do. jun 30th, 2022

Zoek je weer eens een ander restaurant met een andere beleving, ga dan eens naar De Wereldkeuken in Haarlem. Bij de Wereldkeuken kun je namelijk multicultureel eten met een informeel karakter. Het restaurant is sinds een aantal jaar gevestigd in het gebouw van De Pletterij aan de Lange Herenvest 122 in Haarlem, vlakbij de Verfroller.

Multicultureel eten met Nieuwe Haarlemmers

Nieuwe Haarlemmers zijn het, de mensen die in de keuken en in de bediening staan. En dat is een prima term voor mensen, die niet hier zijn geboren, die hier op een of andere manier terecht zijn gekomen en die behoefte hebben aan werkervaring. En heel leuk dat je hier in Haarlem multicultureel kunt eten, want doordat er elke keer andere mensen werken, krijg je iedere keer weer iets anders op je bord.

Heerlijk multicultureel eten bij De Wereldkeuken in Haarlem

Andere formule

Het restaurant van De Wereldkeuken heeft een anders dan anderen formule. Je wordt verzocht om tussen 18.00 en 18.35 uur aanwezig te zijn. Om kwart voor 7 namelijk worden de nieuwe Haarlemmers, die vandaag het multiculturele eten hebben gemaakt, aan je voorgesteld.
De een spreekt beter Nederlands dan de ander. Soms vragen ze aan hun buurman het Nederlandse woord, omdat ze het even niet weten. Maar iedereen komt aan het woord en vertelt waar ie vandaan komt. En niet onbelangrijk, wat hij of zij vanavond heeft klaar gemaakt.

Verrassend en simpel menu

Het wekelijks veranderende menu staat beschreven op de deur en er is keuze uit 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 1 toetje. Vanavond is het ene gerecht Oeigoers, het andere gerecht Somalisch en het derde gerecht komt uit Syrie. Hoe multicultureel wil je je eten hebben? Leuk he? Maar dat menu kan volgende week Marokkaans zijn of Palestijns of Libanees. Het is dus een verrassing wat je krijgt. Je kunt wel aangeven of je vegetarisch wilt eten, dus dat kan wel.

Voor een menu van 3 gangen betaal je 23,50 euro, maar de gerechten apart bestellen kan ook, maar dat wordt weinig gedaan. Want als je hier toch zit, dan ben je reuze benieuwd naar alle verschillende soorten multicultureel eten. Bijvoorbeeld die dadeltaart met kardamon, safraan en crème fraiche. De jongen, die het gemaakt heeft, vertelt namelijk zo trots dat ie dat gemaakt heeft en dat het “hil lekker is, echt hil lekker”! Er is ook een afhaalmenu voor 20 euro.

Karaf met water, mint en citroen in Restaurant De Wereldkeuken in Haarlem

Multicultureel en informeel eten

Niet iedereen is van een informele sfeer gecharmeerd, maar ik hou er van. Ik vind het leuk dat ik weet wie er voor me gekookt heeft en dat de mensen die er werken dat op vrijwillige basis doen. Die sfeer is niet alleen informeel, maar ook vrolijk. Ze kunnen het goed samen vinden, dat merk je. Zoals iemand vertelt, het is one big happy family.

Voorlopig is De Wereldkeuken in Haarlem geopend op donderdagavond en vrijdagavond. (Wel even van tevoren, voor woensdagmiddag, reserveren). Maar het zal vast niet lang meer duren of er komen meer dagen bij, want volgens mij vindt vanavond iedereen zijn multiculturele eten heerlijk. En dat soort nieuwtjes gaan vaak als een vuurtje.


Lees ook:

By Jeannet

2 thoughts on “Multicultureel eten bij De Wereldkeuken in Haarlem”
  1. Mooi verwoord zoals de sfeer is in de Wereldkeuken, een aanrader voor alle Haarlemmers om eens te kijken!

Comments are closed.