do. jun 30th, 2022
nieuwe keuken

Als je een nieuw huis hebt gekocht, komen er veel dingen op je af. De meeste mensen willen meteen hun nieuwe huis verbouwen, want anders komt het er nooit meer van. Het huis is leeg, dus dit het moment om met die verbouwing te beginnen. Ik breek graag een lans om daar toch nog even mee te wachten. Waarom zou je een nieuwe keuken willen, waarom wil je een nieuwe badkamer? Zijn dit geen dingen die ook kunnen worden aangepakt als je er al een tijdje woont? Het hoeft niet allemaal tegelijk. En waarschijnlijk kom je op andere gedachten!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Pinterest

Ik snap de urgentie wel. Opeens heb je de mogelijkheid je nieuwe huis zo te maken zoals je altijd al wilde hebben. De vele Pinterest plaatjes over bijvoorbeeld die nieuwe keuken zijn al jaren gespaard en nu is het moment daar: eindelijk kun je met die keuken aan de gang. Maar wat is er mis met even wachten? Wil je niet eerst eens even zien hoe alles voelt, hoe de routing het beste is. Wil je niet eerst eens even het huis tot je nemen? Zijn er genoeg kastjes, hoeveel spullen heb je eigenlijk, waar laat je je keukenapparatuur, hoe groot moet het fornuis zijn en meer van dat soort vragen.

Voel eerst wat de ruimte doet

Het fornuis en de daarbij behorende oven is echt zo’n ding waar je even over moet nadenken. Je kunt wel op grond van je verlangens een beslissing nemen, maar heb je echt wel 6-pitten nodig, als je met zijn 2-en woont? Hoe vaak gebruik je die dubbelbrede oven nou echt?

Evenzo voor de koelkast. Bekijk eerst eens of je niet heel goed uit de voeten kunt met de koelkast die in het nieuwe huis zit. Dat is sowieso duurzamer.
En wat betreft de kastruimte: opeens ontdek je misschien wel dat je veel minder spullen hebt dan je eigenlijk dacht en dat je dus ook minder kastruimte nodig hebt. Pak gewoon eerst eens alles uit en doe ze in de kastjes. Voel eerst eens een jaartje wat je eigenlijk nodig hebt en wat de ruimte doet. Kijk het eerst eens gewoon even aan.

Nieuwe keukendeurtjes

Om voorlopig toch je nieuwe keuken aan te pakken, kun je denken aan nieuwe keukendeurtjes of die deurtjes een likkie verf geven. Ga upcyclen! Als het goed is heb je je nieuwe huis uitgezocht op de sfeer. Het zou toch eeuwig zonde zijn als je die sfeervolle keuken, ook al is ie niet meer zo nieuw, eruit zou slopen!

In ons vorige huis hadden wij een heel klein keukentje. Daarnaast zat een prachtige serre, de mooiste ruimte in het huis. Als ‘s ochtends het zonlicht door de aspergevarens scheen, was het zo’n dromerige weldadige sfeer, dat ik daar graag even zat. Ik was daar gewoon alleen maar even aan het kijken en het luisteren naar de tuin en in mijn eigen gedachten verzonken, heerlijk.

De kopers van ons huis hebben alles eruit gesloopt, want ze wilden een kookeiland en daarvoor moest die prachtige serre wijken. Maar het was dood-en doodzonde. De hele sfeer was weg, er was niets meer van over. En de nieuwe keuken plus kookeiland paste totaal niet bij het huis, het klopte gewoon niet. Het was veel te strak en te modern.

Een nieuwe keuken in een pas gebouwd huis

Wanneer kies je wel voor een nieuwe keuken?

Natuurlijk zijn er ook momenten, dat je wel een nieuwe keuken moet kopen. Als je bijvoorbeeld een nieuw huis laat bouwen, zoals een vriendin van mij heeft gedaan. De keuken is een prachtig onderdeel geworden van het hele huis en ze heeft dan ook een architect in de hand genomen om die exclusieve keuken van haar te ontwerpen.

En ook als alles gammel is, dan begrijp ik het ook. Als je dus in een echt klushuis terecht komt en eigenlijk alles vervangen moet worden. Kies dan alsjeblieft voor een wat duurdere keuken, zoals bijvoorbeeld een Siematic keuken. Als je toch bezig bent, kun je beter voor kwaliteit gaan en niet voor IKEA, bij wijze van spreken.

Langer doen met je keuken of badkamer

We moeten veel meer aan duurzaamheid denken, aan recycling en aan upcycling. Maar op het moment dat je wel tot aanschaf van een nieuwe keuken of badkamer over gaat, dan kies je voor kwaliteit. In het geval van een nieuwe badkamer kies je voor de betere tegel en voor het mooiere en beter afgewerkte bad. Als je een nieuwe keuken aanschaft, dan kies je niet voor spaanplaat, dat maar 10 jaar mee gaat. Dan kies je voor kwaliteit, zodat die keuken op zijn minst 50 jaar mee gaat. Leve de sfeer (en de duurzaamheid)!

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.