Zelf ouderwetse pannenlappen haken, daar had ik zin in. Ik zag ze voor me, dus het zoeken duurde niet lang. Als 11-jarige had ik als mijn eerste haakwerk deze ouderwetse pannenlappen al gemaakt. Ik had ze al jaren niet meer voorbij zien komen.
Je kunt ook deze ouderwetse gehaakte pannenlappen kopen bij mijn webshopje mrsdejong. Ze kosten slechts 6,95 euro per stuk. Indien de kleur op voorraad is, heb je ze binnen 2 werkdagen in huis.

Dit haakpatroon is een echte klassieker. Hij past niet alleen in een retro keuken, maar ook in een roestvrij stalen keuken of een scandinavische keuken. De kleur waarin je de pannenlappen maakt, zorgt dat ze passen bij de keuken.
Oranje, bruin en olijfgroen voor de retro keuken, zwart, ecru, grijs en staalblauw bij de moderne keuken. Voor de scandinavische keuken zou ik kiezen voor aardekleuren, bruin, okergeel, kerrierood. Zolang je maar kiest voor één kleur en met een strakke afwerking.
Ik zag een haakpatroon langskomen, waar een kantje aan het eind van de rit langs het haakwerk werd gehaakt. Kijk, dat kantje maakt het oubollig en dat wil je niet. Ik heb het patroon dus aangepast.

ouderwetse pannenlappen haken, zo doe je dat
ouderwetse pannenlappen haken

Wat heb je nodig

Wil je deze ouderwetse pannenlappen haken, dan kies je voor katoen. Dik haakkatoen is hier heel geschikt voor, want je wilt je vingers zo min mogelijk branden. Ik gebruik zelf altijd Yarn and Colors Epic, verkrijgbaar in 100 (honderd!) kleuren en slechts 1,60 euro per 50 gram. Als je daar je kleur niet bij vindt, vind je het nergens 😉 En ze leveren ook nog eens snel.

Voor één pannenlap heb je 1 bol katoen nodig van 50 gram. En een haaknaald maat 3. Verder een borduurnaald om de draden mee af te werken. De pannenlappen zijn geschikt voor de meeste pannen. Zo ook voor de beste inductie pannen, die in een mum van tijd warm worden.

Nog even: dit is een haakpatroon, geschikt voor beginnende hakers.

mrsdejong haakt ouderwetse pannenlappen in 47 kleuren, als je wilt

Het gratis haakpatroon

Zet op: een streng van 20 lossen en maak er een ring van d.m.v. een halve vaste. Haak dan 20 vasten door ín de ring te steken. Ga dan door met 3 lossen, die telt als stokje. Haak daarna 6 stokjes. Haak dan 1 losse en haak dan 7 stokjes.

Keer het werk om en begin met 3 lossen als eerste stokje. Dan 6 stokjes en een 7e stokje OM de losse van de onderliggende toer. Dan weer een losse en vervolgens weer een stokje OM de losse van de onderliggende toer. Je vervolgt met 7 stokjes.

De toeren daaropvolgend doe je hetzelfde, maar doordat er in het midden steeds 2 stokjes bijkomen, wordt je haakwerk naar beneden toe steeds wijder.

Je bent klaar als je in totaal 18 toeren hebt gehaakt. Aan het eind van die toer haak je een losse en vervolgt dan met een rand langs het haakwerk met vasten. Om elk eindstokje haak je twee vasten, dus je krijgt 36 vasten.

Bij de ring aangekomen haak je daar in elke steek een vaste, totdat je bij de andere kant bent aangekomen. Daar haak je weer om elk eindstokje twee vasten, wederom 36 vasten.

De rand eindigt daar, dus de onderkant wordt niet verder afgewerkt. Die is mooi van zichzelf. Als je nu je begin- en einddraad nog even weg werkt, dan is je ouderwetse pannenlap klaar.

Wil je eens een ingewikkelder pannenlap haken, probeer dan eens de dubbele pannenlap haken uit 1965 of de pannenlap met weefsteek. Hiervoor moet je wel wat meer geoefend zijn.

gehaakte pannenlappen kopen kun je in de webshop van mrsdejong

Ouderwetse gehaakte pannenlappen kopen

Je kunt deze ouderwetse gehaakte pannenlappen ook bij mij kopen. Ze kosten € 6,95 per stuk. Er zijn veel verschillende kleuren beschikbaar en te koop. Ze zijn verkrijgbaar via de piepkleine webshop van mrsdejong, mijn alterego. Van de restjes katoen haak ik ook nog gestreepte pannenlappen; die passen dan weer heel goed bij de kleuren van een aantal uni pannenlappen.
Mevrouw de Jong (of mrsdejong, ik gebruik beide namen door elkaar) is een overblijfsel nog van mijn kinderkledingwinkel in Amsterdam, die eind 2018 is gesloten.

Gehaakte pannenlappen kopen in deze 4 kleuren of in andere kleuren op bestelling
Vier nieuwe kleuren beschikbaar van deze ouderwetse gehaakte pannenlappen

Leuke pannenlappen haken is ook het onderwerp van het verzamelblog daarover. Daar vind je, behalve deze simpele vorm, nog wat moeilijkere haakpatronen voor pannenlappen. Een meerkleurige in de driekleurige moesjessteek, een dubbele pannenlap, die aan elkaar is gehaakt, en een pannenlap in weefsteek, met YouTube filmpje. Voor als je nog meer inspiratie nodig hebt!

Wil je meer gratis haakpatronen ontdekken? Hieronder vind je een aantal gratis haakpatronen voor kussens, gemakkelijk te haken in de granny-steek: