Een tijdje geleden hebben wij een caravan gekocht. Niet zomaar eentje, maar een bijzondere, de TAB400, gemaakt door het Duitse caravanbedrijf Tabbert. We krijgen er veel opmerkingen en vragen over, dus vind ik het handig om onze bevindingen over deze TAB 400 caravan maar eens op te schrijven. Want waarom is de TAB400 bijzonder? Eigenlijk is er maar één antwoord op die vraag: zijn vorm! Hij lijkt op een druppel, of een ruimtevaartuig. Het is maar hoe fantasierijk je bent. Als je houdt van design en je niet een middle-of-the-road-caravan wilt, is de TAB400 ook jouw caravan. Hij trekt erg de aandacht. Veel mensen vinden er iets van en willen graag even binnen kijken.

Toen wij laatst met vakantie gingen stond de caravan een nachtje voor onze huisdeur. Mensen stapten van hun fiets af om even naar binnen te gluren. Hier moet je natuurlijk wel tegen kunnen, tegen al die aandacht. Wij vinden het na 3 jaar nog steeds even leuk om deze bijzondere blikvanger achter onze auto te hebben hangen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

De binnenkant van de TAB400

De buitenkant is dus bijzonder, maar hoe zit het met de binnenkant? Is de TAB 400 een fijne caravan in het gebruik? Het antwoord is ja. Het is voor 2 personen een prima huisje, waar alles compact in zit.

Het badkamertje

Waar ik heel blij mee ben is het badkamertje van de TAB400. Er is een goed toilet, met waterspoeling, en een makkelijk klein wastafeltje. Achter de lekkere grote spiegel zit een kastje met 3 plankjes, waar je al je toiletspullen in kwijt kunt. Verder zit er onder het wastafeltje een kast, waar wij de schoenen in zetten, heel handig. Nog een klein kastje links van de wastafel (onze voorraadkast) en nog wat mooi vormgegeven planken waar je ook nog van alles kwijt kunt.

Zo’n badkamertje is met name handig voor ’s nachts. Wij, 60-plussers, moeten er nogal eens uit, dus het is heel fijn dat er één meter van je bed een toilet is.

Keukentje van de caravan
Het keukengedeelte van de TAB400

Het keukentje

En ook het keukentje is prima. Een grote volwassene (1,85 m) kan er rechtop staan. Er zit een driepitsgasstel in, een ijskastje met diepvries gedeelte, een gootsteentje met onderkast en 2 laden, een kleintje voor het bestek en een apothekerskastje voor andere keukenspullen. Verder zijn er twee afsluitbare kastjes boven het keukenblok en kun je het aanrechtje nog verlengen door een extra stukje boven het bed omhoog te klappen.

Het ijskastje kan draaien op de accu (als je aan het rijden bent is dat handig, want dan blijft alles koud), of op elektriciteit of op gas. Dit laatste is fijn als je op een plek wilt staan, waar er geen elektriciteit is. Wij hebben bij de oplevering van de TAB400 meteen een zonnecel op het dak laten zetten, zodat we niet afhankelijk zijn. De mooiste plekjes zijn vaak achteraf op een tentenveldje.

Het tweepersoonsbed

Eén van de belangrijkste redenen waarom wij een caravan hebben gekocht was omdat we niet meer goed sliepen op een luchtbed. We hadden echt een beter bed nodig en het fijne van de TAB 400 caravan is, dat het bed vast is. Het is dus niet overdag een zitje, wat je ’s avonds moet ombouwen. Je kunt elk moment van de dag even een tukje doen, mocht je dat willen. En je beddengoed kan ook blijven liggen. Extra leuk is het grote raam boven het bed, waardoor je heerlijk ’s nachts naar de hemel kunt kijken. Het raam heeft wel een onhandigheidje, daarover later meer.

Je slaapt in de breedte trouwens. Wij zijn beiden groot, respectievelijk 1,78 meter en 1,85 meter, en we kunnen er prima liggen. Het bed kun je binnen omhoog kantelen, waar dan spullen onder kunnen. Een groot deel van die ruimte wordt in beslag genomen door de accu voor de zonne-energie en een klein boilertje. Maar er blijft nog wel plek over.
Je kunt ook bij de aanschaf kiezen voor een extra luik aan de voorkant, waardoor je dus vanaf de buitenkant onder het bed kan komen. Onze stoelen en tafel liggen daar.

En (heel handig) ze hebben daar een stopcontact geplaatst, zodat je daar gebruik van kunt maken als je ernaast zit. Bijvoorbeeld voor het opladen van de accu’s van de elektrische fietsen. De stopcontacten doen het trouwens niet op zonne-energie, maar wel de LED-lampjes en zelfs de USB-oplader, die we sinds dit jaar hebben laten plaatsen.

Zitgedeelte van de TAB400
Het zitgedeelte van de TAB 400 caravan met een deel van de keuken

Het zitgedeelte

Ook het zitgedeelte van de TAB400 is goed. Zoals gezegd, wij zijn allebei vrij groot, maar we zitten er goed, alhoewel de ruimte onder het tafeltje wat ruimer zou kunnen: wij schoppen elkaar vaak!
Onder het rechter zitje is plek voor bijvoorbeeld boeken. Onder het linker gedeelte zit de 45 liter watertank. Daar past met een beetje meten nog wel iets bij. Wij hebben daar onze jerrycan staan om water mee te halen.

Dit zitje kan je trouwens ombouwen tot een éénpersoonsbed, mocht er ooit een derde persoon willen komen slapen (of mocht je ruzie hebben met je lief …).

Mocht je het koud hebben, dan zit er ook een lekker gaskacheltje in de caravan. De TAB400 is goed geïsoleerd. Wij hebben 2 jaar geleden gekampeerd bij de Noordkaap in de buurt en we konden het goed warm krijgen en houden. Er is ruimte voor 2 gastanks in de buitenkast voorop de caravan.

De speciale luifel

Als we ergens wat langer staan, zetten we de luifel op, die speciaal door Isabella voor de TAB400 is ontworpen. Deze luifel heeft ook zijkanten en dat is fijn, als het iets slechter weer is. Je zet hem heel snel op en hij geeft behoorlijk wat extra leefruimte.

Het rijden met de TAB400

Mijn lief rijdt altijd, dus ik weet niet hoe het voelt, maar hij vindt dat de TAB400 een goede wegligging heeft. De vorm geeft hem een mooie stroomlijning. Hij weegt 900 kg als hij leeg is en hij mag 300 kg meer wegen. De caravan is 2,25 meter breed en dat is wat breder dan onze auto. Dat betekent dat je wel extra zijspiegels moet hebben. Die zet je, telkens voordat je gaat rijden met de caravan, vast op de zijspiegels van de auto, dat gaat heel makkelijk.

Wel opletten met het rijden onder lage bruggetjes door, want de TAB 400 caravan is 2,61 meter hoog.

Het interieur van de TAB 400 caravan
Links het bed met het enorme raam erboven, in het midden doorkijkje door een rond raam, en rechts de badkamer met toilet en wastafel.

Onhandigheden in de TAB400 caravan

Er zijn wel wat onhandigheden in de TAB400. Zo zit er bij het zitgedeelte een kussentje met klittenband vast op de wand. Elke keer als je gaat zitten op het bankje ernaast, schuift het kussentje van zijn klittenband af. Binnenkort blijft het natuurlijk niet meer zitten omdat alle kleefkracht van het klittenband verdwenen is.

Als je in de breedte van de caravan slaapt, ligt één van de twee partners (moi dus) in het gedeelte wat toeloopt. Daar zit ook het op zich prachtige en ruimtelijke langgerekte raam. Maar elke keer als ik me omdraai tijdens het slapen kom ik met mijn dekbed tegen de raambekleding van dit raam aan. En die raambekleding is wat fragiel. Er is gekozen voor lichte materialen, omdat de caravan zo licht mogelijk moest blijven, maar dat houdt in dat deze raambekleding veel moet verduren en er herhaaldelijk beschadigingen zijn. Ook hier vragen wij ons af hoe lang dit nog houdt.
En over datzelfde raam vonden we het ook vreemd, dat het raam elektrisch opengaat, heel langzaam trouwens. Handiger zou zijn om dit, net als bij de andere ramen, gewoon handmatig te kunnen openen. Als er geen elektriciteit is, kun je je raam niet open krijgen.

De grote opruimkast naast het toilet is lekker groot, maar wordt uitgevoerd als hangkast. Wij hebben er zelf planken in gemaakt, omdat je liggend veel meer spullen kwijt kunt. We hebben ook boven de keukenkastjes een richeltje langs de kant geplakt. Zo kan er ook nog bovenop de keukenkastjes wat blijven staan terwijl we rijden.

De TAB400 buitenkant, links, rechts en met luifel
De TAB400 met en zonder luifel

Heeft de TAB400 nog andere tegenvallers?

Na die opsomming over alle verschillende onderdelen lijkt het wel of de TAB400 geen nadelen heeft. Dat is helaas niet zo. Wij vinden eigenlijk de kwaliteit van de afwerking niet fantastisch. Tijdens onze eerste rit bleek het gootsteenkastje moeilijk te sluiten en schoot het tijdens het rijden nogal eens open. Met als gevolg dat de caravan vol lag met rondgestrooid wasmiddel. Dat rook overigens erg lekker! De bovenste keukenkastjes bleven niet open staan en klapten dicht. De hor van het voordeurtje liep niet gesmeerd over zijn rails en ging wijken. De voorkant van de besteklade liet los. En tijdens onze laatste vakantie is zelfs een kastje helemaal naar beneden gezakt, zodat hij ondersteund moest worden door een stapel boeken.

Het zijn allemaal geen enorme tegenvallers, maar een nieuwe caravan zou dit niet mogen hebben. Van een Duitse fabrikant verwacht je meer. De caravanleverancier heeft de meeste dingetjes gerepareerd, maar het zijn terugkerende mankementjes helaas. Het kan zijn dat het altijd zo is met nieuwe caravans, dat er altijd iets aan schort. Dat weet ik niet, ik heb nog nooit eerder een nieuwe caravan gekocht. Of misschien is onze TAB400 wel een maandagochtendgevalletje.

Conclusie

De TAB 400 is een fijne compacte caravan die veel bekijks trekt. Hij heeft alles wat je van een caravan mag verwachten en hij heeft een goede wegligging. Alleen de afwerking is niet je-van-het. Wij zijn dol op ons caravannetje en we hopen er nog heel lang lol van te hebben. Kamperen met camper of met caravan heeft veel voordelen. Ik ben, sinds ik verliefd ben geworden op de TAB400, in ieder geval er helemaal van overtuigd, dat dit voor ons de beste manier is om te genieten van het kamperen.