za. okt 1st, 2022

Ik heb een naaipatroon van een kip gemaakt, van een broedende kip wel te verstaan. Een kip van stof is niet al te moeilijk te maken, maar je moet ook wel een beetje kunnen haken. Je kunt hem als kinderkussentje gebruiken of als knuffel. Ook is het leuk om met dit naaipatroon een Paaskip te maken, die een ei erin warm kan houden of er voor je (klein-)kind een verrassingsei in te bewaren. Of denk ook aan Kerst, om hem in een kerststofje te maken, lijkt me ook leuk! Veel plezier met het maken!

Naaipatroon van een kip (met ei), of in het geel een Paaskip

Naaipatroon van een kip

PDF van het naaipatroon van een kip.

Print het patroon, dat je hierboven via de link kunt downloaden, op ware grootte. Omdat de meeste printers A4 kunnen printen, zijn de patroondelen daarop af te drukken. Je moet dan nog wel “romp voor” aan “romp achter” plakken met tape.

Dit naaipatroon van een kip heeft als extraatje, dat er in het onderlijf van de kip een zakje zit, waar je een (plastic) ei in kunt bewaren. Het kan dus ook een gekookt ei, of een paasei. Zo wordt het eigenlijk een naaipatroon van een paaskip!

Zo ontstaat het zakje van de Paaskip

Werkwijze

Knip alle patroondelen uit de leukste stof, die je kunt vinden. 100% Katoen is het fijnste om mee te werken. Als je de juiste stof gebruikt, scheelt dat ontzettend met het maken van de kip. Wist je dat je tegenwoordig ook online stoffen kunt kopen? Ik zag op de site van De Stoffenkraam verschillende stoffen, die geschikt zijn. Zoek op interieurstoffen, die zijn wat steviger. Wil je het naaipatroon voor een Paaskip gebruiken, dan kun je de zoekfunctie op “geel” zetten (en zoals gezegd, ook op “katoen”). Je kunt hier trouwens ook al je fournituren bestellen, zoals je opvulmateriaal. Ze hebben zelfs haakkatoen.

Knip ze met 1 cm naad erbij. Stikken doe je dus met een naad van 1 cm breedte. De romp (nadat je ze aan elkaar hebt geplakt) knip je twee maal, het “onderlijf voor” en het “onderlijf achter” knip je één maal uit. Knip voor het zakje van het ei ook nog apart 2 lapjes van 12 x 15 cm. Hier zit de naad al bij.

Stik 1 lapje (goede kanten tegen elkaar) in de breedte vast aan het grote onderlijf patroondeel en het andere lapje op dezelfde manier aan het kleinere onderlijf patroondeel. Middenvoor op middenvoor, zodat de lapjes precies in het midden zitten. (zie foto)

Een kip van stof maken is niet moeilijk

Het stikken van het onderlijf

Je gaat alsvolgt verder met het maken van de kip van stof: leg de twee onderlijf patroondelen op elkaar (goede kanten tegen elkaar). Stik het deel van de middennaad van het onderlijf dicht tot het zakje en ga hier de hoek om met de naaimachine tot aan het eind van de stof. Hecht af. Hecht weer aan aan de andere kant van het zakje en stik daar tot de middennaad, ga weer de hoek om en stik de rest van de middennaad dicht. (zie foto) De onderkant van het zakje blijft dus open om straks de kip via dit gat te vullen *).

Haken van de kam, de snavel en de twee oogdelen

Dit heet dan wel een naaipatroon van een kip, er komt ook nog wat haakwerk aan te pas.

De kam

Zet in rood voor de kam van de kip 10 losse op plus 1 losse voor het omkeren. Haak 3 toeren vaste. Aan het eind van de laatste toer haak je 2 losse voor het omkeren. Haak dan als volgt verder:
toer 4) 1 stokje, 1 dubbelstokje, 1 stokje, 1 vaste, 1 halve vaste, 1 vaste, 1 stokje, 1 vaste, 1 halve vaste, 1 losse voor de omkeer (10 st)
toer 5) 1 halve vaste, 1 vaste, 1 stokje, 1 vaste, 1 halve vaste, 1 vaste, 1 stokje, 1 dubbelstokje, 1 stokje (10 st)
Hecht niet af, maar haak de rand, de onderkant en de andere rand om met een rij vasten. Hecht af.

De oogdelen

Maak in zwart een magische ring van 4 steken en sluit met een halve vaste. Trek de ring daarna aan (5 st).
Toer 1) Ga verder in rood en haak 2 vaste in 1 steek (10 st)
Toer 2) Haak weer 2 vaste in 1 steek (20 st)
Je bent dan klaar met het oog, maar je moet de ooglel eronder nog als volgt haken: als je rond bent met je 20 steken van toer 2 haak je een ketting van 8 losse plus 2 om te keren. Haak eerst 4 stokjes, dan 4 vaste en dan nog 1 halve vaste en nog een halve vaste, waarmee je de ooglel vastzet aan het oog zelf. Haak 1 losse en keer en haak verder op de ooglel, 6 vaste en 4 stokjes, 2 losse om te keren. Als laatste toer haak je wederom 4 stokjes, 4 vaste, 1 halve vaste en 1 halve vaste om de lel vast te zetten aan het oogdeel.
Maak nog een oogdeel op dezelfde manier.

De snavel

Haak met oranje een ketting van 7 losse plus 1 voor de omkeer. Haak dan 1 halve vaste, 1 vaste, 1 stokje, 1 dubbelstokje, 1 stokje en 2 vasten. Hecht af.

Gratis naaipatroon van een kip

Het in elkaar zetten van de kip van stof

Leg de twee bovenlijven van de kip tegen elkaar (goede kant van de stof) en leg bovenaan het hoofd de gehaakte kam tussen de beide stofdelen. Het grootste deel van de kam zit dus aan de binnenkant bij het stikken.
Leg ook de snavel op de goede plek tussen de beide stofdelen. Er zit ongeveer 2 centimeter tussen kam en snavel. Zorg dat de snavel met de droehoekige punt aan de binnenkant zit bij het stikken.

Stik vervolgens vanaf de borst van de kip de bovennaad dicht, zodat kam en snavel meegestikt worden, helemaal tot het eind van de “ruggengraat”. Na het stikken kun je er een beetje aan trekken, zodat de spanning eruit gaat. Liever niet inknippen, dat wordt er niet mooier van.

Speld het bovenlijf en het onderlijf aan elkaar (goede kant stof) en stik ze aan elkaar. Zorg dat middenvoor van het onderlijf op de bovennaad ligt. Na het stikken is het fijn om de spanning van de naad af te halen door even een beetje aan de naad te trekken. Niet inknippen!

Buitenstebinnen draaien van de kip van stof tijdens het maken

Afwerking van de kip van stof

Keer de kip buitenstebinnen en vul de kip via het gat *) van het zakje. Ik heb een kleine 300 gram vulsel gebruikt, maar je kunt de kip van stof zo zacht of zo hard maken als je zelf wilt natuurlijk. Als je klaar bent met vullen, stik je het zakje aan de buitenkant met een ingeslagen naad aan elkaar, zodat het gat dicht zit. Duw het zakje nu in de kip.

Als laatste onderdeel van dit naaipatroon van een kip naai je nog met de hand de beide oogdelen op de juiste plek, zie foto. Naai alleen het oog vast, zodat de ooglellen los hangen. Mocht je deze broedende kip voor een kind maken, dan zou ik de ogen heel goed vastzetten. Want aan deze loszittende lipjes zal vaak getrokken worden!

En klaar is je naaipatroon van deze broedende kip met ei! Of je naaipatroon van je Paaskip, al naar gelang.

Zie hoe de kip uiteindelijk zijn ei legt! Wat was er het eerst: de kip of het ei?

Lees ook:

Dit naaipatroon van een Paaskip bevat een samenwerking.

By Jeannet

One thought on “Naaipatroon van een kip (met ei); Gratis Naaipatroon”
  1. Superleuke kip is dit. Die ga ik voor kleine Willem maken, mijn kleinzoon van 3. Is ook leuk om te zien waar de eieren vandaan komen.

Comments are closed.