Wat leuk is om een keertje te doen is een rondje Sloterplas wandelen, in het Sloterpark in Amsterdam West. Als je, zoals ik, niet bent opgegroeid in deze omgeving, is het best aardig om kennis te maken met deze zandwinput in de Sloterdijkermeerpolder.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Algemene Uitbreidings Plan, AUP

Toen in de AUP uit 1935 werd bepaald dat de polder en haar wijde omgeving bestemd zou worden voor woningbouw moest het gebied flink opgehoogd worden. Tijdens de oorlogsjaren lag het plan stil, maar een aantal jaren daarna, in 1949, werd er begonnen met machinaal oppompen van zand. Zo ontstond de Sloterplas.

Wil je meer weten over het AUP, dan is een bezoekje aan het Van Eesteren Paviljoen de moeite waard. De geschiedenis van de Westelijke Tuinsteden is een informatief boek, geschreven door sociaal geograaf Ton Heydra, met veel illustraties over dit boeiende en internationaal befaamde stadsdeel van Amsterdam.

De Sloterplas heeft diverse bruggetjes

Rondje Sloterplas in het Sloterpark

Het westelijke deel van het Sloterpark ziet er met zijn kronkelende paden en met zelfs een heuvel Engels uit. Het oostelijke deel is wat rechter en zakelijker. Het Sloterpark kent tevens een deel wat nog puur is: ten oosten van Sportpark Ookmeer liggen heuvels en dalen begroeid door spontaan opgekomen struiken, bomen en riet. Het heet dan ook “Het Ruige Riet”. Dit deel zou in de jaren zeventig worden ingericht, maar was inmiddels zo begroeid, dat men vond dat het zo moest worden gelaten. Inmiddels heeft het de hoogste ecologische waarde van Amsterdam West.

Planten en dieren

Er zijn veel planten en dieren in de Sloterplas en in het Sloterpark. In de diepe plas bijvoorbeeld zwemmen grote snoeken, meervallen en karpers. Bijzondere vogels hier zijn ransuilen, felgekleurde halsbandparkieten (in welk park in Amsterdam zitten ze niet!), sperwers en boomvalken.

Tijdens je rondje Sloterplas zie je met name moeraseiken en boskrieken staan. Ook staan er prachtige struiken met rode takken, de (grappig genoeg, maar zo heet ie echt) witte kornoelje.

Rondje Sloterplas hardlopen

Je kunt het rondje Sloterplas wandelen, maar tijdens de wandeling kom je ook veel hardlopers tegen. Het rondje Sloterplas met zijn 5,8 kilometer is perfect voor een gemiddelde hardloper. Bovendien zijn de paden mooi egaal en breed genoeg om elkaar te laten passeren.

Eén van de 18 holes voor Disc Golf
Eén van de 18 holes voor Disc Golf bij de Sloterplas

Disc Golf

En als je het leuk vindt om met een frisbee te oefenen is er naast het Sloterparkbad een parcours gemaakt om te Disc Golven. Het lijkt in zoverre op gewoon golven, dat er “holes” zijn, obstakels en verplichte onderdelen. De holes staan soms op enorme afstanden van de gooiplek (95 meter!), maar het is een makkelijk uit te voeren sport. Mocht je zelf geen frisbee hebben, dan kun je die kopen bij het Sloterparkbad. Dan heten ze trouwens geen frisbee, maar Disc Golf discs, dat je dat wel even weet ;).

Het Sloterstrand

Rondje Sloterplas, het Sloterstrand

Ook ontdek je tijdens je rondje Sloterplas een openbaar strandje, het Sloterstrand geheten. Er is een gemarkeerde zwemzone, maar er is geen toezicht. Er wordt gewaarschuwd voor koude onderstromen buiten de zwemzone. Hoewel honden in het Sloterpark los mogen lopen op bepaalde plekken, zijn ze hier niet welkom helaas.

Wandelen doe je voor je botten

Als het lichaam beweegt, moeten de spieren, botten en gewrichten een inspanning leveren. Deze ‘botbelasting’ vertraagt de botafbraak op oudere leeftijd. Elke dag minstens 30 minuten bewegen helpt om de botten langer sterk te houden.

Beweging waarbij de zwaartekracht een rol speelt, zoals wandelen, belast de botten meer dan beweging waarbij dat niet zo is, zoals fietsen of zwemmen. Wandelen doe je dus voor je botten!

Met het rondje Sloterplas wandelen ben je ongeveer anderhalf uur bezig. Maar als je wilt zijn er genoeg horecaplekken langs de route waar je lekker even kunt zitten. Want je hebt nog meer organen in je lijf behalve botten en die moet je ook te vriend houden, toch?

Horeca tijdens je rondje Sloterplas

Wat wandelen betreft zijn wij recent de omgeving van Haarlem aan het ontdekken. Ik heb daar een lijstje voor gemaakt: Wandelen in Haarlem en omgeving ook goed te doen voor Amsterdammers. Of de Architectuurwandeling over de ZuidAs, is ook leuk. Of wat dacht je van Wandelen langs het IJ met flitsende architectuur en weidse luchten?