do. jun 30th, 2022

Dit portemonneetje is heel makkelijk zelf te maken met een naaimachine. Met de hand kan het ook, maar dan ben je wel iets langer bezig! Een beetje handig kind kan dit ook maken. (Mijn inschatting vanaf een jaar of 10, met behulp van een volwassene voor het inslaan van de drukknopen.)

materiaal om zelf een portemonneetje van te maken

Portemonneetje, gemaakt van bouwplastic

Naast mij zijn ze een huis aan het verbouwen. Er staat dus een grote afvalcontainer voor dat huis. Ik viste er een stuk bouwplastic uit, dat er nog goed uit zag. Thuis gekomen knipte ik er een stuk van 26 x 13 cm uit. Goed gekeken of er nergens gaten of gaatjes in dat stuk terecht kwamen. Ik haalde er een lapje over, want een beetje stoffig was het wel. In mijn rommelnaaikoffertje vond ik nog wat inslagknopen. Vervolgens maakte ik er een grappig portemonneetje van, dat ik ga gebruiken voor mijn pasjes.

Portemonneetje, het maken zelf

Knip een rechthoekig stuk van 26 x 13 cm van een stuk (bouw)plastic. Je kunt het bijv. ook maken van een oude IKEA-tas, je weet wel zo’n grote blauwe. Of van een stevige boodschappentas van Albert Heijn, waar een gat in zit.

3 cm omslag bij het zelf te maken portemonneetje

Sla 3 cm naar binnen, aan beide korte kanten. Stik langs de vouw een sierdraadje, zodat de vouw goed blijft zitten (zoals de foto hierboven). Deze brede rand heb je nodig als versteviging van de drukknopen, anders trek je ze, als je uiteindelijk het portemonneetje gaat gebruiken, er heel makkelijk weer uit. Je kunt er voor de zekerheid ook nog een stukje stof tussen doen, want plastic heeft de neiging om snel te scheuren als er eenmaal gaatjes in zitten.

Meet het midden van de omslag op en teken daar een kruisje. Sla dan de drukknopen in. Er zijn prima sets te koop, meestal van Prym, daar staat de gebruiksaanwijzing op. Je kunt ook dit YouTube-filmpje even bekijken.

het inslaan van de drukknopen bij het zelf te maken portemonneetje

Waarschuwing, drukknopen zijn lastig!

Waarschuwing! Om dit portemonneetje te maken moet je drukknopen inslaan. Bij het inslaan van de drukknopen moet je enorm goed opletten. Want je wilt niet, dat ze aan de verkeerde kant komen. Dus check en check nog eens. Het is mij ettelijke keren voorgekomen, dat ik het net verkeerd om deed. Helaas kan je het dan met bouwplastic niet nog een keer overdoen, omdat er gaatjes in zitten. En zoals eerder gezegd, daar gaat het dan scheuren.

Vouw het portemonneetje plat aan de verkeerde kant om de zijnaden te stikken. Zorg dat de 3 cm brede rand over elkaar valt. Stik de zijnaden met een naad van 1 cm.

Draai het buitenstebinnen. Je kunt dan eventueel het lipje dat erover heen valt schuin afknippen of met een half rondje, is ook mooi.
Mensen die recht kunnen stikken kunnen ook nog een sierdraadje langs de vouwen stikken, aan de goede kant van het portemonneetje. Helaas is niet iedereen het gegeven om dat te doen. Zo niet, laat het lekker zitten, het wordt er anders niet mooier van. 🙂

Je hebt nu een stoer van bouwplastic gemaakt portemonneetje gemaakt, duurzaam en handig.

Mocht je iets niet begrijpen, zoek contact met me en ik help je.


Lees ook:

By Jeannet