do. jun 30th, 2022

Moeten we nou wel of nou niet mondkapjes dragen als we naar buiten gaan? Het is een dilemma, want er wordt veel beweerd over het dragen van zelfgemaakte mondkapjes. Het ene land verplicht zijn burgers om met een mondmasker naar buiten gaan, het andere land zegt dat het onzin is.

Vanaf 1 juni 2020 moet iedereen in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje op. Als je in de trein, tram, bus of zelfs op de pont geen mondkapje op hebt, kun je een boete krijgen.

Hieronder kun je lezen wat er allemaal aan de hand is. Let op: het gaat hier uitsluitend over zelfgemaakte mondmaskers en niet over FFP1, FFP2 en FFP3-maskers, de maskers die in ziekenhuizen worden gebruikt.

Mondkapjes wel of niet dragen?

Facebook-groep Mondkapjes Maken

Eigenlijk kan ik het woord mondkapjes niet meer horen! Sinds ik me in maart van dit jaar aansloot bij een grote Facebookgroep, die de aan- en afvoer van handgemaakte mondkapjes voor de zorg reguleerde, stroomt het ene na het andere bericht over die dingen mijn mailbox in.

Doordat ik er nu zoveel over heb gelezen en er zoveel heb gemaakt ben ik onderhand een halve deskundige en weet ik veel over mondkapjes, die zelf gemaakt zijn:

 • Het zelfgemaakte mondkapje is niet te gebruiken om in de buurt van een besmette persoon te komen of een besmette persoon te verzorgen.
 • Het is bedoeld om te voorkomen, dat jij anderen besmet. Je kunt ongemerkt het virus bij je dragen. De Universiteit van Oxford schat in, dat 45 procent van de besmettingen plaatsvindt door onwetende coronalijders. In de eerste veertien uur, voordat je ziek wordt, ben je het meest besmettelijk.

Maak je mondmasker

De Federale Overheids Dienst Volksgezondheid in België heeft de website MaakJeMondmasker in het leven geroepen. Duizenden Belgische naaisters zitten thuis mondkapjes te maken voor zorgverleners.

Ook in Nederland zitten dezelfde aantallen belangeloos achter hun naaimachine om mensen in de zorg te voorzien van zelfgemaakte mondkapjes. Er worden strenge voorschriften gehanteerd bij het maken: eerst goed handen wassen, naaimachine ontsmetten, zelf een mondkapje dragen tijdens het maken, en eventueel naderhand de kapjes nog in een kookwas met zeep doen. Daarna de mondmaskers laten drogen en zo steriel mogelijk verpakken in afsluitbare plastic zakjes.

Er is ook een Engelse versie van deze website: https://makefacemasks.com/

Maakjemondmasker.be is een Belgische website met het beste naaipatroon van een mondmasker

Particulieren

Aangezien het in een aantal Europese landen vanaf nu verplicht is om buiten mondkapjes te dragen, beginnen in Nederland particulieren er ook naar te vragen. In Tjechië, Slowakije, Oostenrijk en in delen van Duitsland gaan mensen met gezichtsbedekking de straat op.

Word lid van de Facebookgroep Mondkapjes Vraag en Aanbod. Daar komt vraag en aanbod bij elkaar van mondkapjes. Ben je zelf een thuisnaaister van mondkapjes en wil je je kapjes ook wel verkopen? Meld je dan aan. Ben je op zoek naar zelfgemaakte en wil je een van die zelfgemaakte wasbare mondkapjes kopen? Word dan ook lid. De groep is in het leven geroepen om samen deze crisis goed door te komen.

De NDRfernsehen heeft er zelfs een video over gemaakt.

RIVM en de WHO

Het RIVM zegt echter het volgende over zelfgemaakte mondkapjes:

Een mondkapje heeft in het dagelijkse leven geen meerwaarde. Mondkapjes hebben alleen zin als er ernstig zieke patiënten zijn die veel virus verspreiden. Maskers moeten heel nauwkeurig gebruikt worden en je moet ze minstens 2x per dag vervangen. In Nederland adviseren we daarom alleen mondkapjes voor medisch personeel.

Uit een vijf jaar geleden uitgevoerd onderzoek blijkt dat mensen die een kapje dragen vaker eerst hun masker en dan alsnog hun gezicht aanraken. Dat veroorzaakt juist dat virussen sneller worden overgedragen. Maar ook de WHO, de World Health Organization, vreest, dat het dragen van een mondkapje bijdraagt aan een vals gevoel van veiligheid, waardoor mensen wellicht minder vaak hun handen wassen of anderhalve meter afstand bewaren, terwijl die maatregelen nog veel meer effect sorteren.

De effecten van het gebruik van een mondmasker. Moeten we nu wel of niet mondkapjes dragen?

Anderhalve meter of zes-acht meter?

Recent onderzoek van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) wijst uit dat als iemand niest de zwaardere druppels “snot” inderdaad niet verder komen dan anderhalve meter. Maar de lichtere deeltjes, de wolk van snotdeeltjes, kan wel tot acht meter ver komen. Sterker nog, als er een ventilator staat te draaien, komt het nog verder. Er zijn sterke aanwijzingen dat het virus ook in die lichtere deeltjes zit.

Mondkapjes wel of niet?

Wat is nu wijsheid? Het advies van het RIVM opvolgen? Of toch een mondmasker dragen als je naar de winkel gaat? Moeten we nu wel overgaan op mondkapjes of niet?

MITS JUIST GEBRUIKT heeft een mondkapje zin:

 • raak je mondmasker niet met je vingers aan
 • pak het masker alleen aan via de koordjes en knoop het zo om je hoofd
 • draag altijd dezelfde kant van het mondmasker naar het gezicht
 • laat het masker niet om je nek hangen om hem dan weer op te zetten
 • neem een ander schoon masker als het masker of het filter *) vochtig wordt of na elke 3 uur
 • bewaar het gebruikte masker in een stevige envelop of een papieren zak of doos. Let erop, dat je het niet even ergens neer legt.
 • Steriliseer het masker minstens 1 keer per dag door het te wassen op 90 graden. Je kunt het ook in een grote pan op het vuur zetten met wasmiddel toegevoegd en 15 minuten laten koken. Daarna drogen aan de waslijn en eventueel heet strijken.
 • berg je masker dusdanig op, dat je het kunt pakken aan de koordjes en eventuele andere maskers niet hoeft aan te raken

*) zie voor de verschillende filtermogelijkheden het schema hieronder:

De verschillende varianten van de filter, die je in een mondmasker kunt gebruiken
Welke filters houden het meeste tegen?

Aanvullend kun je jezelf nog het beste beschermen met de volgende maatregelen

 • blijf op 1.5 meter afstand van elkaar, geef geen hand!
 • was je handen correct en regelmatig met water en zeep
 • laat niemand je huis binnen komen, die er niet woont (tenzij echt noodzakelijk)
 • ga nergens een huis binnen, waar je niet woont (tenzij echt noodzakelijk)
 • als het toch noodzakelijk is je in een huis te begeven waar je niet woont (bv om je moeder te helpen) dan vraag je om op voorhand en gedurende de tijd dat je er bent alle ruimtes goed te ventileren. Je houdt afstand van elkaar. En je wast voor-na-tijdens het bezoek beiden regelmatig je handen met water en zeep.

Mondkapjes kopen

Aan het begin van de pandemie heb ik geschreven over hoe stuurloos ik me voelde en dat ik dat heb doorbroken door te starten met mondkapjes naaien. De 100 mondkapjes, die ik vervolgens heb gemaakt, heb ik belangeloos ter beschikking gesteld aan diverse kraamklinieken en thuiszorgorganisaties.

Mijn hoeveelheid dekbedden en gratis materiaal is nu op. Vandaar dat ik vanaf nu de prijs heb gesteld op 4 euro per mondkapje: daar verdien ik nog steeds niet veel aan, want alleen al aan de linten ben ik 2 euro kwijt. Ze zijn te koop in mijn webshopje.

#staysafe #flattenthecurve

Mondkapjes wel of niet dragen?

Wil je de mensen in de zorg bedanken voor hun onaflatende werk? Er is een site in de lucht, waar je hen een digitaal bedankje kunt sturen: Dank aan de Zorg!

By Jeannet

2 thoughts on “Mondkapjes wel of niet? Een dilemma!”
 1. Wat goed dat je zo veel mondkapjes hebt gemaakt. Toch een hele klus lijkt mij.
  Hier zie ik nog niemand ermee lopen en zelf ben ik het ook niet van plan.
  Ik vind het namelijk ook een hoop gedoe hoe je het mondkapje veilig op en af kunt zetten en hoe je het verder moet behandelen.

  1. Hoi Marion, dank voor je reactie. Ik doe een half uur over 1 mondkapje, en heb er 100 gemaakt in 10 dagen. Nu ben ik even aan het uitrusten, maar de vraag blijft onverminderd doorgaan, van particulieren! Maar je hebt gelijk, het is een hoop gedoe. Zolang je niet in aanraking komt met zieken in je omgeving, zou ik ook gewoon nog steeds de “normale” gedragsregels in acht nemen, zoals handen wassen en anderhalve meter afstand. We zijn de “curve aan het flatten” gelukkig, als niet iedereen zondag, als het mooi weer wordt, in drommen gaat wandelen. gr. Jeannet

Comments are closed.