vr. jul 1st, 2022

Af en toe kom je er weer eens eentje tegen, een serie die de moeite waard is om te bekijken. Queen’s Gambit is een serie over een meisje, een wonderkind, dat kan schaken. En niet zomaar schaken, maar geweldig schaken. Als enige vrouw in de door mannen gedomineerde schaakwereld is Beth Harmon een wonder. Hoewel je zou kunnen denken, dat Beth Harmon gemodelleerd is naar een echte schaakster, is ze een fictioneel karakter en heeft ze nooit bestaan. Het is een karakter uit het boek van Walter Teves uit 1983.

Netflix meldde dat reeds 64 miljoen huishoudens de serie hebben bekeken in de eerste maand. Het is een record voor Netflix voor een “limited scripted series”, ik weet niet hoe ik dat moet vertalen, dus dat doe ik niet. Maar je begrijpt denk ik wel, wat dit wil zeggen. Het boek zelf is binnengekomen op The New York Times bestseller lijst, 37 jaar na verschijning.

Een wonderkind in schaken op 8-jarige leeftijd

Queen’s Gambit is een schaakterm. Het is een van de oudst bekende schaakopeningen. Je zou zeggen dat een serie over schaken nou niet het leukste onderwerp is. Maar de film wordt gedomineerd door de intrigerende actrice Anya Taylor-Joy, die alle aandacht trekt. Ze speelt als Beth Harmon de hoofdrol en ze speelt iedereen weg. En dat terwijl ze heel veel in beeld is, dat zegt wel wat. Ze doet enigszins denken aan Audrey Tautou, de actrice die in Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain uit 2001 speelde.

Het verhaal gaat over een wonderkind, dat op 8-jarige leeftijd het schaken ontdekt en door de conciërge van het weeshuis, waar ze opgroeit, wordt ingewijd in het spel. In dat weeshuis worden de meisjes met kalmerende middelen rustig gehouden. We hebben het hier over de jaren 1955-1960. Het meisje Beth Harmon raakt verslaafd aan deze middelen, maar door het gebruik van deze drugs ontdekt ze haar talent in schaken.

Anya Taylor-Joy als Beth Harmon in de Netflix serie over schaken Queen's Gambit

Coming of age

In de Netflix serie gaat het verder over de zegetocht die Beth Harmon maakt met het schaken en wat er verder nog gebeurt in haar jonge bijzondere leven. Het is een coming of age-verhaal met een fijne dosis feminisme en heldendom, van een wonderkind dat de schaakwereld op zijn kop zet. Veel scenes zijn opgenomen in de meest prachtige jaren zestig decors, die voornamelijk zijn gevonden in Berlijn. De styling is perfect en de vele jaren zestig interieurs zijn om te smullen. En grappig genoeg, in de zesde aflevering een leuk Nederlands tintje!

Netflix serie

Je hoeft niet van schaken te houden om deze serie over dit wonderkind op Netflix te kunnen waarderen. Het is niet dat het schaken ondergeschikt is, maar het gaat om de hele sfeer van de film, de jaren zestig, en het is natuurlijk altijd leuk, als een meisje wint van een jongen, toch? Queen’s Gambit is een mini-serie op Netflix van zeven afleveringen van ieder een uur. Dat is toch weer zeven uur lekker bingewatchen!

Ken jij een wonderkind in schaken?

Misschien ken jij een wonderkind, dat schaken wel leuk zou kunnen vinden? Google meldt dat voor het eerst in negen jaar er een enorme piek is in zoekwoorden voor “schaken” en de verkoop van schaakborden is met 250% toegenomen! Jumbo heeft een schaakspel met houten schaakstukken voor 15,95 euro gemaakt; lijkt mij een prima cadeau-idee om uit te proberen of dat kind het schaken in zich heeft.


Lees ook:

By Jeannet