za. okt 1st, 2022

Zelf ouderwetse pannenlappen haken, daar had ik zin in. Ik zag ze duidelijk voor me. Als 11-jarige had ik als mijn eerste haakwerk deze ouderwetse pannenlappen al gemaakt. Het haakpatroon lukte dan ook al snel. Je kunt deze leuke gehaakte pannenlappen ook in de webshop kopen. Mrsdejong is, zeg maar, het huismerkje van All Kinds of Things. En we verkopen naast pannenlappen ook onderzetters, babyballen en (soms) knuffels online.

Klassieker

Dit haakpatroon is een echte klassieker. Hij past niet alleen in een retro keuken, maar ook in een roestvrij stalen keuken of een scandinavische keuken. De kleur waarin je de pannenlappen maakt, zorgt dat ze passen bij de keuken.
Oranje, bruin en olijfgroen voor de retro keuken, zwart, ecru, grijs en staalblauw bij de moderne keuken. Voor de scandinavische keuken zou ik kiezen voor aardekleuren, bruin, okergeel, kerrierood. Zolang je maar kiest voor één kleur en met een strakke afwerking.

ouderwetse pannenlappen haken, zo doe je dat
ouderwetse pannenlappen haken

Wat heb je nodig

Wil je deze ouderwetse pannenlappen haken, dan kies je voor katoen. Dik haakkatoen is hier heel geschikt voor, want je wilt je vingers zo min mogelijk branden. Ik gebruik zelf altijd Ricorumi katoengaren, verkrijgbaar in 60 kleuren en slechts 1,39 euro per 25 gram (pas op, normaal zijn bollen altijd 50 gram of zelfs 100 gram. Dit zijn dus kleine bolletjes, maar dat is wel handig als je veel kleine projectjes doet.) Als je daar je kleur niet bij vindt, vind je het nergens 😉 En ze leveren ook nog eens snel.

Voor één pannenlap heb je 2 bolletjes katoen nodig van 25 gram. En een haaknaald maat 3. Verder een borduurnaald om de draden mee af te werken. De pannenlappen zijn geschikt voor de meeste pannen. Zo ook voor de beste inductie pannen, die in een mum van tijd warm worden.

Nog even: dit is een haakpatroon, geschikt voor beginnende hakers.

mrsdejong haakt ouderwetse pannenlappen in 47 kleuren, als je wilt

Het haken van deze ouderwetse pannenlappen

Het haakpatroon van deze ouderwetse pannenlappen kun je voor 1 euro kopen in de All Kinds of Things webshop. (Of koop de aanbieding: 3 verschillende haakpatronen voor 2 euro). Dat gaat heel makkelijk met Ideal en je hebt het meteen in je email. Sommige mensen vinden het handig om de beschrijving te printen (ik doe dat zelf ook nog steeds). (Sinds kort vragen we voor het haakpatroon een kleine bijdrage van 1 euro. Deze bijdrage wordt gebruikt voor het onderhoud van deze site.)

Wil je eens iets ingewikkelders haken dan deze ouderwetse pannenlappen, probeer dan eens de dubbele pannenlap haken uit 1965 of de pannenlap met weefsteek. Hiervoor moet je wel wat meer geoefend zijn.

gehaakte pannenlappen kopen kun je in de webshop van mrsdejong

Ouderwetse gehaakte pannenlappen kopen

Je kunt deze ouderwetse gehaakte pannenlappen ook kant-en-klaar bij ons kopen. Ze kosten € 8,95 per stuk. Er zijn veel verschillende kleuren beschikbaar en te koop. Ze zijn verkrijgbaar via de piepkleine webshop van Mrsdejong, het “huismerk” van All Kinds of Things. Er zijn ook gestreepte pannenlappen, die zijn een euro duurder; ze passen leuk bij de kleuren van een aantal uni pannenlappen.

Mrsdejong is een overblijfsel nog van mijn kinderkledingwinkel in Amsterdam, die eind 2018 is gesloten. Toen verkochten we in de winkel gehaakte cactussen en babyballen. Dat was een succes. De gehaakte pannenlappen die je nu kunt kopen, zijn eigenlijk alleen maar online te koop en te koop geweest.

Gehaakte pannenlappen kopen in deze 4 kleuren of in andere kleuren op bestelling
Vier nieuwe kleuren beschikbaar van deze ouderwetse gehaakte pannenlappen

Leuke pannenlappen haken is ook het onderwerp van het verzamelblog daarover. Daar vind je, behalve deze simpele ouderwetse pannenlappen die je kunt haken, nog wat moeilijkere haakpatronen voor pannenlappen. Een meerkleurige in de driekleurige moesjessteek, een dubbele pannenlap, die aan elkaar is gehaakt, en een pannenlap in weefsteek, met YouTube filmpje. Voor als je nog meer inspiratie nodig hebt!


Lees ook:

By Jeannet

One thought on “Ouderwetse pannenlappen haken of kopen”
  1. Ja gaaf! Ik haak ook al jaren en heb deze ook zelf al meerdere keren gemaakt. Blijft verslavend he, dat haken. 😉

Comments are closed.