De vrouwen van De Wereldkeuken in Haarlem

De Wereldkeuken, een multicultureel restaurant met een informeel karakter, is sinds kort geopend en zit in het gebouw van De Pletterij aan de Lange Herenvest 122 in Haarlem.

Een restaurant met Nieuwe Haarlemmers

Nieuwe Haarlemmers zijn het, de mensen die in de keuken en in de bediening staan. En dat is een prima term voor mensen, die niet hier zijn geboren, die hier op een of andere manier terecht zijn gekomen en die behoefte hebben aan werkervaring.

Andere formule

Het restaurant van De Wereldkeuken heeft een anders dan anderen formule. Je wordt verzocht om tussen 18.00 en 18.45 uur aanwezig te zijn. Om kwart voor 7 namelijk worden de nieuwe Haarlemmers, die vandaag in het restaurant werken, aan je voorgesteld.
De een spreekt beter Nederlands dan de ander. Soms vragen ze aan hun buurman het Nederlandse woord, omdat ze het even niet weten. Maar iedereen komt aan het woord en vertelt waar ie vandaan komt. En niet onbelangrijk, wat hij of zij vanavond heeft klaar gemaakt.

Verrassend en simpel menu

Het wekelijks veranderend menu staat beschreven op de deur en er is keuze uit 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 1 toetje. Vanavond is het ene gerecht Oeigoers, het andere gerecht Somalisch en het derde gerecht komt uit Syrie. En als je geen idee hebt waar de Oeigoeren vandaan komen (en wie weet dat wel?) klik dan hier voor een beetje achtergrondinfo.
Maar dat menu kan volgende week Marokkaans zijn of Palestijns of Libanees. Het is dus een verrassing wat je krijgt. Je kunt wel aangeven of je vegetarisch wilt eten, dat kan.

Voor een menu van 3 gangen betaal je 20 euro, maar de gerechten apart bestellen kan ook, maar wordt weinig gedaan. Want als je daar toch zit, dan ben je reuze benieuwd naar die dadeltaart met kardamon, safraan en crème fraiche. De jongen, die het gemaakt heeft, vertelde namelijk zo trots dat ie dat gemaakt heeft en dat het “hil lekker is, echt hil lekker”!

Heerlijke toetjes bij Restaurant De Wereldkeuken in Haarlem

Informeel karakter

Niet iedereen is ervan gecharmeerd, van een informele sfeer, maar ik hou er van. Ik vind het leuk dat ik weet wie er voor me gekookt heeft en dat de mensen die er werken dat op vrijwillige basis doen. Die sfeer is niet alleen informeel, maar ook vrolijk. Ze kunnen het goed samen vinden, dat merk je. Zoals iemand vertelde, het is one big happy family.

Voorlopig is De Wereldkeuken in Haarlem geopend op donderdagavond en vrijdagavond. Maar het zal vast niet lang meer duren of er komen meer dagen bij, want volgens mij heeft vanavond iedereen lekker gegeten. En dat soort nieuwtjes gaan vaak als een vuurtje.

Karaf met water, mint en citroen in Restaurant De Wereldkeuken in Haarlem

Door Jeannet

2 gedachte over “Restaurant De Wereldkeuken in Haarlem”
  1. Mooi verwoord zoals de sfeer is in de Wereldkeuken, een aanrader voor alle Haarlemmers om eens te kijken!

Reacties zijn gesloten.