Vrijdag 7 februari 2020 is het alweer voor de veertiende keer Warme Truiendag. Dat betekent dat we met zijn allen een iets warmere trui aantrekken om op die manier warm te blijven. Zodat de centrale verwarming iets lager kan.
Maar liefst 36% van de Nederlandse CO2-uitstoot komt door het koelen en verwarmen van gebouwen; minder stoken is dus cruciaal. 

Warme truiendag of Dikke truiendag?

In België noemen ze het Dikke Truiendag. Maakt niet uit, het doel is hetzelfde. Met zijn allen die verwarming wat lager zetten. Op de website van de Warme Truiendag kun je aangeven dat je meedoet. Ook als bedrijf kun je meedoen. Je geeft aan hoeveel graden je die dag je verwarming lager zet en hoeveel mensen daarbij betrokken zijn. Woon je alleen, dan is 1 het antwoord, woon je met zijn 5-en, dan is 5 het antwoord, niet zo moeilijk.
Wist je dat we met één graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. En vieren we elke dag Warme Truiendag, dan besparen we het jaarverbruik van een stad als Amsterdam!

We dragen te weinig warme truien

Het is vaak te warm voor een warme trui. De meeste mensen hebben wel een echte dikke wintertrui, maar dragen die niet op een doordeweekse dag. Ze vinden het op het werk, op school en in openbare gebouwen veel te warm. Ook in de bus en in de trein vinden mensen het te warm. De echte warme truien blijven dus in de kast en worden nauwelijks gedragen.
In veel Nederlandse kantoorgebouwen wordt de binnentemperatuur gestookt of gekoeld tot 21 graden. Dit maakt de thermostaat van ons lijf lui. Het is dus niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je gezondheid beter om de thermostaat van je lijf aan het werk te zetten in plaats van continu in eenzelfde temperatuur te leven.

Warme Truiendag, ook voor de allerkleinsten

Hashtag #lievelingstrui

De organisatie van de Warme Truiendag heeft een hashtag in het leven geroepen om meer mensen bewust te maken van deze dag. #lievelingstrui kun je gebruiken als je je trui wilt delen op Insta, Twitter of Facebook.
Op deze manier bereiken we met zijn allen meer mensen, die bewust gaan nadenken over hun bijdrage aan het klimaat. Doe je mee? Je kunt je ook via de organisatie zelf opgeven, dat je meedoet met de actie om 7 februari 2020 een warmere trui te dragen.

Als je nog geen #lievelingstrui hebt, kun je hem natuurlijk ook zelf breien of laten breien. De organisatie heeft een pagina Brei Mee aangemaakt, waar breipatronen te vinden zijn. Of je kunt bij bijvoorbeeld De Bijenkorf kijken, wat voor truien ze daar te koop hebben. In ieder geval: succes ermee!

Verwarm jezelf, niet de wereld!Voor nog meer brei-patronen, kun je naar deze handwerkpagina.