Connect with us

All Kinds of Things BLOG

Vintage meubels in Haarlem

vintage meubels in haarlem

Duurzaam

Vintage meubels in Haarlem

Sinds kort zit er een nieuwe winkel voor vintage meubels in Haarlem. En wel tegenover het station van Haarlem aan het Stationsplein 64-66. Hiervoor zat er Pippa’s, een leuke pizzatent, waar vooral veel jonge gezinnen met kinderen kwamen eten. Het is een mooie ruimte met wel 400 m2 oppervlakte en ze heten Vintage Adventures.

Vintage meubels in Haarlem uit India

Vintage meubels zijn nog steeds gewild. En niet alleen vanwege het originele karakter en de rauwheid van de meubels blijven deze meubels aantrekkingskracht houden. Ook vanwege het feit, dat mensen, die geïnteresseerd zijn in vintage, begrijpen dat het voor het milieu veel beter is om gebruikte spullen te kopen dan weer een nieuw meubel te kopen, dat je over een paar jaar weer zat bent. Rouleren is een veel betere manier om om te gaan met onze grondstoffen. En zoveel leuker en origineler.

vintage tafels en stoelen bij vintage adventures in Haarlem

Jonge ondernemer

Wat schetste mijn verbazing: de eigenaar van deze authentieke meubelzaak is een jonge ondernemer! Mijn eigen ondernemershart maakte een klein huppeltje. Want hoe leuk en hoe goed is het niet, dat nog steeds jonge mensen de sprong durven te nemen om dit leukste vak van de hele wereld te gaan uitoefenen!

Met een klein startkapitaal ging Björn naar het land, waar hij zijn hart aan had verpand, India. De kleuren, de smaken en de originaliteit van India bekoorden hem zo, dat hij wilde proberen deze naar Nederland te brengen. Hij bracht bezoeken aan verlaten fabrieken, kleine dorpjes, verwaarloosde tempels, lokale marktjes en andere plekken, waar “India” maar te koop was. En hij regelde het transport naar Nederland, zodat hij in Zaandam kon beginnen met zijn etnische meubelwinkel Vintage Adventures.
Nu is hij verhuisd en zit zijn winkel met vintage meubels in Haarlem. Lekker handig tegenover station Haarlem, zodat je, mocht je niet in Haarlem wonen, toch snel weer thuis bent met je vondsten.

Vintage meubels Haarlem komen vooral uit India

Vintage meubels worden gerecycled en hergebruikt

Björn legt uit hoe hij te werk gaat:
“Ik vlieg zelf naar India waar ik gedurende 3 – 5 weken ga schatzoeken. Veel spullen verkeren in redelijk tot matige staat als ik ze vind. Deze worden allemaal naar de werkplaats gebracht waar vakkundige timmermannen met net zo veel liefde voor Vintage er mee aan de slag gaan. Ik sta er op dat er enkel gebruik wordt gemaakt van traditionele technieken, en het patina wordt behouden. Het werk bestaat vooral uit het structureel opknappen (een plakje hier, een latje daar, schoonmaken en in de was zetten). Krassen en beschadigingen geven het karakter waar ik naar op zoek ben, dus aan verven doen we niet.
De meeste meubels en woonaccessoires in ons assortiment zijn tussen de 60 en 150 jaar oud. Ik heb echter ook een kleine selectie van sloophouten, of upcycled meubels. Deze zijn nieuwgemaakt met gebruik van oud hout, afkomstig uit boten en oude huizen (sloophout), of bijvoorbeeld een kast gemaakt van oude deuren (upcycled).”

Bewust gebruik van grondstoffen

Zo langzamerhand raken onze grondstoffen op. Dat betekent, dat we veel meer gebruik moeten maken van hetgeen er al is. Je maakt daarom een duurzame keuze als je gerecyclede meubels in je woonkamer neerzet. Dan ben je gewoon heel goed bezig en je woonkamer ziet er een stuk minder afgezaagd uit 🙂

Voor meer gerecyclede artikelen kijk je bij KweekDesign of bij Nyhavn, beiden ook in Haarlem. Of kom 7 juli naar de #feelgoodsummermarket op de Haarlemmer Kweektuin.Dit artikel schrijf ik omdat ik deze winkel zie zitten. Ik word er niet voor betaald. Kleine winkels, de zogenaamde éénpitters, hebben het moeilijk in deze tijd van Internetgeweld en daarom probeer ik door middel van deze stukjes zelfstandige winkels een beetje te helpen. Shop local, shop offline

More in Duurzaam

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

mrsdejong #ad

mrsdejong

Pagina’s

To Top