za. okt 1st, 2022

De film Roma mag je niet missen. Het fijnste is om hem in de bioscoop te zien, want de prachtige beelden komen daar het best tot zijn recht. Maar mocht hij niet meer in de bioscoop te zien zijn, hij is nog steeds te bekijken op Netflix. Als je dicht bij het scherm gaat zitten dan kruipt hij ook wel op die manier bij je naar binnen. Want kruipen, dat is het: het is een hele trage film. Daar moet je wel tegen kunnen.

De film Roma speelt in Mexico

Het verhaal speelt in de stad Mexico van 1971. Een welgesteld gezin met 2 nanny’s woont in de buurt Roma. De dienstmeisjes bestieren het hele huishouden, inclusief de opvoeding van de 4 kinderen en het opruimen van de hondendrollen. Ze doen alles. Je vraagt je af wat de vrouw des huizes eigenlijk doet.
De film Roma vertelt het verhaal van een van de nanny’s. Haar leven, haar lot en haar verantwoordelijkheid naar het gezin wordt prachtig bezien vanuit haar gezichtspunt.

ROMA de film op Netflix Mexico 1971
De openingsscène van Roma, vloertegels met zeepsop

Een trage film

Zoals gezegd, is Roma een hele trage film. Maar laat je dat niet afhouden van het kijken, want de zwart-wit beelden zijn poëtisch en boeiend. Je vraagt je af hoe Alfonso Cuarón, de regisseur, dit heeft kunnen filmen. De openingsscène bijvoorbeeld is er een van uitmuntende schoonheid: het enige dat je ziet zijn straattegels, waar zeepsop overheen gegooid wordt, heel langzaam. Het zeepsop wordt steeds donkerder, waardoor dit een spiegel wordt waarin de lucht zichtbaar is, met overkomend vliegtuig als extra toevoeging. Alleen al hoe Alfonso Cuarón dit gefilmd heeft zonder dat er een camera in het beeld staat, is voor mij een wonder.
En de straatbeelden uit 1971 zijn zo levensecht, dat het lijkt alsof je er nog steeds naar toe kunt gaan. Op de beste desktop pc wordt het beeld nóg realistischer.

10 Oscar-nominaties!

De film ROMA had 10 Oscar-nominaties in de wacht gesleept. Dan voel je wel dat dit een heel belangrijke en goede film moet zijn. Helemaal omdat hij niet door een Amerikaan is gemaakt. Het is geen Amerikaanse gladde film, maar een prachtig levensverhaal van een vrouw in Mexico.
De Oscar voor beste film heeft ROMA helaas niet in de wacht gesleept, maar wel die voor beste buitenlandse film. Gelukkig in ieder geval 1 van de 2 belangrijke prijzen in de wacht gesleept.
Green Book is de winnaar geworden van de Oscar voor beste film. Het is best een aardige film, maar het verhaal is zo bekend. Mensen die aan het begin van de film elkaar niet mogen, maar uiteindelijk toch elkaar gaan begrijpen en accepteren. Maar het is een heel Amerikaans onderwerp, en de jury van de Oscars zijn voornamelijk Amerikanen. En ze geven er ook een mooie boodschap aan: love your brother as you love yourself.

The Favourite had ook 10 Oscar-nominaties en Bohemian Rhapsody had er 5. Ik vergelijk de twee films, of eigenlijk de 2 hoofdrolspelers met elkaar in dit stukje, want (spoiler-alert) ik ben het er niet mee eens, maar beide hoofdrolspelers hebben de Oscar gewonnen.

En heb je Call me by your name al gezien? Prachtige romantische film met mooie zomerse beelden van Italië. Meteen zin om in Italië op vakantie te gaan.


Kijk op Netflix tips 2020 voor nog meer tips en de beste series!

By Jeannet