Dit jaar valt Pasen op 4 en 5 april. Vind hier het gratis patroon om deze vrolijke paaseieren te haken. Ik hou van kleur, dat zie je, maar deze eieren zijn ook leuk in pastel, of afwisselend in wit en geel, lekkere lentekleuren. Of met groen erbij, nog meer voorjaar. Dit gratis haakpatroon voor paaseieren is makkelijk te volgen. Je doet er een dik uur over voor één ei. Even doorhaken en je bent op tijd voor Pasen.

Het patroon om deze paaseieren te haken is niet moeilijk. Door de vulling van een ei (7 cm) van piepschuim komt de vorm erin. Ik heb deze eieren gekocht op de website van Pipoos, maar elke hobbywinkel moet ze in deze tijd van het jaar wel hebben. Voor de draad zelf heb ik restjes acryl gebruikt, omdat ik daar nog veel van had. Je hebt niet veel nodig om een leuk ei te maken. Maar je kunt dit ook in katoen maken, gebruik dan een wat dikkere soort katoen, dan ben je iets sneller klaar. Met een dunnere soort zal je meer toeren moeten haken om het ei te maken. Dan wordt de vijfde kleur, zoals bijvoorbeeld toer 3, maar in plaats van 1 losse doe je er 2.

Het begin van de gehaakte paaseieren. Dit is een simpel en gratis haakpatroon voor paaseieren.

Tip: Je haakt twee helften, die je op het eind aan elkaar naait. Ik vind het handig om ze tegelijkertijd te haken, want je bent toch aldoor aan het afhechten, dus dat maakt niet uit. En de kans op fouten is kleiner.

Gebruik dit gratis haakpatroon voor paaseieren en haak deze gehaakte paaseieren in vrolijke kleuren.

Gratis patroon om paaseieren te haken

eerste kleur

Voor het begin maak je een magische cirkel en haak je daar 12 vasten in. Maak de cirkel rond met een halve vaste. Haak een ketting van 4 losse (= eerste “stokje”) en haak dan een * half dubbelstokje. (De eerste doorhaal is gewoon, de tweede doorhaal doe je door de laatste 2 lussen.) dan een losse * en herhaal dit totdat je rond bent en sluit de circel met een halve vaste = 24 steken. Hecht dan de draad af en trek ook de magische cirkel zo strak mogelijk aan en hecht af.

tweede kleur

Ga in een andere kleur verder door in te steken in een willekeurige ruimte tussen 2 stokjes. Haak daar een ketting van 3 losse (= eerste “stokje”) en haak dan een half dubbelstokje in diezelfde ruimte en vervolgens een losse. Verder haken alsvolgt: * 2 halve dubbelstokjes, insteken in de volgende ruimte tussen 2 stokjes, en een losse *. Herhalen totdat je rond bent, cirkel sluiten met een halve vaste = 36 steken. Hecht de draden af.
(Noot: met mijn begindraad haak ik altijd het eindje van de draad mee, zodat ik die begindraad dan niet hoef af te hechten, want die is dan al mee gehaakt.)

derde kleur

Ga in een derde kleur verder (of neem je eerste kleur weer) door in te steken in een willekeurige ruimte tussen de gepaarde stokjes. Haak een ketting van 3 losse (= eerste “stokje”) en haak dan in dezelfde ruimte nog 2 halve dubbelstokjes. Herhaal dan de volgende volgorde: * 3 halve dubbelstokjes en een losse *, totdat je helemaal rond bent, sluit met een halve vaste = 48 steken. Hecht je draden af.

vierde kleur

Verder in de vierde kleur in het geval van het voorbeeld althans. Nu moet je even opletten, want je moet lager insteken.
Maak een ketting van 2 losse, dan een half dubbelstokje, maar insteken in de rij eronder, dus tussen de gepaarde stokjes van rij 2, en dan een normaal stokje plus een losse. Ga aldus verder: * stokje, half dubbelstokje (in rij 2 insteken), stokje, losse *, totdat je rond bent, sluit de cirkel met een halve vaste = 48 steken.

Afwerking van de gehaakte paaseieren

Leg dan de 2 verkeerde kanten tegen elkaar (als je tenminste verschil ziet, ik zie het vaak niet 🙂 ) . Naai de 2 helften precies volgens patroon aan elkaar. Laat op het eind een flinke ruimte open, want je ei moet er nog in. Zorg dat het ei met zijn punt omhoog staat, precies daar waar jij je laatste steek zet. Daar moet je namelijk nog een lusje maken om het ei op te kunnen hangen.

Voor een lusje van dezelfde hoogte kun je je vingerdikte gebruiken. Dus lus om vinger, door naad heen steken, lus om vinger, door naad heen steken en nog 1 keer lus om vinger en dan stevig afhechten.

Bij Pipoos heb je waarschijnlijk 10 piepschuim eieren gekocht, want daar zijn ze 9 + 1 gratis. Dus ga verder met dit gratis haakpatroon voor paaseieren totdat je ze alle 10 gemaakt hebt. Want hoe meer gehaakte paaseieren, hoe leuker. Vrolijk Pasen!

Gehaakte paaseieren in de ficus opgehangen

Dit is het gratis haakpatroon voor paaseieren. Maar ik heb in dit blog nog meer gratis haakpatronen: