Je eigen portret schilderen op nummer zou zomaar eens je nieuwe hobby kunnen worden! Nu we met zijn allen opeens zeeën van tijd hebben (en verder zeg ik er niets meer over), moet je toch wat te doen hebben thuis. Schilderen is een hobby, die veel 60-plussers oppakken. Maar niet iedereen heeft het in zich, helaas, het talent om er echt iets van te maken. Schilderen op nummer zou zomaar eens iets voor je kunnen zijn!

Wat is schilderen op nummer?

Schilderen op nummer is een hobby die vandaag de dag door steeds meer volwassenen wordt beoefend. Misschien heb je wel een bepaald beeld bij wat deze activiteit inhoudt, maar snap je niet precies wat het nu echt is. Wat is schilderen op nummer? Waarom is schilderen op nummer zo populair aan het worden? En hoe kan ik zelf beginnen?

Bij schilderen op nummer heb je een voorbedrukt patroon voor je, dat is geplaatst op bijvoorbeeld een paneel of een canvas. De mogelijkheden zijn hierin zeer gevarieerd. Dat voorbedrukte patroon is een verzameling van nummertjes. Deze nummertjes bevinden zich in vakjes en corresponderen met een bepaalde kleur verf. Alle vakjes met hetzelfde nummer dienen dus dezelfde kleur te krijgen. Zodoende ontstaat er na verloop van tijd een vorm, wanneer op de juiste manier wordt geverfd. Een simpel voorbeeld: Nummer 2 correspondeert bijvoorbeeld met de kleur rood. Alle vakjes met de nummers 2 op het doek moeten dan de rode verkleur krijgen.

De Mona Lisa hieronder is een heel simpel voorbeeld van een portret schilderen op nummer. Deze heb ik gewoon op Pinterest gevonden en is heel geschikt voor kinderen. Je kunt hem uitprinten door op de afbeelding te klikken.

Je eigen portret schilderen op nummer
Een hele simpele “schilderen op nummer” voor kinderen,
klik op de afbeelding voor een printable

Talent heb je niet nodig

Bij het portret schilderen op nummer heb je eigenlijk geen talent nodig. Wat je wel nodig hebt, is geduld en een redelijk vaste hand. Je moet namelijk enigszins tussen de lijntjes kunnen blijven. Het is lekker gestructureerd en daar hebben we in deze onrustige tijden behoefte aan.

Ontspannend

Een portret schilderen op nummer is heerlijk ontspannend. Vergelijk het met het inkleuren van een mandala. Het brengt je een innerlijke rust, omdat je totaal gefocust bent op het inkleuren en omdat je nergens anders aan denkt. Je hebt al je concentratie nodig. Het is een perfecte manier om mindful bezig te zijn.

(Even buiten het verhaal, maar binnen de context: heb je wel eens monniken aan het werk gezien die een zandmandala maakten! Over concentratie en ontspanning gesproken! Maar het laatste deel, dat snap ik nooit, dat ze het weer kapot maken, zo zonde!)

Eigen portret schilderen op nummer

Als je nu denkt, na het lezen, dit lijkt me wel wat, kijk eens bij Painting Expert. Je kunt daar je eigen foto opsturen en vervolgens wordt die op een canvas geprint in dusdanige vakjes, die groot genoeg zijn om in te kleuren met verf. Het canvasdoek zit op een stevig houten frame. Je krijgt de verf in de juiste kleuren erbij geleverd, je hoeft niet te mengen en ook de benodigde kwasten. Met andere woorden, je kunt zo aan de slag!

En ik kan je verzekeren, dat e.e.a. een stuk ingewikkelder en mooier is, dan de printable van de Mona Lisa hierboven.

Inspiratie

Heb je nog wat inspiratie nodig? Tot en met 24 mei 2020 is er een tentoonstelling in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Zo’n 75 portretten geven een veelzijdig beeld van de rijkdom aan zelfportretten en portretten die kunstenaars van elkaar maakten in de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw. Behalve portretten van Vincent van Gogh zijn er onder meer werken van Edvard Munch, Gustave Courbet, Francis Bacon en Helene Schjerfbeck te zien.

Als het goed is, zijn de musea vanaf 6 april weer open. Dus dat is balen, dat je daar nu niet naartoe kan.

Nieuwe hobby

Maar zelf een portret schilderen op nummer kan wel! En als het inderdaad je nieuwe hobby wordt, dan maak je toch zelf een museum? Alleen toegankelijk voor familie. Of je zet het resultaat op Facebook of Instagram. Je zult zien, dat je er heel veel likes op krijgt, want succes is verzekerd met deze manier van schilderen. Veel plezier ermee!


In dit artikel wordt een affiliate gebruikt.