vr. jul 1st, 2022

VPN, wat is dat in vredesnaam? Toen mijn lief die afkorting noemde laatst tijdens onze gezinsmaaltijd, voelde ik me weer eens het domme blondje van de familie. Want natuurlijk wist iedereen aan tafel wat het was en ik niet.
Ik moet er wel bij zeggen, dat ik de enige “oudere” vrouw aan tafel was. Mijn gezin bestaat uit 3 volwassen zonen, mijn lief en ik en al die mannen weten allang wat het is. Maar dat ik een oudere vrouw ben is eigenlijk geen excuus. Ook onze generatie vrouwen moet weten wat er online allemaal speelt.

Sinds ik een blog schrijf weet ik best wel wat van online dingen af. En ik leer elke dag. Ik vond het dus niet kunnen, dat ik niet wist wat VPN was, en ik ben gaan googelen.

VPN: Virtual Private Network

Het mooie is, dat dit eigenlijk al meteen zegt wat het is. Het is een Virtueel Privaat Netwerk, dat zorgt dat je onbekommerd en onbespied op het internet kan surfen.

Ga jij met je homecomputer of met je telefoon het internet op, dan gebruik je je IP-adres. Het IP-adres is het adres waarmee computers, laptops en telefoons op internet elkaar herkennen. IP staat trouwens voor Internet Protocol. Het is, zeg maar simpel uitgelegd, het “telefoonnummer” van je apparaat.

De VPN-verbinding versleutelt jouw IP-adres door dit naar een externe server te sturen, waardoor je met een ander onherkenbaar nummer weer verder het internet op gaat. Met andere woorden: er zit een stapje tussen, een “tussenapparaatje”.

Waarom een Privaat Netwerk?

In feite zijn er 3 redenen waarom je een VPN nodig zou kunnen hebben:

  1. het is veiliger. In de alsmaar veranderende, lees: minder veilige, online wereld, kun je het gevoel krijgen dat je een keer het slachtoffer wordt van hackers. Ik ken vrienden, waar het bij is gebeurd en het is geen pretje, want je bent alle controle kwijt. Het duurt even voordat je dan weer alles op rolletjes hebt.
  2. het is anoniemer. Het gevoel van “Big Brother is watching us” wordt sterker en sterker. Je hele surfgeschiedenis is bekend en alle data zijn beschikbaar voor grote internetreuzen. Willen we dat wel?
  3. het is vrijer. Als je in het buitenland bent, waar het internet niet vrij toegankelijk is (denk aan censuur of beperkingen bij Facebook en Instagram), dan is een VPN-verbinding noodzakelijk. Je gaat het internet op alsof je zelf in dat land bent. Je kunt dan bijvoorbeeld ook de Amerikaanse Netflix bekijken vanuit Nederland. Dit is iets, wat je met je normale verbinding niet lukt. Groot voordeel!
Een VPN-verbinding is aan te bevelen als je in Rusland bent

Welke VPN-aanbieder?

Wij gingen naar Rusland en hadden een VPN-verbinding nodig. Sterker nog, de werkgever van mijn lief stelde het verplicht, dat er op onze laptop een VPN zat. Maar dan kom je in een woud van aanbieders terecht en weet dan maar te kiezen welke je moet hebben.

Er zijn veel gratis aanbieders, maar, en dat zal wel met mijn achterdocht te maken hebben, die wil je niet gebruiken als je zoiets belangrijks doet als een beveiligde verbinding aanmaken. Het is dus zoeken naar de juiste VPN-aanbieders. Je kunt alle aanbieders van VPN vergelijken gelukkig. En dan kom je er snel achter, welke je moet hebben.

Wij hebben een fantastische reis gemaakt en die laptop hebben we volop gebruikt om onze reis te plannen, want de TomTom doet het daar niet en de borden langs de kant van de weg zijn niet te begrijpen. Maar helemaal in Rusland voel je je bespied, dus wees wijs, gebruik een VPN!Dit blogje is tot stand gekomen met een samenwerking.

By Jeannet

2 thoughts on “VPN, wat is dat in vredesnaam?”
  1. Nou ben ik al heel lang niet meer blond, maar al jaren grijs, dus wist ik ook niet precies wat een VPN aanbieder was (wel de klok horen luiden, maar…)
    Dus dank voor de heldere uitleg Snet.
    En natuurlijk wist ook mijn lief precies wat dat betekent…

Comments are closed.