Van alle reizen die we hebben gemaakt hebben we beiden dezelfde favoriete reis, de muziekreis door Amerika. Een andere favoriet is onze reis door Australië met een camper.

Ik hou van reizen en ik hou van Amerika. Het continent is zo groot en het landschap en de steden zo interessant, dat het heel lang zal duren voordat ik genoeg van Amerika zal hebben. Als je de reisjes naar New York meetelt, ben ik nu acht keer in Amerika geweest. Ik heb dus best wel een indruk.

Muziekreis door Amerika met auto

Sinds we met zijn tweeën zijn en de kinderen niet meer mee gaan reizen we per auto. We logeren dan in hotels en in motels, prima te doen.

Reizen, hier in OshKosh, Winconsin bij een popconcert
Bij een popconcert in OshKosh, Wisconsin

We vlogen naar Chicago en zijn van daaruit eerst naar boven gereden, naar het dorpje OshKosh. Ik kende het van de kindertuinbroeken, mijn lief kende het van de jaarlijkse vliegtuigshow.
En eigenlijk per ongeluk liepen we een festivalterrein op, waar een popfestival zou plaatsvinden. Kaartjes gekocht en dit is dus heel leuk in Amerika, veel vindt plaats in de open lucht. Dan nemen de Amerikanen dus picknickkleden mee en opklapstoeltjes en gaan dan gewoon lekker met zijn allen daar zitten en luisteren. Kinderen lopen overal rond, iedereen loopt met eten in zijn hand en je zit ook nog lekker in een zonnetje. Heel relaxed.

Blue Grass musici in een theater in Kentucky
Blue Grass in Kentucky

Weer terug naar het zuiden via Chicago, waar we bij de voorstelling van The Sound of Music zijn geweest, door Illinois naar Indiana en Kentucky. In Kentucky hoor je veel blue grass. Het hoort zo bij het landschap en het is zo cool om dat tussen de lokale bewoners van die staat te beluisteren. Het getokkel op de banjo, een snerpende zangstem en zittend op een houten doos het ritme aangevend op die doos. Aangevuld met een wasbord en een mond-harmonica in een zaaltje waar iedereen meteen zit mee te joelen. Ik vond het geweldig.

Het Country Music Hall of Fame Museum in Nashville, Tennessee met een herkenbare facade van gigantische pianotoetsen
Country Music Hall of Fame Museum in Nashville, Tennessee

Nashville, Tennessee

Van daaruit naar Tennessee, de bakermat van de country & westernmuziek in Amerika. En een muziekreis door Amerika zou niets zijn zonder bezoek aan Nashville, waar het Country Music Hall of Fame Museum is gevestigd. Het gebouw is heel herkenbaar: op de facade zijn de enorme toetsen van een piano te zien. Hier vind je alles wat je moet weten over Country & Western. En hoewel ik altijd dacht dat dat niet mijn muziek was, ging ik overstag in Nashville. Je raakt ermee vergroeid als het ware. Het hoort zo bij dat landschap. En als ik het in Nederland nu wel eens hoor, dan gaan mijn gedachten meteen terug naar Tennessee en deze reis.

In Nashville stonden wij op een camping naast de Grand Ole Opry. In dit theater kun je de meest beroemde Country & Western zangers horen en zien, die er zijn. Wel alvast in Nederland kaartjes kopen, anders ben je te laat. Dat waren wij dus, maar we kwamen toevallig bij een live radio-uitzending terecht, waar we gratis naar binnen mochten. Hier werden de reclameslogans nog live opgelezen, alsof het de jaren vijftig waren.

Facade van het STAX museum of American Soul Music
Stax Museumof American Soul Music in Memphis, Tennessee

Memphis, Tennessee

En dan denk je dat je het in Nashville allemaal gezien hebt. Niet dus. Memphis is nog veel indrukwekkender, dus de volgorde is goed.
In Memphis vind je Beale Street, waar je 24 uur per dag live muziek kunt horen. BB King heeft daar bijvoorbeeld een bluesclub. Je heb er de SUN Studio’s, “where Rock ‘N’ Roll is born” en voor mij ook het onvergetelijke Museum of Stax Records, een museum waar je heel veel te weten komt over soulmusic. Ik heb daar een CD gekocht (ja, ouderwets, hè), maar het is zulke lekkere soul, dat het één van mijn favorieten nog steeds is.

Muziekreis naar Amerika, hier met een fan met een fantastische Elvis Presley-jurk aan, in Memphis, Tennessee
Elvis Presley fan in Memphis, Tennessee

Maar ons absolute hoogtepunt was een bezoek aan Graceland, het huis van Elvis Presley. Je ziet de meest gekke uitgedoste Elvisfans van de wereld.

Het toeval wilde dat we er waren op zijn sterfdag, 16 augustus, en dan komen duizenden fans naar Memphis toe om Elvis te herdenken. We stonden daar allemaal met een kaars in onze hand te wachten totdat we langs het graf mochten lopen. Het was erg indrukwekkend.

Herdenking van de sterfdag van Elvis Presley op 16 augustus, in Memphis, Tennessee

Voor een uitgebreider verslag over Nashville en Memphis, klik hier.

Houston als eindstation

Na Memphis reden we door naar Houston en hebben we nog heel veel gezien, maar niet muziekgerelateerd. De hoogtepunten van onze muziekreis door Amerika waren wel achter de rug.

Hoewel je in de hele States veel muziekevenementen hebt en je ook live veel, voor ons onbereikbare, sterren kunt zien en horen, moet je dat wel allemaal van tevoren uitzoeken. Je kunt het zelf uitzoeken, maar je kunt het ook door Beleef Amerika laten doen. Beleef Amerika is een reisbureau, dat zich heeft gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen naar Amerika, zoals bijvoorbeeld een muziekreis door Amerika , zoals die van ons.

Ik ken Beleef Amerika zelf niet. Ze hebben me gevraagd mijn muziekreis-verhaal op te schrijven. Maar wil je ook zo’n muziekreis door Amerika maken, zoals wij hebben gedaan, vraag dan eens vrijblijvend een offerte bij ze aan. Je kunt je ook altijd inschrijven bij hun nieuwsbrief, daar kom je vanzelf ook van “in the mood”.

D-reizen is ook een goede club om mee naar Amerika gaan en als je alles zelf wilt doen, dan zou ik je Booking. com aanraden. Ze zijn niet voor niets zo groot, ze hebben gewoon veel aanbiedingen. Wij slagen er altijd.

En nu ik deze reis in gedachten weer heb gemaakt, bedenk ik dat ik nog naar Philadelphia moet, voor de Philly sound. Nu al zin in!

Wil je meer over onze reizen lezen, klik dan hier.Dit artikel is tot stand gekomen met een samenwerking of met een affiliate. Kijk op samenwerking om te kijken wat dit inhoudt.