wist ik helemaal niet, ik dacht dat de wieken gewoon willekeurig stonden. Nu ga ik er dus beter opletten!

  • Jeannet

   12 april 2019 at 3:06 pm

   Hoi Nicole, en dat vind ik het leuke van zo’n blog onderhouden, je komt opeens dingen tegen die je nog nooit eerder geweten hebt. Ik was net bij de egelopvang bijv. daar ga ik volgende week iets over schrijven, was hartstikke leuk! Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 7. Nadia

  14 april 2019 at 6:46 am

  Wat interessant om te lezen! Heb ik weer iets aan mijn kleine wijsneus te vertellen als we langs een molen komen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Kinderen

All Kinds of Mail

Wie ben ik?

All Kinds of Facebook Likes

Advertisement
Advertisement
Advertisement EreadersEreaders

mrsdejong #ad

Pagina’s

To Top