vr. jul 1st, 2022

Zoals iedereen in mijn omgeving heb ik wel eens nekpijn. Het zeurt, het is vervelend, maar het is niet uitgesproken pijnlijk. Met wat oefeningen van de fysio of met wat yoga-oefeningen kom je er meestal wel zonder kleerscheuren vanaf. Nekpijn kan een gevolg zijn van het ouder worden, maar dat hoeft niet. Iedereen kan ermee te maken krijgen.
Erger is het, als je een nekhernia hebt. Het schijnt onbeschrijflijk pijnlijk te zijn, nog erger dan bij een rug hernia. Bij een nekhernia heb je pijn aan één arm en je voelt een scherpe snijdende, brandende of schietende pijn, vaak helemaal tot in je hand van de betreffende arm.

Nekpijn of nekhernia

Nekpijn ontstaat door een verkeerde beweging, overbelasting of zelfs een verkeerd hoofdkussen. Bij ons 60-plussers kunnen de gewrichten tussen de wervels wat slijten en veranderen (artrose). Dit kan chronische nekpijn geven. Door botontkalking kunnen de nekwervels soms inzakken. Ook kunnen gemakkelijk wervelbreuken ontstaan. Dit komt dan weer met name voor bij vrouwelijke 60-plussers!
Bij een nekhernia puilt, net als bij een rug hernia, een deel van een tussenwervelschijf uit de wervels. Deze uitpuiling drukt op de aldaar lopende zenuwbanen, wat de pijn verklaart en ook de mogelijke armuitval, die daarmee gepaard kan gaan.

Wat kun je eraan doen?

Wat je het liefste wilt doen is stil liggen en je niet bewegen. Maar helaas kun je dat niet de rest van je leven volhouden. Je zult echt in actie moeten komen, hoe vervelend het ook is. Ik ontdekte een hele goede site van de Thuisarts, waar je alle relevante informatie op kunt vinden, waar je naar op zoek bent. Voor zowel nekpijn, een nekhernia als een hernia in de rug kun je pijnstillers nemen. Maar elke dag medicijnen slikken is niet wat de mensen willen. Geadviseerd wordt ook om zoveel mogelijk te blijven bewegen. Nekpijn gaat meestal na verloop van tijd weg, tenzij er iets chronisch aan de hand is. Herniaklachten gaan gemiddeld bij 3 van de 4 mensen vanzelf weer over binnen 12 weken.

De nekpijn gaat niet over

Als de hernia in je nek of in je rug niet over gaat, als jij dus hoort bij die kwart mensen, waar de klachten niet vanzelf overgaan, dan kun je overwegen om je te laten opereren. Dit is een lastig besluit. Vandaar dat Thuisarts een keuzehulpvragenlijst heeft samengesteld. Als je de vragen doorloopt en naar waarheid beantwoordt, krijg je aan het eind een conclusie: doorgaan met medicijnen of toch liever opereren.

Bij nekpijn klachten of een nekhernia kun je terecht bij de Helios Kliniek in Krefeld (bij Venlo).
Helios Kliniek Krefeld

Operatie

Besluit je tot een hernia operatie om van je nekpijn af te komen, dan kun je samen met je huisarts je laten inroosteren bij het ziekenhuis van jouw keuze. Maar helaas zijn de wachttijden in Nederland vaak lang. Wil je niet langer doorlopen, nadat je eindelijk die lastige beslissing tot opereren genomen hebt, neem dan eens een kijkje over de grens. In Duitsland, vlakbij Venlo, zit de Helios Kliniek Krefeld. Dit ziekenhuis behoort bij de grotere groep Helios Klinieken die met 111 klinieken één van de toonaangevende leiders van ziekenhuis- en poliklinische patiëntenzorg in Duitsland is. Jaarlijks worden bij Helios meer dan 5,2 miljoen patiënten medisch verzorgd. De kliniekgroep beschikt in totaal over ongeveer 35.000 bedden en is werkgever voor meer dan 73.000 medewerkers. Helios Krefeld heeft Nederlands sprekende medewerkers, dus je Duits hoeft niet optimaal te zijn.

Conclusie

Wil je niet langer wachten, nadat je besloten hebt je te laten opereren, ga naar de dichtstbijzijnde Helios Kliniek in Duitsland (bij Venlo). Drs. Frits Hageman is de Leitender Arzt der Wirbelsäulenchirurgie. Hij is een Nederlandse arts, die al langer in Duitsland werkzaam is. Ik vind het een fantastisch woord, Wirbelsäulen. Het is Duits voor wervelkolom. En Nackenschmerzen is Duits voor nekpijn. Dan weet je dat ook weer.


.Dit artikeltje is het gevolg van een samenwerking.

By Jeannet