di. aug 16th, 2022
Oude dame danst met jonge partner

Oud worden, hoe doe je dat? Een beetje een onzinvraag natuurlijk, want je wordt het vanzelf. Mits je niet op een onnatuurlijke manier eerder aan je eind komt of er een pandemie los breekt … Maar hoe oud wil je worden? Een vrij directe vraag en ook al krijg je een antwoord, je kunt er niets mee. Veroudering hoort bij het leven. Ouderdom is niet maakbaar. Of toch wel?

Oud worden we allemaal

Oud worden we allemaal. Ouder worden we allemaal. En de laatste decennia blijft de levensverwachting alleen maar toenemen door de medische vooruitgang.

Ik las een interessant artikel met de titel “Nooit meer doodgaan”, geschreven door Arnoud Veilbrief (Pensioen Pro, mei 2019). Daarin laat hij Gerald de Haan, stamcelbioloog aan het European Research Institute for the Biology of Ageing aan het woord over oud worden:

“Er valt iets voor te zeggen, dat veroudering bij het leven hoort, dat je ermee moet dealen. Maar dat neemt niet weg dat het wel degelijk beïnvloedbaar is. Neem kanker. Als je daar in de jaren vijftig mee werd gediagnosticeerd en de tumor was niet weg te snijden, was dat in feite een doodsoordeel. Veel mensen genezen tegenwoordig van kanker, doordat we steeds beter begrijpen wat kanker is. Met veroudering is hetzelfde aan de gang. Wat veroudering zo speciaal maakt, is dat het zich niet op één plek voordoet, maar op heel veel plekken.

Dat mensen oud worden is het gevolg van continu en steeds succesvoller bestrijden van, en dus ook steeds meer voorkómen, van ziektes. En ik denk, dat de meeste mensen er geen probleem mee hebben om fors ouder te worden als dat in goede gezondheid is.

Photo by Claudia van Zyl on Unsplash

Tachtig is het nieuwe vijftig

Belangrijke vraag is of al die levensverlengende vindingen ook zorgen voor een gezond langer leven. Worden we allemaal vitale tachtigers, die als goed geconserveerde vijftigers kwiek door het leven huppelen, mentaal nog messcherp, lichamelijk nog in de bloei van hun leven?”

Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor, dat we ons echt moeten gaan afvragen hoe oud we zouden willen worden. Heb je je die vraag wel eens gesteld? De meeste mensen zullen dit antwoorden, “ik wil graag oud worden, mits in een goede gezondheid”. Ikzelf zou daar nog aan willen toevoegen, met de juiste mensen om me heen. Want als jij als enige van je familie en vrienden overblijft, dan is er ook niets meer aan.

Dus valt er een keer een stilte in de conversatie met vrienden, stel eens de vraag: “wil je oud worden en zo ja, hoe oud wil je worden?” Perfect onderwerp om even over door te gaan.

oud worden in stijl met een goede taart erbij
Photo by PoloX Hernandez on Unsplash

Dus hoe doe je dat, oud worden?

Bewust eten en drinken, bewust bewegen, genieten, noem het allemaal maar op, je kunt het zelf bedenken. En het liefst ook nog langer thuis wonen, want dat is het nieuwe normaal.

Mijn tante Grada had de beste tip van allemaal. Ze zei altijd: “als je niet oud wilt worden, moet je jezelf vroeg opknopen”. Kijk, daar heb je wat aan, aan zo’n advies! Tante Grada is 95 geworden en is altijd zelfstandig gebleven.

Ken je dit onderstaande boek? Oud Worden is niet voor Watjes door Tinie Kardol. Het boek toont vele gezichten van de ouderdom: grappige, tragische, dwaze en indringende verhalen, aangevuld met sprekende illustraties, wisselen elkaar af. Wat de lezers gemeen zullen hebben, is het gevoel van herkenbaarheid, ook al is de werkelijkheid van elastiek. “Ouderdom doet niet aan klassenverschil; verschijnselen die de ouderdom typeren, sluiten geen enkele oudere buiten. Ouderen passen op, doen klusjes of verrichten vrijwilligerswerk. Begrijpelijk, want met pensioen gaan, is niet hetzelfde als uitgeblust zijn. Ouderdom heeft een afloop die voor de meesten zo lang mogelijk weg mag blijven.” Daar sluit ik me bij aan, bij de uitspraak.

By Jeannet

13 thoughts on “Oud worden: is ouderdom maakbaar?”
 1. Als kind zei ik altijd “je bent pas oud als je 80 bent”, en dat vind ik nog steeds. Zelf leef ik met de dag en plan niet teveel vooruit. Wil best oud worden maar dan wel op een goede manier. Niet als een kasplantje achter de geraniums, maar dat wil niemand denk ik. 😉

 2. Leuk artikel maar oud worden we helaas niet allemaal. Die keuze ligt niet bij ons. Probeer zo goed mogelijk te leven dat is het enige dat ik kan zeggen. Fijn weekend!

 3. Mooi artikel, vind dit sowieso een interessant onderwerp. Als ik zo kijk in mijn werk, met de ouderen, de ontwikkeling maar ook de gebreken. Lastige vraag.

 4. Leuk artikel! Ik ben het met je eens, ik wil ook zo oud mogelijk worden mits mijn gezondheid nog goed genoeg is én ik nog leuke mensen om me heen heb. Maar voor nu blijft mijn motto nog even: lekker genieten, want je weet niet wanneer het voorbij is!

 5. Dit lijkt me nou eens iets waar je niet echt je best voor hoeft te doen. In principe word je vanzelf oud. Als je het geluk hebt om ouder te mogen worden tenminste.

  1. Hoi Nicole, maar hoe oud wil je worden? Als veroudering maakbaar is (en dat wordt het steeds meer) is dat de vraag waar het om draait! gr. Jeannet

 6. Genieten van alles wat je nog kunt, dat is iets wat ik dagelijks in mijn hoofd geprent krijg. Werk namelijk zelf met ouderen in de zorg, van dementie tot kanker..elke dag word ik wel met de neus op de feiten gedrukt. Moet wel zeggen dat velen echt gedaan hebben wat ze wilden hoor maar sommigen zijn door hun ziekte snel beperkt geworden en dat is wel heel sneu om te zien. Oudste tot nu toe is 102 bij ons, gemiddelde leeftijd van 90 bij overlijden.

  1. Hoi Sabine, wat zul je veel meemaken dan. En je kunt ook veel van ze leren, denk ik. Pluk de dag dus, want als je ziek wordt beperkt dat alle levensvreugd. Dank voor je uitgebreide reactie, leuk, gr. Jeannet

  1. Hoi Amelie, ja, inderdaad! Ze zou eens moeten weten, dat ik het nog steeds over haar heb. Zou ze fijn hebben gevonden! Alweer 15 jaar geleden overleden. Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 7. Interessant artikel! Moeilijke vraag. Ik kijk wel hoe oud ik word, misschien is t morgen wel over. Lekker genieten van elke dag.

  1. Hoi Mandy, ik denk dat jij goed bezig bent, gewoon lekker genieten van elke dag. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

Comments are closed.