vr. jul 1st, 2022

De zesdelige serie Years and Years start net na de Brexit, op 31 januari 2020, en schetst een beeld van het westerse leven tot 2034. De serie volgt het gezin Lyons, oma en haar vier volwassen kleinkinderen met hun aanhang, uit Manchester. Hoe reageren zij op gebeurtenissen in hun persoonlijke leven en verontrustende (angstaanjagend realistisch lijkende) ontwikkelingen in de wereld waaraan zij niet kunnen ontsnappen? Waar is Years and Years te zien? De serie is (nog steeds) te zien op NPOstart.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Years and Years, al uitgekomen in 2019

De serie is ondertussen al een paar jaar oud, maar veel mensen heb ik er indertijd niet over gehoord. Terwijl het een typische BBC-productie is, vakkundig gemaakt, goed geacteerd en met een briljant verhaal. Vandaar deze aandacht. De serie Years and Years is te zien op NPOstart.

Emma Thompson als Vivienne Rook
Emma Thompson als Viv Rook

Emma Thompson

Wie is er geen fan van Emma Thompson? Ook in deze serie is ze weer fantastisch! Dit keer speelt ze de machtsbeluste en verdeeldheid zaaiende politica Vivienne Rook, die wel wat trekjes heeft van een aantal populistische regeerders, zoals Trump en Le Pen. In het begin van de serie is Vivienne Rook, Viv, een zakenvrouw met het hart op de tong. Ze zegt wat ze denkt en daar is ze nogal stellig in. Wat nou, een conflict tussen Israël en Palestina! “She doesn’t give a fuck” net als het merendeel van de mensen op straat. Waar ze wel om geeft? Om losliggende stoeptegels, net als iedereen. Ze start een politieke partij, weet social media perfect in te zetten, weet ook hoe ze “fake news” moet brengen en al snel lonkt het premierschap.

De familie Lyons

Maar de serie Years and Years draait eigenlijk om de familie Lyons, in feite doodnormale Britten, waar je je makkelijk in kunt herkennen.

Oma Muriel is een kiene dame, die de nieuwe wereld probeert te nemen zoals hij komt, met af en toe een lekkere cynische opmerking. Precies zoals oudere mensen over het algemeen reageren, met de nodige zelfspot.

De oudste zoon Stephen is getrouwd met Celeste, waar hij twee dochters mee heeft. Vooral het meisje Bethany heeft een leuke verhaallijn. Aangezien de serie in de toekomst speelt, zijn er meer mogelijkheden op technisch gebied. Zo verbergt ze zich continu achter een augmented reality-masker om, als typische puber, maar niet met haar ouders te hoeven converseren. Een afspraak om eens echt met elkaar te praten komt via de telefoon tot stand. Dan vertelt ze dat ze trans is. Na de eerste schok gaan de ouders al snel in de “als je maar gelukkig bent”-fase. Maar Bethany bedoelt iets heel anders met trans … Wat daaruit voortvloeit is geweldig bedacht, heel creatief en terwijl je kijkt, denk je, dat dit gewoon echt zou kunnen gebeuren.

Oudste dochter Edith Lyons is een radicale activiste. Haar inzet voor een betere wereld maakt haar een bekend persoon in de UK. Wat er met haar gebeurt als Trump, die voor de tweede keer wordt gekozen, een kernraket laat afvuren op China, is ook een hele beangstigende kijk op de toekomst.

Verder zijn er nog de jongste zoon Daniel, getrouwd met Ralph, maar verliefd op een Ukraïner, gevlucht vanwege zijn geaardheid. Ook een zeer herkenbaar verhaal met een verontrustend vervolg. En jongste dochter Rosie is een zelfstandige vrouw, die het leven redelijk vrolijk tegemoet treedt, ook al zit ze in een rolstoel. Erg grappig is het feit, dat mensen met hun huisrobots naar bed kunnen.

Pandemie

In 2029 ontstaat er een griepvirus dat uitgroeit tot een pandemie. Dat dit al 9 jaar eerder plaats vindt, had de schrijver van de serie Years and Years, Russell T. Davies, in 2019 niet voorzien. Maar als je denkt, dat de wereld nu al vreselijk is om in te leven, kijk dan niet naar Years and Years, want ook al is deze familiesaga bij vlagen ook hartverwarmend en hilarisch, de toekomst wordt er niet beter op.

De geniale tv-serie Years and Years, bekijk de trailer
Bekijk hier de trailer van de serie Years and Years, te zien op NPOstart

Serie Years and Years op NPOstart

De 6-delige serie is (nog steeds) te zien op NPOstart en duurt in totaal zes uur. Met Emma Thompson, Anne Reid en Rory Kinnear. De serie is ook uitgekomen op DVD en te koop via Bol. Tot nu toe is onbekend of de serie nog een seizoen 2 krijgt. Een tweede seizoen zou betekenen, dat die vanaf 2034 zou moeten spelen. En tegen die tijd is alles echt enorm veranderd en kunnen we ons de dingen minder goed voorstellen. Want dat is de kracht van deze serie Years and Years, het is herkenbaar en een duidelijk gevolg van hetgeen er nu, op dit moment, aan de hand is.


Lees ook:

By Jeannet