za. okt 1st, 2022

Het overlijden van een naaste is een ingrijpende gebeurtenis en het kan dan ook moeilijk zijn om in de periode erna je hoofd er goed bij te houden. Er moet na een overlijden namelijk veel geregeld worden. Om je een eindje op weg te helpen vind je in dit artikel een checklist, zodat je precies weet wat je moet regelen kort na het overlijden van een dierbare.

6 Dingen die je sowieso direct moet regelen na een overlijden

  •  1.     Meld het overlijden

Er dient gelijk een huisarts of behandelend arts ingeschakeld te worden om het overlijden vast te stellen. Dit is nodig om een overlijdensakte samen te stellen waar de details rondom het overlijden in staat, zoals de datum, het tijdstip en de oorzaak van overlijden. Het is belangrijk om dit te doen omdat dit andere zaken, zoals het regelen van de uitvaart, mogelijk maakt.

  •  2.     Stel familie op de hoogte

Dit is natuurlijk afhankelijk van je relatie tot de overledene, maar het is gepast om zo snel mogelijk de naaste familieleden op de hoogte te brengen van het overlijden. Je kunt dit eventueel ook aan iemand overlaten die iets meer afstand heeft tot de overledene om dit te regelen na het overlijden. Zo maak je het jezelf iets makkelijker.

  •  3.     Uitvaartonderneming benaderen

Je doet er goed aan om zo snel mogelijk een uitvaartonderneming te benaderen. Dit is niet leuk, maar doordat deze ondernemingen vaak erg druk zijn doe je er goed aan dit snel te doen. Had de overledene een uitvaartverzekering? Dan moet er gekeken worden naar de specifieke wensen met betrekking tot de uitvaart.

Wat moet je regelen na een overlijden?
  •  4.     Controleer of er een testament is

Het is ook raadzaam om zo snel mogelijk te kijken of de overledene een testament had. Ook hier kunnen wensen over de uitvaart in staan. Is er bijvoorbeeld sprake van een islamitische uitvaartverzekering? Dan moet je andere zaken regelen dan bij een westerse uitvaart, of dat nou een begrafenis is of een crematie.

  • 5.     Aangifte bij gemeente

Het overlijden moet ook worden aangegeven bij de gemeente. In het geval er sprake is van een uitvaartverzekering en er een uitvaartonderneming in de arm is genomen wordt dit vaak door hen gedaan. Wanneer dit niet het geval is moet je dit zelf regelen na het overlijden.

  •  6.     Advertentie en kaarten

Hoewel dit geen verplichting is, is het gebruikelijk om een rouwadvertentie in de krant te zetten om zo het overlijden aan minder bekende mensen kenbaar te maken. Ook in dit geval is het belangrijk om na te gaan of de overledene hier wensen over had.

Natuurlijk komt er bij het overlijden van een dierbare meer kijken, zoals de nalatenschap. Neem de tijd voordat je je hier mee bezig gaat houden; de periode na een overlijden is heftig en kan veel emoties oproepen.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.