za. okt 1st, 2022

Als je iemand die dicht bij je staat verliest is dat altijd een verdrietige ervaring. Voor jou, de familie en alle andere nabestaanden kan dit een moeilijke tijd zijn. Na het heengaan van een naaste moet er veel geregeld worden. Het organiseren van een uitvaart kan tijdens deze droevige tijd vaak een lastige opgave zijn. Om hierbij te helpen hebben we daarom een kort overzicht gemaakt van de belangrijkste aspecten, voor en na de uitvaart. Op deze manier weet je beter waar je precies aan moet denken tijdens de organisatie van een mooie uitvaart.

Wat komt er kijken bij een uitvaart?

Bij het organiseren van een uitvaart zijn er diverse bepalende factoren aan de orde. Denk hierbij aan de keuze van een begraafplaats of crematiecentrum, het kiezen van een kist en de organisatie van de uitvaartplechtigheid. Daarnaast is het belangrijk om ter nagedachtenis aan de overledene de juiste muziek en rouwbloemen te selecteren. Tenslotte moet er gekeken worden wie er op de uitvaart moet worden uitgenodigd. Dit moet natuurlijk allemaal gepland worden. Het is aan te raden om dit te doen in overleg met de naaste familie en vrienden.

Vraag jij jezelf af waar je op moet letten bij het uitkiezen van rouwbloemen? Zoek dan eens op etiquette rouwboeket voor meer informatie.

een mooie uitvaart

Wat gebeurt er na de uitvaart?

In veel gevallen moet er ook na de uitvaartplechtigheid van alles worden gepland en geregeld. Zo moet er nagedacht worden of de overledene wordt herinnerd door middel van een grafsteen of het uitstrooien van de as na de crematie. Bij het uitstrooien van de as wordt er vaak gebruikgemaakt van de daarvoor bestemde strooivelden, hoewel het ook mogelijk is om een speciale plek van de overledene uit te kiezen. Welke keuze dan ook aan de orde is, dit is een heel persoonlijk proces. Zorg ervoor dat eventuele wensen van de overledene worden nagekomen. Tevens is het van belang om diverse soorten papierwerk te regelen. Denk hierbij aan het testament en de verdeling van de erfenis. Dit kan vaak een lastige opgave zijn, maar gelukkig kunnen specialisten in deze gebieden worden ingeschakeld. Dit geeft de nabestaanden meer rust en tijd om het verlies te verwerken.

Zorg voor gezinsondersteuning

Om familieleden te helpen in het rouw- en verwerkingsproces is het erg belangrijk om als vriend of kennis de nabestaande te steunen. Voor veel mensen begint de rouw vaak pas na de begrafenis of crematie, omdat ze dan pas echt te tijd hebben om de gebeurtenis van het overlijden van een naaste onder ogen te zien. Vraag daarom altijd of je ergens mee kan helpen en voorzie ze van liefdevolle positiviteit en een gezonde dosis optimisme.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.