do. jun 30th, 2022
sokpoppen maken met kinderen

Sokpoppen maken met kinderen is goed te doen. Hieronder beschrijf ik een eenvoudige manier, die geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 10, schat ik. Natuurlijk kan het ene kind dingen minder snel dan het andere kind. Ik heb deze cursus Sokpoppen Maken met Kinderen gegeven aan kinderen vanaf 10 jaar en er was een groot verschil in kunnen. Het leukste en gezelligste is om naast je kind zelf ook een sokpop te maken. Je kunt dan zien, hoe je kind het doet en eventueel op tijd ingrijpen, en zelf heb je ook iets leuks onder handen.

sokpoppen maken met kinderen is niet moeilijk en veel kan

Sokpoppen maken met kinderen, hoe doe je dat?

De sokpop die ik beschrijf is gemaakt van 2 sokken. Je kunt nieuwe kopen (is wel het mooist), maar als het sokkenmonster toch heeft toegeslagen, dan heb je vast wel 2 losse sokken, die een beetje qua kleur bij elkaar passen. Dezelfde maat is ook wel handig, als je deze sokpop voor het eerst maakt.

Het bovenlijfje en hoofd

Pak de eerste sok. Deze bestemmen we voor het bovenlijfje en het hoofd van de sokpop. Het is dus handig om hier een effen sok voor te gebruiken. Een sok met patroontjes erop is ook leuk, maar dan moet het hielstuk wel effen zijn. Dan kun je hier het gezichtje op maken. Keer hem binnenste-buiten en leg hem zo neer, dat het hieltje naar boven steekt. In de verpakking zitten sokken altijd zo plat mogelijk, dus je moet hem even vouwen. Kijk op het plaatje wat ik bedoel:

Hoe leg je de sok neer om er een sokpop van te maken?

Stik nu de beide smalle repen met een rijgsteekje tot 1 cm voor het hielstuk aan elkaar. Keer de sok weer buitenstebinnen. Vul via het gaatje wat overblijft bij het hielstuk de voet van de sok (op het plaatje het rechter gedeelte) met vulling voor poppen, te koop bij de handwerkwinkel. Stik daarna het laatste stukje nog dicht. Maak een knoop in de lange repen, zo dicht mogelijk bij het hielstuk. Dit zijn de flaporen.

Stik 2 knoopjes op het hielstukje als ogen en teken met een vasthoudende viltstift een mondje eronder. Je kunt dit natuurlijk ook borduren met wat dikker garen. Het bovenlijfje en het hoofdje van de sokpop zijn nu klaar.

Het onderlijfje

Pak de tweede sok en doe hetzelfde: eerst binnenstebuiten draaien en zo neerleggen, dat het hieltje naar boven steekt. Nu ga je juist de voetkant (de kant van de tenen) van de sok inknippen zoals hierboven, tot de hiel. Stik de twee smalle repen aan elkaar met een rijgsteek. Je hoeft hier geen gaatje over te houden, dus je kunt in één keer door blijven naaien. Keer de sok weer buitenstebinnen. Vul nu via de kant van de boord de twee “beentjes” en het “lijfje” met vulling voor poppen. Doe het niet te vol, een beetje slappe sokpop blijft beter zitten.

Doe het onderlijfje nu om het bovenlijfje heen en naai deze aan elkaar vast. Hierdoor ontstaat er een soort taille. Als het niet zo mooi wordt, doe je er gewoon een leuk lintje omheen, dan zie je er niets meer van.

De sokpop kan nog verder versierd worden met wat knoopjes op zijn buik en een strikje om zijn nek. En zo kun je sokpoppen maken met kinderen, want deze sokpoppen hebben geen armen.

Allerlei varianten

Als je eenmaal deze grondvorm begrijpt verzin je zelf meestal allerlei varianten. Want 2 “onderlijfjes” samen als sokpop kan ook. Of je maakt van het hielstuk een mond. Ik vond nog een oud filmpje (uit 2016) van mij in de winkel, waar ik dit laat zien. Het filmpje is ook een leuke terugblik in de tijd naar De Kinderkleding Winkel, die toen nog bestond!

Sokpoppen maken voor oudere kinderen of volwassenen

Wil je een wat moeilijke sokpop (of eigenlijk een sock monkey) maken met armen, benen, een grote mond en kleine oortjes? Download hier dan de PDF met duidelijke werkbeschrijving. Deze sock monkey is ook leuk om als volwassene te maken en kan als basis dienen voor je leukste sock monkey-verzameling!

Voor inspiratie: dit is een fantastisch boek over Sock Monkeys, van Arne Svenson en Ron Warren. Het staat bij mij altijd open op een lessenaar, omdat ik er vreselijk om moet grinniken. Mensen die dit maken worden weer helemaal kind. Ondergetekende incluis!

Binnenkant van het boek over Sock Monkeys van Arne Svenson en Ron Warren.

Lees ook:

By Jeannet