Connect with us

Oud worden, hoe doe je dat?

Oude dame danst met jonge partner

Van alles wat er nog over blijft

Oud worden, hoe doe je dat?

Oud worden, hoe doe je dat? Een beetje een onzinvraag natuurlijk, want je wordt het vanzelf. Mits je niet op een onnatuurlijke manier eerder aan je eind komt. Maar hoe oud wil je worden? Een vrij directe vraag en ook al krijg je een antwoord, je kunt er niets mee. Veroudering hoort bij het leven. Ouderdom is niet maakbaar. Of toch wel?

Oud worden we allemaal

Oud worden we allemaal. Ouder worden we allemaal. En de laatste decennia blijft de levensverwachting alleen maar toenemen door de medische vooruitgang.

Ik las een interessant artikel met de titel “Nooit meer doodgaan”, geschreven door Arnoud Veilbrief (Pensioen Pro, mei 2019). Daarin laat hij Gerald de Haan, stamcelbioloog aan het European Research Institute for the Biology of Ageing aan het woord.

“Er valt iets voor te zeggen, dat veroudering bij het leven hoort, dat je ermee moet dealen. Maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk beïnvloedbaar is. Neem kanker. Als je daar in de jaren vijftig mee werd gediagnosticeerd en de tumor was niet weg te snijden, was dat in feite een doodsoordeel. Veel mensen genezen tegenwoordig van kanker, doordat we steeds beter begrijpen wat kanker is. Met veroudering is hetzelfde aan de gang. Wat veroudering zo speciaal maakt, is dat het zich niet op één plek voordoet, maar op heel veel plekken.

Dat mensen ouder worden is het gevolg van continu en steeds succesvoller bestrijden van, en dus ook steeds meer voorkómen, van ziektes. En ik denk, dat de meeste mensen er geen probleem mee hebben om fors ouder te worden als dat in goede gezondheid is.

Photo by Claudia van Zyl on Unsplash

Tachtig is het nieuwe vijftig

Belangrijke vraag is of al die levensverlengende vindingen ook zorgen voor een gezond langer leven. Worden we allemaal vitale tachtigers, die als goed geconserveerde vijftigers kwiek door het leven huppelen, mentaal nog messcherp, lichamelijk nog in de bloei van hun leven?”

Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor, dat we ons echt moeten gaan afvragen hoe oud we zouden willen worden. Heb je je die vraag wel eens gesteld? De meeste mensen zullen antwoorden, dat ze graag oud willen worden mits in goede gezondheid.
Ikzelf zou daar nog aan willen toevoegen, met de juiste mensen om me heen. Want als jij als enige van je familie en vrienden overblijft, dan is er ook niets meer aan.

Dus valt er een keer een stilte in de conversatie met vrienden, stel eens de vraag: hoe oud zou je willen worden? Perfect om even over door te gaan.

oud worden in stijl met een goede taart erbij
Photo by PoloX Hernandez on Unsplash

Dus hoe doe je dat, oud worden?

Bewust eten en drinken, bewust bewegen, genieten, noem het allemaal maar op, je kunt het zelf bedenken. Hier zijn wat tips.

Maar mijn tante Grada had de beste tip van allemaal. Ze zei altijd: “als je niet oud wilt worden, moet je jezelf vroeg opknopen”.
Kijk, daar heb je wat aan, aan zo’n advies! Tante Grada is 95 geworden.Manna Mulder beschreef ook haar struggles met het ouder worden in dit blogje.

13 Comments

13 Comments

 1. Mandy

  26 mei 2019 at 3:37 pm

  Interessant artikel! Moeilijke vraag. Ik kijk wel hoe oud ik word, misschien is t morgen wel over. Lekker genieten van elke dag.

  • Jeannet

   26 mei 2019 at 8:46 pm

   Hoi Mandy, ik denk dat jij goed bezig bent, gewoon lekker genieten van elke dag. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 2. Amelie van Writings by Amelie

  26 mei 2019 at 4:09 pm

  Wat je van je tante wel niet kan leren!

  • Jeannet

   26 mei 2019 at 8:48 pm

   Hoi Amelie, ja, inderdaad! Ze zou eens moeten weten, dat ik het nog steeds over haar heb. Zou ze fijn hebben gevonden! Alweer 15 jaar geleden overleden. Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 3. Sabine

  27 mei 2019 at 9:40 am

  Genieten van alles wat je nog kunt, dat is iets wat ik dagelijks in mijn hoofd geprent krijg. Werk namelijk zelf met ouderen in de zorg, van dementie tot kanker..elke dag word ik wel met de neus op de feiten gedrukt. Moet wel zeggen dat velen echt gedaan hebben wat ze wilden hoor maar sommigen zijn door hun ziekte snel beperkt geworden en dat is wel heel sneu om te zien. Oudste tot nu toe is 102 bij ons, gemiddelde leeftijd van 90 bij overlijden.

  • Jeannet

   27 mei 2019 at 10:08 am

   Hoi Sabine, wat zul je veel meemaken dan. En je kunt ook veel van ze leren, denk ik. Pluk de dag dus, want als je ziek wordt beperkt dat alle levensvreugd. Dank voor je uitgebreide reactie, leuk, gr. Jeannet

 4. Nicole Orriëns

  28 mei 2019 at 1:40 pm

  Dit lijkt me nou eens iets waar je niet echt je best voor hoeft te doen. In principe word je vanzelf oud. Als je het geluk hebt om ouder te mogen worden tenminste.

  • Jeannet

   28 mei 2019 at 4:20 pm

   Hoi Nicole, maar hoe oud wil je worden? Als veroudering maakbaar is (en dat wordt het steeds meer) is dat de vraag waar het om draait! gr. Jeannet

 5. Emma Helmi

  28 mei 2019 at 4:00 pm

  Leuk artikel! Ik ben het met je eens, ik wil ook zo oud mogelijk worden mits mijn gezondheid nog goed genoeg is én ik nog leuke mensen om me heen heb. Maar voor nu blijft mijn motto nog even: lekker genieten, want je weet niet wanneer het voorbij is!

  • Jeannet

   28 mei 2019 at 4:23 pm

   Hoi Emma, dankjewel! En dat lijkt me een prima motto! Pluk de dag! gr. Jeannet

 6. Milou

  28 mei 2019 at 5:33 pm

  Mooi artikel, vind dit sowieso een interessant onderwerp. Als ik zo kijk in mijn werk, met de ouderen, de ontwikkeling maar ook de gebreken. Lastige vraag.

 7. Beauty By Bibi

  1 juni 2019 at 8:52 am

  Leuk artikel maar oud worden we helaas niet allemaal. Die keuze ligt niet bij ons. Probeer zo goed mogelijk te leven dat is het enige dat ik kan zeggen. Fijn weekend!

 8. Daan

  10 juni 2019 at 10:23 am

  Als kind zei ik altijd “je bent pas oud als je 80 bent”, en dat vind ik nog steeds. Zelf leef ik met de dag en plan niet teveel vooruit. Wil best oud worden maar dan wel op een goede manier. Niet als een kasplantje achter de geraniums, maar dat wil niemand denk ik. 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Van alles wat er nog over blijft

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Pagina’s

To Top