Van Eesteren Paviljoen

Het Van Eesteren Museum in Amsterdam West gaat over de ontwikkeling van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. Sinds oktober 2017 is het museum gevestigd in een paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas.

Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren
Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren
BEELD STADSARCHIEF

Cornelis van Eesteren (1897 – 1988)

Het Van Eesteren Museum in Amsterdam West is vernoemd naar architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Het museum laat je kennismaken met de Westelijke Tuinsteden, het huidige Amsterdam Nieuw West. Het werk van Van Eesteren wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van stedenbouw en architectuur in Amsterdam van na de Tweede Wereldoorlog.

Cornelis van Eesteren had als hoofdtaak in de periode 1929 tot 1958 het ontwerpen en uitvoeren van een uitbreidingsplan voor de gemeente Amsterdam, het Algemeen Uitbreidingsplan, oftewel AUP.

Jakoba Mulder (1900 – 1988)

Zijn rechterhand in die tijd was Jakoba Mulder, de eerste vrouwelijke stedenbouwkundige van Nederland. Zij was verantwoordelijk voor het systeem van twee L-vormige woonblokken, die in ­elkaar grijpen. Dat leverde een veel speelser beeld op en zo kwam er meer licht in de woningen. 
Zij nam de taken van haar baas over, toen deze in 1958 terugtrad. Eerder verwierf “mejuffrouw Mulder” bekendheid met de ontwerpen en de uitvoering daarvan van het Amsterdamse Bos. Van later hand is het Beatrixpark.

Kinderspeelplaats in het museum in Amsterdam West : het buitenmuseum oftewel de openbare ruimte
Jan Cupidohof met niet-originele kinderspeelplaats

Het Museum in Amsterdam West bestaat uit 3 delen

Ten eerste bevindt zich in het paviljoen het binnenmuseum, dat informatie verschaft over de bijzondere stedenbouwkundige opzet van de Amsterdamse tuinsteden. Daar is ook een kleine koffiecorner.

Ten tweede is er het buitenmuseum: de openbare ruimte, waar de AUP het beste te zien is. Je kunt vanaf het paviljoen aan de Sloterplas met een gids een wandeling maken door Nieuw West. De gids wijst op de simpele woningbouw (“zonder maniertjes” zoals Van Eesteren het uitlegde), het vele groen, de bijzondere ruimtelijkheid en de talrijke kinderspeelplaatsen tussen de woningen in. Moeders moesten vanuit hun keukenraam hun kinderen kunnen blijven zien, als zij aan het spelen waren.

En ten derde kun je een museumwoning bezoeken. Een gids begeleidt je door de modelwoning, die volledig is ingericht zoals in de jaren vijftig. Denk aan het Tomadorekje en een Philips grammofoonplatenspeler.

Jeannet bij het Monument voor Jakoba Mulder in het Beatrixpark in Amsterdam

Het Beatrixpark

Laatst wandelde ik met mijn vriendin W. door het Beatrixpark. Zij wees mij op het monument voor Jakoba Mulder, dat midden in het park staat. Het is een blinkend gevaarte met ballen en uitgestanste aluminium vormen. Met enige moeite kun je in de vorm een plattegrond van een tuinstad zien. De sculptuur doet denken aan een enorme vogel. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar het is wel een erkenning van het werk van deze vrouwelijke stedenbouwkundige.

Want laat zij nu verantwoordelijk zijn geweest voor de kinderspeelplaatsen, samen met Aldo van Eyck, en voor de minder saaie bebouwing door de L-vormige structuur van de woningen!

Waar Cornelis van Eesteren de totale algemene structuur van de tuinsteden ontworpen had, voegde Jakoba Mulder de vrouwelijke en vriendelijke touch toe.

Mede dankzij haar heeft mijn vriendin W. een heerlijke jeugd gehad in een groen Slotermeer met lekker veel speelplaatsen. En een moeder die haar vrij liet, omdat ze vanuit het raam zicht had op wat er gebeurde.

Museum in Amsterdam West (Slotermeer) : Het Van Eesteren Paviljoen

Van Eesteren Museum in Amsterdam West

Adres: Noordzijde 31, 1064 VG Amsterdam
Telefoon: 020 – 4471857
Website: www.vaneesterenmuseum.nl

Openingstijden en entreeprijzen: zie websiteJe kunt na je bezoek aan het Van Eesteren Paviljoen een rondje Sloterplas wandelen. Het is een lekkere wandeling van anderhalf uur, maar er zit ook genoeg horeca langs de plas.

Door Jeannet

2 gedachte over “Museum in Amsterdam West (Slotermeer)”
  1. Wat leuk lieve Jeannet dat je Amsterdam zo aan het ontdekken bent en verborgen pareltjes vindt

    1. Hoi Lidwien, ja, grappig, he? Het is een buurt waar ik nooit iets te zoeken heb gehad, maar vanwege het bezoek aan het Van Eesteren Museum, kwam het er opeens van. En zoals altijd: ik houd me aanbevolen voor tips! Leuk dat je reageerde, kus, Jeannet

Reacties zijn gesloten.