do. jun 30th, 2022

Ik wil dolgraag een nieuwe telefoon kopen. Niet omdat ik nou zoveel telefoneer, maar omdat de camera die nu op mijn telefoon zit, me niet bevalt. Hij kan niet zoomen, hij kan niet dichterbij, hij kan maar op 1 manier, en het ergert me steeds meer.

Misschien komt dat omdat mijn lief een mooie telefoon heeft, met DRIE camera’s erop. Alles wat ik wil, kan die telefoon. En dat terwijl hij nauwelijks een fotograaf is, maar ik wel. Het is eigenlijk raar, dat hij zo’n dure nieuwe telefoon is gaan kopen, want datgene wat die telefoon duur maakt, namelijk de camera’s, gebruikt hij niet. Maar dat terzijde. Toys for boys, is het niet?

Maar ik ben een girl, en toch wil ik ook zoiets. Ik kwam een goede aanbieding tegen voor de Oneplus 8, een voor mij onbekend merk. Gelukkig is niets zo makkelijk dan op te zoeken wat voor merk het is en waar deze telefoon voor staat. En dat was prima! En hij had precies wat ik nodig had, namelijk drie camera’s. Helaas heeft hij geen telelens, maar gelukkig heeft hij nog een broertje, de Oneplus 8 PRO, dus die staat nu op mijn lijstje. Natuurlijk wel iets duurder, maar dan heb je wel zo’n telelens!

dichtbij, verder weg en veraf, het verschil van drie camera’s

Wandelen

Wij wandelen de laatste maanden ontzettend veel. Je kunt dat teruglezen in 14 wandelgebieden bij Haarlem in de buurt, maar dat is maar een kleine lijst, vergeleken met wat er allemaal in onze buurt te bewandelen valt. Die lijst wordt ook absoluut uitgebreid. Met bijvoorbeeld het Kraansvlak erop. Dat ligt in de Kennemerduinen en het is een gebied waar wisenten wonen.

De wisent is het grootste, nog levende, landzoogdier van Europa. Hij lijkt een beetje op een Schotse Hooglander en wordt ook wel de Europese bizon genoemd. Hij is lange tijd bedreigd met uitsterven als gevolg van jacht, stroperij en ontginning van leefgebieden. Alleen in Oost-Europa hield de soort nog stand in oerbossen en jachtreservaten. Het laatste wilde exemplaar stierf in 1927 in de Kaukasus. Er waren nog maar een paar wisenten over in gevangenschap en vanuit deze kleine populatie zijn weer wisenten in natuurgebieden uitgezet. Op 24 april 2007 werden de eerste drie wisenten uitgezet in het Kraansvlak. Momenteel verblijven er dertien exemplaren in het duingebied, inclusief drie kalfjes van dit jaar, één volwassen stier en twee jongere stieren. Ze wonen daar nu in een min of meer natuurlijke omgeving zonder bijvoeding. Elk jaar worden er kalfjes geboren, dus de kudde groeit. Het is echt een uniek gebied, want in Nederland vind je ze verder nog maar op 3 andere plekken. In de zomer kun je ze bekijken vanaf een observatiepunt, maar tussen 1 september en 1 maart loopt er ook een zogenaamd “wisentenpad” door het Kraansvlak. De kans om ze dan te spotten wordt daarmee aanzienlijk groter.

Nieuwe camera kopen?

We zijn de afgelopen week twee keer naar het Kraansvlak geweest. De eerste keer was overdag, de tweede keer was het 10 uur ‘s avonds. Het is zomer dus dan is het nog licht. We wilden dolgraag de wisenten zien en ik wilde ze fotograferen. Helaas weet ik al van tevoren, dat de foto’s die met mijn telefoon gemaakt zijn, er niet uitkomen, zoals ik dat in mijn hoofd heb. Ik leen dus tijdens het wandelen aldoor de telefoon van mijn lief. En stuur ze dan later door naar mijn eigen computer met WeTransfer. Een beetje omslachtige manier dus. Echt, het is tijd dat ik een nieuwe telefoon ga kopen, want ik heb een nieuwe camera nodig.

observatiepunt Kraansvlak, overdag en ‘s avonds

Geen wisenten

Jammer genoeg hebben de wisenten zich niet laten zien bij beide gelegenheden. Maar we hebben wel heerlijk gewandeld. Volgens de “wisentenhalsbandenspotter” stonden ze net achter het eilandje in de plas, waardoor we ze vanaf het observatiepunt niet konden zien. Maar ondanks dat er geen wisenten op staan, zijn de foto’s die ik gemaakt heb met de telefoon van mijn lief, de moeite waard. Je kunt goed zien hoe mooi het gebied is.

Sinterklaas

Waarom ga ik nu dan geen nieuwe telefoon kopen? Dat kan niet op dit moment. Aangezien ik een contract voor 24 maanden voor mijn huidige telefoon heb afgesloten, kan dat contract niet zomaar middenin de contractsperiode verbroken worden. Dat kan pas vanaf 4 maanden van tevoren. Dat was wel een teleurstelling, moet ik zeggen. Wij mensen willen altijd alles meteen, toch? Maar wat in het vat zit, verzuurt niet, dus hij blijft op mijn lijstje staan. En met Sinterklaas (kijk, dat komt dan toch wel weer heel goed uit) ga ik gewoon lekker voor mezelf die nieuwe telefoon kopen. Heb ik een enorm cadeau gekregen, wat zullen de anderen jaloers zijn! Maar ik ben dan ook heel lief geweest dit jaar … 😉 Kunnen zij me wel een van de vele telefoonhoesjes geven, die er zijn. Dat is minder duur.

Bovendien is het in de winter de beste tijd om die wisenten te spotten op het Kraansvlak. Dus het eerste wat ik ga doen met die nieuwe telefoon is wisenten fotograferen natuurlijk!

nieuwe telefoon kopen om de wisenten te schieten

Dit artikel komt voort uit een samenwerking.

By Jeannet

2 thoughts on “Nieuwe telefoon kopen, voor de wisenten …”
  1. De Oneplus heeft echt goede camera’s. Zelfs een slow motion stand.
    Mijn zoon heeft hem ook en die maakt de mooiste foto’s.
    Ik heb zelf een Samsung A7. Een betaalbaar toestel maar met goede camera’s.

    1. Hoi Marion, goed om te weten, dank voor je reactie. Heeft hij de Oneplus 8 of de Oneplus 8 Pro? Ik ben heel erg benieuwd naar de telelensfunctie, of die echt wat doet. gr. Jeannet

Comments are closed.