Connect with us

All Kinds of Things BLOG

Ouderwetse pannenlappen haken

ouderwetse pannenlappen gehaakt

Haken

Ouderwetse pannenlappen haken

Ouderwetse pannenlappen haken, daar had ik zin in. Ik zag ze voor me, dus het zoeken duurde niet lang. Als 11-jarige had ik als mijn eerste haakwerk deze ouderwetse pannenlappen al gemaakt. Ik had ze al jaren niet meer voorbij zien komen.

Dit haakpatroon is een echte klassieker. Hij past niet alleen in een retro keuken, maar ook in een roestvrij stalen keuken of een scandinavische keuken. De kleur waarin je de pannenlappen maakt, zorgt dat ze passen bij de keuken.
Oranje, bruin en olijfgroen voor de retro keuken, zwart, ecru, grijs en staalblauw bij de moderne keuken. Voor de scandinavische keuken zou ik kiezen voor aardekleuren, bruin, okergeel, kerrierood. Zolang je maar kiest voor één kleur en met een strakke afwerking.
Ik zag een haakpatroon langskomen, waar een kantje aan het eind van de rit langs het haakwerk werd gehaakt. Kijk, dat kantje maakt het oubollig en dat wil je niet. Ik heb het patroon dus aangepast.

ouderwetse pannenlappen haken, zo doe je dat
ouderwetse pannenlappen haken

Wat heb je nodig

Wil je deze ouderwetse pannenlappen haken, dan kies je voor katoen. Je kunt gewoon de basis-haakkatoen nemen en met 2 draden haken, maar je hebt ook dikkere haakkatoen in de handel. Ik gebruik vaak Drops Paris, te koop bij Wolplein, verkrijgbaar in 47 kleuren en niet duur.

Voor één pannenlap heb je 1 bol katoen nodig van 50 gram. En een haaknaald maat 3. Verder een borduurnaald om de draden mee af te werken.

Nog even: dit is een haakpatroon, geschikt voor beginnende hakers.

mrsdejong haakt ouderwetse pannenlappen in 47 kleuren, als je wilt

Het haakpatroon

Zet op: een streng van 20 lossen en maak er een ring van d.m.v. een halve vaste. Haak dan 20 vasten door ín de ring te steken. Ga dan door met 3 lossen, die telt als stokje. Haak daarna in de eerstvolgende 6 vasten 6 stokjes. Haak dan 1 losse en haak dan in de eerstvolgende 7 vasten 7 stokjes.

Keer het werk om en begin met 3 lossen als eerste stokje. Dan 6 stokjes bovenop de onderliggende stokjes en een 7e stokje óm de losse van de onderliggende toer. Dan weer een losse en vervolgens weer een stokje óm de losse van de onderliggende toer. Je vervolgt met 7 stokjes bovenop de onderliggende stokjes.

De toeren daaropvolgend doe je hetzelfde, maar doordat er in het midden steeds 2 stokjes bijkomen, wordt je haakwerk naar beneden toe steeds wijder.

Je bent klaar als je in totaal 18 toeren hebt gehaakt. Aan het eind van die toer haak je een losse en vervolgt dan met een rand langs het haakwerk met vasten. Om elk eindstokje haak je twee vasten, dus je krijgt 36 vasten.

Bij de ring aangekomen haak je daar in elke steek een halve vaste, totdat je bij de andere kant bent aangekomen. Daar haak je weer om elk eindstokje twee vasten, wederom 36 vasten.

De rand eindigt daar, dus de onderkant wordt niet verder afgewerkt. Die is mooi van zichzelf. Als je nu je begin- en einddraad nog even weg werkt, dan is je ouderwetse pannenlap klaar.

Wil je eens een ingewikkelder pannenlap haken, probeer dan eens de retro pannenlap uit 1965 of de pannenlap met weefsteek. Hiervoor moet je wel wat meer geoefend zijn.

ouderwetse pannenlap

Ouderwetse gehaakte pannenlappen kopen

Je kunt deze ouderwetse pannenlappen ook bij mij kopen. Ze kosten 6,95 euro per stuk. Ik heb een paar kleuren als voorbeeld gemaakt, okergeel, leiblauw, lichtgrijs en gebroken wit. Ze zijn verkrijgbaar via het hele kleine webshopje van mrsdejong, mijn alterego.
Wil je een andere kleur? Dat kan. Kies één van de kleuren van Drops Paris, te bekijken via de website van Wolplein (onderaan de pagina vind je alle 47 kleuren). Vertel mij het nummer van de kleur en ik bestel de katoen. Ik zal dan van die kleur ouderwetse pannenlappen haken, speciaal in jouw kleuren van jouw keuken. Ik vraag daar geen extra geld voor, maar wel dat je de pannenlappen vooruit betaalt. Binnen een week heb je ze dan in huis. Stuur me een mail, dan komt het in orde.

More in Haken

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

mrsdejong #ad

Pagina’s

To Top