za. okt 1st, 2022

Wat zijn de verkeersregels als je gaat rijden in Nieuw Zeeland? Zijn er andere verkeersregels in Nieuw Zeeland dan in Nederland? Waar moet je tijdens het rijden in Nieuw Zeeland mee rekening houden?

In Nieuw Zeeland rijden ze links

In Nieuw Zeeland rijden ze aan de linkerkant van de weg. Dat betekent, dat de bestuurder het dichtste bij de middenstreep zit. Het stuur zit dus rechts.

Denk eraan dat je altijd links rijdt, dus ook als je van een kruising afrijdt en elke keer als je van een andere weg af komt. Het lijkt een open deur, maar juist hiermee gebeuren de meeste ongelukken. Gelukkig staan er vaak pijlen op de weg geschilderd om je eraan te herinneren, helemaal bij toeristische plekken.

Ga niet over de middenstreep heen tenzij het veilig is om in te halen of te draaien. Snij ook geen hoeken af.

Reistijden in Nieuw Zeeland worden onderschat: je doet er langer over om er te komen dan je denkt.
reistijden voor het Noordereiland

Reistijden worden vaak onderschat

Afstanden lijken misschien kort op de wegenkaart, maar aangezien de meeste wegen tweebaanswegen zijn in Nieuw Zeeland, doe je er aanzienlijk langer over dan je zou denken. De wegen kunnen smal zijn met veel bochten en gaan vaak heuvel op, heuvel af. Sterker nog, als je in de bergen rijdt, dan zijn het vaak haarspeldbochten.

Er zijn wel snelwegen, maar die concentreren zich met name rond de grote steden. Daar is ook een enkele tolweg, waar er totaal in heel Nieuw Zeeland slechts 3 van zijn. Bij het huren van je camper of huurauto kun je regelen, dat je ongestoord van de tolweg gebruik kunt maken. Achteraf betaal je dan de autoverhuurmaatschappij voor je gemaakte tolkosten.

Je kunt van te voren je reistijd berekenen via aa.co.nz/travel/time-and-distance-calculator.

Rijden in Nieuw Zeeland over bochtige en smalle wegen
In Nieuw Zeeland rijden ze aan de linkerkant van de weg

Wegen zijn smal, bochtig en steil

Als je gaat rijden in Nieuw Zeeland dan merk je al snel dat de wegen smal zijn met veel bochten en ze kunnen ook behoorlijk steil zijn, zowel omhoog als naar beneden.

Onderweg zijn er vaak “one-lane” bruggen: bruggen waar je op elkaar moet wachten om over te steken. De borden voor de brug duiden aan welk verkeer voorrang heeft en als eerste de brug over mag steken. De grote zwarte pijl heeft voorrang op de kleine rode pijl, het is behoorlijk logisch.

Inhalen

De meeste wegen in Nieuw Zeeland zijn tweebaanswegen, maar sommige wegen hebben “passing lanes”, een extra baan om in te halen. De passing lanes worden ruim van te voren aangegeven middels een bord en er wordt van je verwacht dan ook pas daar in te halen en niet eerder.

Mensen in Nieuw Zeeland zijn vriendelijk en beleefd, en dat geldt dus ook voor hun verkeer. Wat betreft snelheid zijn er weinig verkeers-overtredingen.

Een hele mooie regel tijdens het rijden in Nieuw Zeeland is, dat als je merkt, dat je langzamer gaat dan de rest van het verkeer, er van je verwacht wordt dat je opzij gaat, zodat het snellere verkeer er langs kan. Dat kan natuurlijk alleen maar als er een mogelijkheid voor is aan de linkerkant van de weg. Vaak zijn de wat grotere campers trager, helemaal berg op, dus dit geldt met name bij dit soort voertuigen.

Rijden in Nieuw Zeeland: passing lanes, waar je kunt inhalen
Passing Lanes worden ruim van tevoren aangegeven

Snelheidslimiet

De snelheidslimieten op de Nieuw Zeelandse wegen variëren sterk. Vaak zie je het bord met 100 staan, maar dat betekent niet dat je daar ook 100 kunt rijden. Meestal lukt dat niet vanwege de bochten en de smalheid van de weg. Naar mijns inziens geven de borden meer aan dat je naar eigen inzicht moet handelen.

Tweebaanswegen met duidelijke verkeersregels in Nieuw Zeeland
Vrijwel uitsluitend tweebaanswegen in Nieuw Zeeland

Rijden in Nieuw Zeeland en de jetlag

Als je moe bent zit een ongeluk in een klein hoekje. Zorg dus dat je goed uitgerust de weg op gaat. Als je bijvoorbeeld net een vliegreis van 30 uur achter de rug hebt, is het verstandig om eerst een nachtje gewoon in een hotel te slapen en niet meteen je camper of huurauto op te halen.

De jetlag waar je mee te maken krijgt als je vanuit Nederland naar Nieuw Zeeland reist is een flinke. Nieuw Zeeland loopt 12 uur voor op de Nederlandse tijd. Dat betekent dus, dat als Nederlanders slapen, Nieuw Zeelanders wakker zijn. Dat betekent ook, dat je meer moe zult zijn op die momenten, waar je normaal gesproken zou slapen in Nederland. Vooral de eerste dagen heb je daar last van. Houd er dus rekening mee als je gaat rijden in Nieuw Zeeland.

Rijden in Nieuw Zeeland in de winter

Het weer in Nieuw Zeeland verandert snel. Je kunt het weerbericht van tevoren bekijken via metservice.com en de verkeersomstandigheden via nzta.govt.nz/traffic. Bijvoorbeeld of de wegen wel OPEN zijn, want het kan gebeuren dat bepaalde wegen in de winter worden afgesloten. Met name bergpassen en bergwegen hebben daar natuurlijk mee te maken. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom de weg is afgesloten. Denk aan landslides of zelfs aardbevingen!

Aardbeving van 2016 op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland
De laatste aardbeving in Nieuw Zeeland dateert van 2016

Rijbewijs

Je moet natuurlijk altijd je geldige rijbewijs bij je dragen als je gaat rijden in Nieuw Zeeland. Als je rijbewijs niet in het Engels is geschreven, dan moet je ook een nauwkeurige Engelse vertaling onder bereik hebben. Als je langer dan 12 maanden woont in Nieuw Zeeland, ben je verplicht een Nieuw Zeelands rijbewijs aanvragen. Voor meer informatie ga je naar: nzta.govt.nz/driver-licences/new-residents-and-visitors.

Parkeren

Je kunt in Nieuw Zeeland weggesleept worden als je aan de verkeerde kant van de weg je auto parkeert. Dat betekent dus, dat je wèl aan de linkerkant van de weg mag parkeren met de neus van de auto in de rijrichting, maar niet aan de rechterkant met de neus van de auto tegen de rijrichting in. Deze regel geldt niet als het een eenrichtingsweg betreft.

Andere verkeersregels in Nieuw Zeeland

Eigenlijk zijn de andere verkeersregels in Nieuw Zeeland hetzelfde als bij ons in Nederland. Geen alcohol, geen drugs, kinderzitje, geen mobiele telefoon, dat soort dingen, daarvoor gelden dezelfde regels als bij ons.

Misschien vind je het leuk om te lezen wat wij met onze camper hebben gereden toen wij in Nieuw Zeeland waren. Op volgorde van tijd heb ik er vier artikeltjes over geschreven:

  1. https://allkindsofthings.nl/roadtrip-over-het-noordereiland-nieuw-zeeland/
  2. https://allkindsofthings.nl/zuidereiland-nieuw-zeeland-onze-roadtrip-2/
  3. https://allkindsofthings.nl/camperreis-door-nieuw-zeeland/
  4. https://allkindsofthings.nl/camperreis-over-het-noordereiland-van-nieuw-zeeland/

Verder heb ik nog een artikeltje geschreven over de regels van het kamperen met een camper in Nieuw Zeeland. Het is anders dan je misschien denkt.

Veilige reis en geniet ervan, want Nieuw Zeeland is een prachtig land om in rond te rijden. En slechts 33 uur vliegen … 😉 Met deze 10 Reistips om het vliegen aangenamer te maken houd je het beter vol, maar het blijft natuurlijk ver. Eigenlijk kun je niet verder, bij ons vandaan althans.

Rijden in Nieuw Zeeland in de bergen
Prachtig Nieuw Zeeland

By Jeannet