De Dakkas in Haarlem, leuk restaurant bovenop een parkeergarage

Ik heb de laatste weken heel veel kopjes cappuccino gedronken in horeca. Ik ben tot de conclusie gekomen, dat als ik een aanbeveling wil doen voor een horecatent, ik een soort rapportcijfer moet geven. Om eerlijk te blijven voor mezelf, voor de horeca en ook voor degene die dit lezen.
Vandaar dat ik daarmee begin vanaf 1 januari 2019. Ofwel nu!

Goede, minder goede en slechte horeca

Je hebt dat zelf ook. Als je ergens binnenkomt en je wordt meteen welkom geheten of gewoon gedag gezegd, dat wil zeggen je bent gezien, dan voel je je meteen beter. Dan heb je zin om inderdaad te gaan zitten.
Als dan ook nog de koffie goed smaakt, de omgeving leuk is of de tent zelf leuk is, dan kom je al gauw tot de conclusie dat je er nog wel een keertje naar toe wilt gaan. Zoals ik recent bij De Dakkas voelde.

Word ik gezien? Ben ik welkom?

Mijn rapportcijfers bestaan uit: 1) word ik gezien 2) kwaliteit van de koffie en 3) omgeving, hoe leuk is het er. Ik gebruik de cijfers 1-10, dus de gebruikelijke rapportcijfers en de cijfers zijn gegeven naar aanleiding van 1 bezoekje. Is dat representatief? In principe wel. Iedere horecatent zou altijd een goede eerste indruk moeten geven. Maar ja, je werkt met mensen, dus ik begrijp ook wel, dat die hun dag wel eens niet kunnen hebben. En dat geldt natuurlijk ook voor mij: de ene dag ben ik gezelliger dan de andere.

Ik ga het gewoon proberen. Als het werkt, dan werkt het.
En vertel het me, als je het niets vindt. Of als je het er niet mee eens bent. Het is mijn bedoeling met deze cijfers om te laten zien, dat er verschil is. In de winkelstraten worden de lege panden opgevuld met koffietenten of andersoortige horeca. Prima! De meeste mensen vinden dat alleen maar gezellig. Maar hebben we al die verschillende tenten wel nodig? Is het niet tijd om het kaf van het koren te scheiden?

horeca / koffietent Joe & the Juice in de Beethovenstraat in Amsterdam
Joe & the Juice, Beethovenstraat, Amsterdam Zuid

Joe & the Juice in de Beethovenstraat in Amsterdam

In de tijd dat ik mijn winkel had in de Beethovenstraat in Amsterdam kwamen er steeds meer koffietenten bij. Daar hoorde ik mensen over mopperen. Maar in de Beethovenstraat was er naar verhouding te weinig horeca, dus ik vond het allemaal wel meevallen.
Alhoewel … een zaak als Joe & the Juice voegt niet veel toe, als er al 2 andere koffietenten met dezelfde formule (Starbucks en Coffee Company) in de straat zitten. En ik voelde me er ook niet welkom, niet gezien. De koffie zelf was prima. Op zich was de inrichting ook niet verkeerd, helemaal van deze tijd, maar ik was zwaar teleurgesteld, toen ik ontdekte dat de planten van plastic waren.

Rapportcijfer Joe & the Juice:

  • 1) word ik gezien: 5
  • 2) kwaliteit van de koffie: 8
  • 3) inrichting: 7

Door Jeannet

3 gedachte over “Horeca krijgt rapportcijfer vanaf 1 januari 2019”
  1. Vorig jaar was ik met mijn dochter in Kopenhagen. Ze hebben daar heel veel leuke koffietentjes (en geweldige koffie), maar we zagen ook om de haverklap een Joe & the Juice. Voegt niets toe aan wat er al is inderdaad, liever meer authentieke tentjes dan saaie ketens.

    1. hoi Maya, je hebt me gevonden, wat leuk!
      En dat wist ik niet van Joe & the Juice, dat ze ook in Kopenhagen zat. Het is een enorme keten, geloof ik. Groetjes!

Reacties zijn gesloten.