Zoek je websites, waar je wasbare mondkapjes met filteropening kunt kopen? Zo langzamerhand gaan we over op een maatschappij, waar je in openbare gebouwen en bij winkels, musea en restaurants een mondkapje moet dragen. We moesten het al in het Openbaar Vervoer, maar sinds eind september en nu de wintermaanden eraan komen, zullen we echt ontzettend op onze tellen moeten passen. We hebben er meer dan genoeg van, van dat virus, maar helaas heeft dat virus nog niet genoeg van ons. Herbruikbare mondkapjes zijn duurzame mondkapjes. Ze zijn nu overal te koop.

Wil je weten waar de discussie over gaat? Lees Mondkapjes wel of niet, dan snap je het een beetje.

Mondkapjes kopen, wat wil je?

Zoals bij alles moet je je nu ook weer afvragen, wat voor soort mondkapjes wil je kopen? Wil je wegwerpmondkapjes, die allemaal op de afvalberg terecht komen? Of wil je een wasbaar mondkapje kopen, dat je na elk gebruik moet wassen, wat ook weer een milieubelasting geeft? Wil je met lintjes, die makkelijk te knopen zijn of wil je met elastiek achter de oren? Wil je een van die duurzame mondkapjes waar ruimte in zit voor een filter of wil je een ronder platter mondkapje, die er wat modieuzer uitziet? Keuzes zijn ook hier lastig te maken.

Wasbare mondkapjes met filteropening

Aangezien ik nu al zo’n half jaar met het fenomeen mondkapjes aan het stoeien ben, voel ik me oordeelkundig. Ik vind, dat je te allen tijde een wasbaar mondkapje met filteropening zou moeten kopen. Waarom? Het katoen, dat meestal gebruikt wordt voor deze mondkapjes, houdt van alles tegen. Maar je houdt nog meer tegen, als je er een filter in stopt. Heel lang werd geadviseerd om verknipte stofzuigerzakken als filter te gebruiken, maar dat is achterhaald. Het blijkt dat, doordat de stofzuigerzakken beschadigd worden door het op maat knippen, er schadelijke deeltjes vrij komen. Die schadelijke deeltjes zou je dus inademen!

Beter is om drie lagen keukenpapier of toiletpapier te gebruiken of een papieren zakdoekje. Daar kun je nog prima door ademen en het is de beste keuze voor een huis-tuin-en-keuken-filter. Heb je toch nog een goede reden om toiletpapier te hamsteren … en het blijft nog steeds een van de betere duurzame mondkapjes die er zijn.

Mondkapjes met linten of met elastiek?

Ook kun je twee soorten wasbare mondkapjes kopen. De meesten zijn met elastiek, maar je kunt ook kiezen voor linten of koordjes. Je gebruikt ze op verschillende momenten. Een mondkapje met elastiek is handig, als je het kapje veel op en af moet doen, zoals bij het winkelen of bij korte ritjes in het Openbaar Vervoer. Officieel wordt dit afgeraden en zou je elke keer een nieuw kapje moeten nemen, maar in de praktijk is dit ondoenlijk.

Duurzame mondkapjes met linten of koordjes zijn praktisch als je er de hele tijd mee moet werken of een lange treinreis moet maken. Elastiek kan na verloop van tijd irriteren achter je oren.

Welk model mondkapje?

De herbruikbare mondkapjes, die je kunt kopen, kun je verdelen in twee soorten. De ene is breed met plooien erin, zoals op het plaatje hieronder. Je hebt hier nergens naden lopen en de filteropening zit onderin. Het mondkapje werkt als een kussensloop, zeg maar, het filter blijft door de instopstrook goed op zijn plaats zitten.

De ander is platter, waar de beide delen van het mondkapje aan elkaar zijn gestikt en je middenvoor dus een naad hebt lopen. Dit is de minst veilige variant, aangezien je middenvoor allemaal gaatjes in je stof hebt zitten door het stikken. Hoe groter de gaatjes, hoe meer kans dat het virus erdoor komt. De filteropening is meestal klein en onhandig aan de beide zijkanten.

duurzame mondkapjes
het webshopje van mrsdejong

Wasbare herbruikbare mondkapjes met of zonder filteropening kopen

Wasbare mondkapjes met of zonder filteropening kopen kun je bij de volgende webshops:

 • mrsdejong: een klein webshopje met mooie mondkapjes met filteropening. Het model heet FOD en is erkend door de Belgische Overheid. Officieel is het met linten, maar mrsdejong heeft nu ook een aantal mondkapjes gemaakt met elastiek achter de oren. De voorraad wordt regelmatig ververst, dus kijk vaker.
  Prijs: 4 euro of 6 euro per stuk voor herbruikbare mondkapjes met filtermogelijkheid.
 • bol.com heeft veel wasbare mondkapjes te koop.
  Prijzen variabel, vanaf 4 euro. Veel verpakkingen hebben 50 of 100 kapjes.
 • Sissy-Boy heeft 4 mooie verschillende wasbare mondkapjes als set, maar deze hebben GEEN filteropening. Ik noem ze toch, want ze zijn wel mooi.
  Prijs 14,95 euro voor deze set van vier.
 • De Bijenkorf heeft enorm veel keuze, met en zonder filteropening. Veel “merken”- mondkapjes.
  Prijzen vanaf 9,95 euro tot 85 euro (!)
 • Op Etsy worden veel herbruikbare mondkapjes te koop aangeboden.
  Prijzen variabel, meesten tussen 1 en 15 euro.
 • Maak zelf een mondkapje. Overal zijn nu patronen te vinden online. Bijvoorbeeld:
 • Word lid van de Facebook-groep Mondkapjes Vraag en Aanbod. Daar komen vragers en aanbieders van zelfgemaakte herbruikbare wasbare mondkapjes bijeen.
Liever niet een wegwerpmondkapje kopen en gebruiken.

Wegwerp mondkapjes zijn geen duurzame mondkapjes

Kruidvat, de ETOS en alle andere grote jongens verkopen over het algemeen wegwerpmondkapjes. Als gevolg hiervan zal er weer een enorme toename plaatsvinden van zwerfafval en komt er een ernstige milieubelasting. Vooral in landen waar de mondkapjesplicht al langer van kracht is, zie je veel kapjes op straat liggen. Bij ons valt het nog mee, maar het zal niet lang meer duren, ben ik bang.

Wasbare en daardoor duurzame mondkapjes kopen heeft mijn grote voorkeur, dat merk je. Dat er veel gewassen moet worden is een nadeel, maar dit weegt op tegen de enorme afvalberg die nu aan het ontstaan is.

O ja, en dat kleine webshopje mrsdejong? Dat is mijn eigen webshopje, maar dat voelde je misschien al! De eerste 100 mondkapjes heb ik weggegeven aan zorgverleners, een aantal kraamverzorgpraktijken en wijkzorg. Ik heb onderhand al ruim 400 mondkapjes gemaakt! Je kunt wel zeggen, dat het in mijn vingers zit, het mondkapje šŸ˜‰