zo. jan 16th, 2022


Van alle reizen die we hebben gemaakt waren we het meest enthousiast over onze muziekreis door Amerika, een rondreis door Amerika met muziek als thema. Een andere favoriet is onze reis door Australië met een camper. Maar ook het rijden in Nieuw Zeeland met een camper scoort heel hoog.

Ik hou van reizen en ik hou van Amerika. Het continent is zo groot en het landschap en de steden zo interessant, dat het heel lang zal duren voordat ik genoeg van Amerika zal hebben. En nu er weer een democratische president is gekozen, hoop ik dat Amerika weer net zo leuk wordt als het vier jaar geleden was. Als je de reisjes naar New York meetelt, ben ik nu acht keer op reis in Amerika geweest. Ik heb dus best wel een indruk.

Muziekreis Amerika met de auto

Sinds we met zijn tweeën zijn en de kinderen niet meer mee gaan reizen we per auto. We logeren dan in hotels en in motels, prima te doen. Kom je in een stadje aan en denk je, dat je er wilt blijven, dan kijk je even op Booking.com voor een motelkamer. Het is heel simpel.

Reizen, hier in OshKosh, Winconsin bij een popconcert
Bij een popconcert in OshKosh, Wisconsin

We vlogen naar Chicago en zijn van daaruit eerst naar boven gereden, naar het dorpje OshKosh. Daar begonnen we onze muziekreis door Amerika. Ik kende het van de kindertuinbroeken, mijn lief kende het van de jaarlijkse vliegtuigshow. En eigenlijk per ongeluk liepen we een festivalterrein op, waar een popfestival zou plaatsvinden. Kaartjes gekocht en (dit is dus heel leuk in Amerika) veel vindt plaats in de open lucht. Dan nemen de Amerikanen picknickkleden mee en opklapstoeltjes en dan gaan ze gewoon lekker met zijn allen daar zitten en luisteren. Kinderen lopen overal rond, iedereen loopt met eten in zijn hand en je zit ook nog lekker in een zonnetje. Heel relaxed.

Tijdens onze rondreis door Amerika hoorden we Blue Grass musici in een theater in Kentucky
Blue Grass in Kentucky

Onze rondreis door Amerika ging weer terug naar het zuiden via Chicago, waar we bij een voorstelling van The Sound of Music zijn geweest, door Illinois naar Indiana en Kentucky. In Kentucky hoor je veel blue grass. Het hoort zo bij het landschap en het is zo cool om dat tussen de lokale bewoners van die staat te beluisteren. Het getokkel op de banjo, een snerpende zangstem en zittend op een houten doos het ritme aangevend op die doos. Aangevuld met een wasbord en een mond-harmonica in een zaaltje waar iedereen meteen zit mee te joelen. Ik vond het geweldig.

Het Country Music Hall of Fame Museum in Nashville, Tennessee met een herkenbare facade van gigantische pianotoetsen
Country Music Hall of Fame Museum in Nashville, Tennessee

Nashville, Tennessee

Van daaruit naar Tennessee, de bakermat van de country & westernmuziek in Amerika. En een muziekreis door Amerika zou niets zijn zonder bezoek aan Nashville, waar het Country Music Hall of Fame Museum is gevestigd. Het gebouw is heel herkenbaar: op de facade zijn de enorme toetsen van een piano te zien. Hier vind je alles wat je moet weten over Country & Western. En hoewel ik altijd dacht dat dat niet mijn muziek was, ging ik overstag in Nashville. Je raakt ermee vergroeid als het ware. Het hoort zo bij dat landschap. En als ik het in Nederland nu wel eens hoor, dan gaan mijn gedachten meteen terug naar Tennessee en deze reis.

In Nashville stonden wij op een camping naast de Grand Ole Opry. In dit theater kun je de meest beroemde Country & Western zangers horen en zien, die er zijn. Wel alvast in Nederland kaartjes kopen, anders ben je te laat. Dat waren wij dus, maar we kwamen toevallig bij een live radio-uitzending terecht, waar we gratis naar binnen mochten. Hier werden de reclameslogans nog live opgelezen, alsof het de jaren vijftig waren.

Facade van het STAX museum of American Soul Music
Stax Museumof American Soul Music in Memphis, Tennessee

Memphis, Tennessee

En dan denk je dat je het in Nashville allemaal gezien hebt. Niet dus. Memphis kan helemaal niet ontbreken tijdens een muziekreis door Amerika en is nog veel indrukwekkender, dus de volgorde is goed. In Memphis vind je Beale Street, waar je 24 uur per dag live muziek kunt horen. BB King heeft daar bijvoorbeeld een bluesclub. Je heb er de SUN Studio’s, “where Rock ‘N’ Roll is born” en voor mij ook het onvergetelijke Museum of Stax Records, een museum waar je heel veel te weten komt over soulmusic. Ik heb daar een CD gekocht (ja, ouderwets, hè), maar het is zulke lekkere soul, dat het één van mijn favorieten nog steeds is.

Muziekreis naar Amerika, hier met een fan met een fantastische Elvis Presley-jurk aan, in Memphis, Tennessee
Elvis Presley fan in Memphis, Tennessee

Maar ons absolute hoogtepunt van deze muziekreis door Amerika was een bezoek aan Graceland, het huis van Elvis Presley. Je ziet de meest gekke uitgedoste Elvisfans van de wereld.

Het toeval wilde dat we er waren op zijn sterfdag, 16 augustus, en dan komen duizenden fans naar Memphis toe om Elvis te herdenken. We stonden daar allemaal met een kaars in onze hand te wachten totdat we langs het graf mochten lopen. Het was erg indrukwekkend en alleen al daarvoor is het de moeite waard om een rondreis door Amerika te maken.

Rondreis door Amerika via Graceland
Herdenking van de sterfdag van Elvis Presley op 16 augustus, in Memphis, Tennessee

Over Nashville en Memphis heb ik een apart blog geschreven.

Muziekreis door Amerika met Houston als eindstation

Na Memphis reden we door met onze rondreis door Amerika naar Houston en hebben we nog heel veel gezien, maar niet muziekgerelateerd. De hoogtepunten van onze muziekreis door Amerika waren wel achter de rug.

Als je nou enthousiast bent geraakt over dit reisverslag, misschien moet je dan eens kijken naar de Muziekreis door Amerika met Leo Blokhuis. De reisbeschrijving luidt:

Op deze reis wordt u ondergedompeld in het rijke verleden van verschillende muzieksoorten. We gaan naar diverse studio’s waar artiesten als Aretha Franklin, Elvis Presley, Hank Williams, Otis Redding en The Rolling Stones hun wereldberoemde songs opnamen. We bezoeken het bluesmuseum in Clarksdale, het bluegrassmuseum in Owensboro en de Country Hall of Fame en de Grand Ole Opry in Nashville. In Memphis gaan we natuurlijk naar de Sun studio en Graceland, en ’s avonds kunt u er zelf op uit: in Chicago wacht Buddy Guy’s Legends, in Memphis BB King’s bluesclub en in New Orleans is er livemuziek op de hoek van elke straat.

Dat is toch behoorlijk hetzelfde als wat wij gedaan hebben. En Leo Blokhuis gaat niet mee, hoor! 😉

Nu ik deze reis door Amerika opgeschreven heb en in gedachten weer herleefd, bedenk ik dat ik nog naar Philadelphia moet, voor de Philly sound. Nu al zin in!


In dit blog staan affiliatelinks. Kijk op samenwerking wat dat zijn.

Door Jeannet