do. jun 30th, 2022

Een pandemie, dat was toch iets uit een boek? En nu strijden we in het echte leven tegen deze onzichtbare vijand. Het is maar de vraag wanneer we deze vijand verslaan. Het zijn onzekere tijden, en om die reden vergelijkbaar met een oorlogssituatie. Dat kan ik me tenminste zo voorstellen, maar ik heb nog nooit een oorlog meegemaakt. Want waren wij niet altijd de generatie, die hun hele leven geen oorlog zouden meemaken? We were the lucky ones! En kijk nu eens waar we mee te maken hebben!

Strijdbaar

Ik merk, dat mijn natuurlijke reactie is om in mijn bed te gaan liggen en er pas na de zomer weer uit te komen. Ik raak door deze situatie een soort van verlamd. Er komt weinig uit mijn handen, maar dat is wat er gebeurt.

Nu, na een week geen mensen zien, begin ik me iets beter te voelen. Ik word iets strijdbaarder. Gisteren ben ik begonnen met het maken van mondmaskers. Hoewel het een dilemma is: mondkapjes wel of niet? Het ene land zegt dit, het andere land zegt dat.
In België is er een actie op gang gekomen om zelf mondmaskers te maken en die bij ziekenhuizen en verpleegtehuizen af te geven. Ik moet nog uitzoeken of er in Nederlandse ziekenhuizen ook behoefte is aan dit soort huisvlijt. Maar door dit te doen kom ik verder. Kom ik uit mijn verlammende gevoel.

Zorgverleners met een boodschap tijdens de pandemie

Bewonderend

Het applaus, dat 17 maart in de straten klonk voor de zorgverleners, die hun leven riskeren om het virus te bestrijden, was zeer terecht. Wat heb ik een bewondering voor hun opoffering! (Ik vind, dat we dit elke week moeten herhalen, dit applaus. Deze pandemie is nog lang niet over.) Er is trouwens een site in de lucht, waar we onze zorgverleners een digitaal bedankje kunnen geven, dus help je mee? Dank aan de Zorg!

Ik kijk ook bewonderend naar mensen, die doorgaan en nieuwe ideeën bedenken, opeens kansen zien. Al die initiatieven: een online café of een dagelijkse mindfultalk, maar ook kijktips voor Netflix-series of online een kijkje nemen in verschillende musea. Artiesten, zoals Rufus Wainwright en John Legend, die online een concertje geven. Ondernemers, die in eerste instantie met hun handen in het haar zaten, bedenken alternatieven voor hun handel. Restaurants en winkels gaan bezorgen.

En al die hulp, die opeens aangeboden wordt! Geweldig! Jonge meiden, die boodschappen willen doen voor ouderen, die niet de straat op willen. Zoveel mensen, die zich bij de Voedselbank aanmelden om te helpen, dat ze zelfs gevraagd hebben om je niet meer aan te melden. En de Gemeente Haarlem met een speciale pagina “Wat kunt u nu voor een ander betekenen?”. Ik neem aan, dat in andere steden een dergelijk initiatief bestaat.

Leer een taal als je toch thuis zit tijdens deze pandemie
Dit is hét moment om een taal te leren! Bijv. met Duolingo.

Lente tijdens deze pandemie

Deze pas op de plaats is helemaal niet zo slecht. We zullen opstaan en weer doorgaan na deze pandemie, deze moeilijke tijd. Dat kunnen mensen, daar ben ik van overtuigd.

We zijn saamhoriger geworden. We hebben opeens weer aandacht voor elkaar. Er worden enorm veel bordspelletjes gespeeld en samen legpuzzels gelegd. Uitgebreid koken gebeurt ook, het huis wordt schoongemaakt, de tuin komt op orde, er wordt enorm veel geklust en er is tijd om iets nieuws te leren, zoals een taal (Kennen jullie Duolingo, #bigfan). Waar een pandemie al niet goed voor is!

Ondertussen wordt het lente. De natuur wordt weer wakker. De blaadjes zitten alweer bijna aan de bomen. Knoppen gaan open. We kunnen wandelen, we kunnen naar buiten, zolang we maar op afstand blijven van anderen. Hoe fijn is dat!

We zullen terugkomen, daar ben ik van overtuigd. #countyourblessings #flattenthecurve #staysafe


Over legpuzzels gesproken: bij Fotopuzzel.nl heb ik een kleine korting bedongen van 15%. Er is op dit moment veel vraag naar legpuzzels, dus vandaar dat meer korting niet lukte. Maar het zijn net je verzendkosten, dus dat is toch fijn! De code is: AKOT2020, geldig tot het einde van het jaar.

By Jeannet