zo. jan 16th, 2022
Route langs de kusten van Schotland

De ruigste toeristische route van Europa, de NC500, is een rondje Schotland en meet iets meer dan 500 mijl, een dikke 800 kilometer. Een groot deel van deze route gaat langs de kust. Denk niet, dat je deze kustroute in dit dunbevolkte deel van Schotland in een dag kunt rijden. Want de wegen zijn één- of tweebaans met heel veel kronkels erin. En dat is nou net de charme van deze roadtrip in de Schotse Hooglanden.

Route door Schotland

Officieel gaat de NC500, die start in Inverness, eerst naar Ullapool en dan omhoog met de klok mee, maar het is leuker om deze kustroute door Schotland andersom te rijden, want dan “save” je “the best for last”. Dus begin in Inverness op de A9 en rij naar het noorden. Geniet van de uitzichten over baaien en kliffen en stel je Vikingen voor of piraten. Het is hier al behoorlijk ruig en verlaten. Neem bij Laheron de A99 en rij via Wick naar John O’Groats. Onze voorvader uit de 15e eeuw, Jan de Groot, had hier een ferrydienst met de Orkney-islands.

Nu is het dorp zelf vreselijk toeristisch, maar als je naar de Orkneys wil (en dat wil je, echt!), dan zal je wel moeten. De ferry naar Burwick doet er zo’n 40 minuten over. De auto kan mee en je kunt overnachten op Orkney, maar de camping is niet veel soeps. Wat de meeste mensen doen is even een pauze nemen van het zelf rijden op deze kustroute van Schotland. Ze nemen een ééndaagse excursie naar de eilanden. Met een bus doe je dan alle hieronder genoemde hoogtepunten aan.

Orkney, Skara Brae. Route Schotland
Skara Brae, Orkney

Orkneys

De eilandengroep met de naam Orkneys zijn beroemd vanwege hun opgravingen. De eerste mensen vestigden zich op Orkney al in 4000 BC. De belangrijkste reden waarom toeristen naar Orkney gaan is vanwege Skara Brae in Sandwick, op het eiland Mainland. Het is een prehistorisch dorp, dat heel lang begraven is geweest onder een laag zand. Daarom zijn de nu zichtbare huizen zo goed behouden gebleven. Je loopt er boven langs en je krijgt een fantastisch beeld van het leven van 6 eeuwen geleden. Het is echt ongelooflijk dat dit nog bestaat en dat dit bezocht kan worden.

Er zijn meerdere opgravingen te zien op het Mainland, zoals de Stones of Stennes, de Ring of Brodgar en Maes Howe. Samen met de al eerder genoemd Skara Brae zijn ze in 1999 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Italian Chapel Orkney
Italian Chapel, Orkney

Als je nog tijd over hebt, rij dan naar Lamb Holm, een onbewoond eiland, maar verbonden met een dam, de Churchill Barrier, aan het grote eiland Mainland. De toeristische trekker daar is de Italian Chapel, gebouwd in 1943 door Italianen die gevangen waren genomen en gedwongen werden om de Churchill Barrier aan te leggen. Deze diende als verdedigingsmuur tegen eventuele aanvallen uit het oosten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een heel simpel kerkje aan de buitenkant, maar binnen sta je versteld van de hoeveelheid werk die er in is gestopt.

De route gaat verder richting het westen van Schotland

De NC500 route langs deze noordelijke kust gaat verder richting het westen van Schotland. Stap uit bij Dunnet Head en wandel naar het meest noordelijke puntje van het vasteland van Groot-Brittanië. Altijd leuk voor het idee dat je daar dan bent geweest. Er is niet veel meer te zien dan een vuurtoren, maar het gaat om het gevoel. En je kunt hier natuurlijk een leuke foto nemen bij het bord “most northerly point of mainland Britain”.

Durness, langs de NC500, de route langs de kust van Schotland
Durness

Durness

Rij verder langs de noordkust naar Durness, het meest noordwestelijke puntje van deze route door Schotland. Er is daar een prachtig gelegen camping bovenaan een rots boven een heerlijk strand, waar je met een trap naartoe kunt lopen.

Wat heel grappig is (maar niet persé de moeite om voor om te rijden, maar als je er toch bent) is de John Lennon Memorial Garden. Het blijkt dat John Lennon als kind hier met zijn ouders altijd op vakantie ging. Het is een lief monumentje op een volkomen gekke plek.

Iets verderop ligt het kunstenaarsdorp Balnakeil met winkeltjes, leuk om te zien. Balnakeil was midden jaren 50 gebouwd als radarstation en bedoeld als een waarschuwingsstation in het geval van een nucleaire aanval. De enigszins rare gebouwtjes werden 10 jaar later weer verlaten om plaats te maken voor kunstenaars, die het niet erg vonden om rustig te wonen en te werken. Je kunt er ook lekkere warme chocolademelk drinken!

Route Schotland NC500
Onderweg NC500

“Pissing Places”

Na Durness begint pas de lol, wat betreft deze NC500, afkorting van North Coast 500, dé route van Schotland. De weg (A838) wordt hier heel smal en het wordt zelfs afgeraden om met een caravan en grotere campers hier te rijden. Het passeren gaat namelijk via “passing places” (door ons stelselmatig “pissing places” genoemd, een beetje ongein op reis, we kwamen ze ook in Nieuw Zeeland tegen) en het is niet makkelijk om met een auto met caravan achteruit te rijden. Maar wat is dit een mooi stuk! Wat mij betreft het mooiste, het ruigste en daarmee het meest Schotse stuk.

Als je uiteindelijk bij Ullapool uitkomt dan ben je een intense Schotse ervaring rijker. In Ullapool kun je lekker eten en er zijn leuke kleine winkeltjes. Het is er een tikkie toeristisch, maar daar ben je dan wel weer aan toe na al die Schotse ruigheid. Om de NC500 helemaal af te maken verlaat je de kustroute en rij je via de A835 weer terug over het land naar Inverness, een soort hoofdstad van dit deel van Schotland.

Whisky

Neem je tijd voor deze route door Schotland, geniet van de natuur en van de hoeveelheid kastelen die je onderweg ziet. En geniet van het weer. Want hoewel iedereen altijd klaagt over het regenachtige weer, dat dreigende met van die zware grijze wolkendekens, dat is ook de charme van Schotland. En je snapt meteen waarom er zoveel whisky gestookt wordt, want niets helpt beter tegen koude botten dan een glaasje whisky.

Door Jeannet

Een gedachte over “De ruigste route door Schotland, de NC500”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *