vr. jul 1st, 2022

The Devil all the Time van regisseur Antonio Campos is een spannende psychologische film op Netflix uit 2020 met in de hoofdrollen Tom Holland en Robert Pattinson. En dat zijn dan ook meteen de enige bekende acteurs die meespelen in deze film. De rest van de cast komt gelukkig ook prima uit de verf en zij zullen na deze film wel meer filmrollen aangeboden krijgen. Want dit is gewoon een goede film en er wordt goed in geacteerd. Soms is het een verademing om eens wat andere hoofden te zien.

The Devil all the Time, het verhaal

Zonder al te veel weg te geven gaat het verhaal over een jongen, die al vroeg in zijn leven wees wordt. Het verhaal speelt zich af in de jaren net na de Tweede Wereldoorlog tot 1957 in een klein dorpje in Ohio, Verenigde Staten. Het is een gebied dat bijna fanatiek godsdienstig is. De Kerk en God hebben het enige juiste woord en iedereen luistert ernaar. In die bezeten naargeestige sfeer gebeuren de vreselijkste dingen. Er zijn een aantal verhalen, die door elkaar heen gevlochten worden. Er worden psychologische spelletjes gespeeld en er wordt macht misbruikt. Tom Holland speelt de jongen als volwassene, Robert Pattinson is perfect gecast als foute dominee.

Robbert Pattinson is perfect gecast in The Devil all the Time
Robbert Pattinson

Niet wat je verwacht

Bij het lezen van de titel The Devil all the Time dacht ik, dat het een vervelende duivelsfilm zou zijn. Zo eentje, waar ik niet op zit te wachten. Met veel schrikeffecten en gillen, tenslotte is het weer de tijd van Halloween. Maar die titel slaat daar gelukkig niet op. In een van de eerste scenes predikt een dominee hel en verdoemenis, Ooit zelf bezeten van de Duivel laat hij zijn intens toekijkende en luisterende kerkvolk zien, dat hij gered is door zijn geloof. Een fraai staaltje godsdienstwaanzin, maar wel eentje die gespeeld is. Je ziet het denk ik al een beetje voor je. Het volk in de Kerk reageert op elke schreeuw met Hallelujah, Amen en Praise the Lord.

Mooie beelden van het Amerikaanse platteland in de jaren 50 en de fraaie automobielen (ik noem dit bewust geen auto’s) roepen een bijna romantisch beeld op van die tijd. Maar al snel na het begin blijkt dat het leven hard is. Het geweld in deze streek is bij uitstek heel Amerikaans en de armoede zorgt ervoor dat mensen soms de verkeerde keuzes maken.

De verteller is de schrijver van het verhaal

De schrijver van het boek The Devil all the Time is Donald Ray Pollock. Hij is in de film op Netflix de verteller van het verhaal. Ik las een recensie waar nogal onaardig over dit gegeven werd gesproken:

“Subliem”, schreven de recensenten in 2011 over zijn debuutroman The Devil all the Time. Had men Pollock geen toegang tot de set verleend, dan schreven we nu misschien hetzelfde over de verfilming.”

Een volkomen onterechte opmerking. Juist die lekkere Amerikaanse tongval van Pollock maakt dat je meteen in het verhaal zit. En wat hij zegt is ook relevant: door die teksten word je meegenomen in het verhaal en weet je dat je wat kan verwachten, ook al weet je nog niet wat dat is. Het maakt het spannend, ik zat vaak op het puntje van mijn stoel, want er gebeuren behoorlijk wat onverwachte dingen. Hou je van dit soort films? Je kunt hem vinden op Netflix.

Als je liever het boek uit 2013 leest, het is zowel in het Engels (The Devil all the Time) als in het Nederlands (Al die tijd de duivel) te koop.

The Devil all the Time, film op Netflix
Bekijk hier de TRAILER van The Devil all the Time

Lees ook:

By Jeannet