vr. jul 1st, 2022
Herfstig bos

Ik geloof er heilig in, dat je af en toe moet ontspannen in de natuur. Dat kan gewoon met een lekkere wandeling zijn of een fietstochtje, maar je kunt natuurlijk ook eens een weekend weg. En dan bij voorkeur met zijn tweetjes. Je relatie heeft het nodig, zeg ik als ervaringsdeskundige met een relatie van 39 jaar.

Ontspannen in de natuur, hier in het Nationaal Park Maasduinen bij Venlo
Nationaal Park Maasduinen bij Venlo

Waarom überhaupt?

Ik heb het gevoel, dat ik dat eigenlijk niet eens hoef uit te leggen. Want iedereen met een relatie voelt dat dit af en toe eens nodig is. Je werkt, je rent, je vliegt en je strest. Je vergeet bijna, dat je ook nog samen woont met iemand, die je leuk vindt. En om dat nou niet te vergeten, moet je er samen uit. Blok nu dat weekend en ga samen iets leuks doen.

Waarom nu?

Waarom niet nu? Er zijn altijd legio redenen om dingen niet te doen, want het komt nooit uit. En daarom heb je af en toe een schop onder je je weet wel nodig. Dit is die schop, accepteer hem.
Ga eens lekker met zijn tweetjes ontspannen in de natuur. Bijvoorbeeld naar een leuk hotelletje met activiteiten, die je anders nooit doet. Ik zag laatst een hotel in Venlo, hotel Maashof. Daar vandaan kun je met een segway de natuur in of met een e-chopper. Maar ook kun je een ritje maken met een oude Solex. Lijkt mij hartstikke leuk om te doen.

Ontspannen in de natuur kan men een wandeling door De Greune Löng bij Venlo
De Greune Löng bij Venlo

Waarom Venlo?

Een overnachting in Venlo is helemaal niet zo’n slecht idee, want vlakbij Venlo liggen De Greune Lông, Nationaal Park Maasduinen en Nationaal Park de Groote Peel. Dit zijn allemaal redelijk ongerepte natuurgebieden waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen en kunt ontspannen in de natuur.

Ontspannen in de natuur, het goede van groen

Volgens een krantenartikel van het FD groeit de stapel bewijzen voor het goede van groen. Een natuurlijke omgeving zou ons relaxter, gezonder en productiever maken – en zelfs kunnen helpen bij de grote beslissingen in ons leven.

Ook dat artikel heeft het over “een overwegend grijs universum, waar we ons dagelijks haasten van huis naar kantoor, en van sportschool naar crèche.” en “In een mooie omgeving, met op de achtergrond fluitende vogels of zingende krekels, waar het ook nog eens lekker ruikt, ontspannen we bijna als vanzelf.”

Nationaal Park De Groote Peel bij Venlo
De Groote Peel bij Venlo

Een persoonlijke noot over dat ontspannen in de natuur

Ik vertelde het al eerder: ik ben al 39 jaar met mijn lief. Hij werkte 60 uur in de week, ik had een eigen onderneming en we hadden drie kinderen. Wij werkten, wij renden, wij vlogen en wij stresten. Maar we vergaten nooit, dat we er af en toe tussenuit moesten.

We hadden elk jaar twee momenten, dat we samen iets deden.
Het eerste moment was (en is nog steeds trouwens) altijd rondom onze trouwdag eind februari. Ik vind het nog steeds een perfect tijdstip om erop uit te trekken. De decembermaand met alle feestelijkheden is allang achter de rug en het voorjaar kan nog lang duren. Een onderbreking van die lange gure maanden is dan heel fijn.
Het tweede moment was altijd de eerste week van de grote vakantie. De kinderen gingen naar scoutingkampen, wij gingen ons ontspannen in de natuur door leuke fietstochten te maken.

Okay, je weet het natuurlijk nooit zeker, maar ik heb het gevoel dat we die tropenjaren hebben overleefd omdat we ook momenten met zijn tweetjes hadden. Nu we veel minder werken allebei en de drie jongens al lang de deur uit zijn, vinden we het nog steeds leuk om er tussenuit te gaan. We gaan bijvoorbeeld wandelen in Brabant. Of naar Twisk Noord Holland, een lief dorp vlakbij Medemblik, echt een mooi lintdorp, zoals er zoveel zijn in Noord Holland, maar deze is nog puntje gaaf. Of we boeken een hotel met lekker restaurant en dan het liefst in een bijzonder gebouw, zoals bijvoorbeeld het oude ziekenhuis van Veenhuizen. Nederland heeft veel bijzondere plekjes, en dat ontdekken we nu allemaal.


Lees ook:


Dit artikel is het gevolg van een samenwerking.

By Jeannet