aanzicht van De Grote Markt te Brussel

Wat is er te doen in Brussel, als je slechts een weekend de tijd hebt? Brussel is leuk, maar als je er wel eens eerder bent geweest, wat doe je dan? Het liefst wil je niet de gebaande paden betreden, maar aan de andere kant is het centrum van Brussel leuk en vibrerend. Er is genoeg te doen in ieder geval en mijn conclusie is dan ook, dat een lang weekend in Brussel te kort is.

Weekend Brussel, het Centrum

Wij hadden een heel fijn hotel geboekt midden in het hartje van Brussel. Met 2 parkeergarages heel dicht in de buurt was de ligging perfect. Het hotel zelf, het EasyHotel in de Zilverstraat, had niets teveel en ook niets te weinig. Het was lekker nieuw en schoon en helemaal niet duur. (Ik vind het zelf altijd nogal onzin, als je 2 nachten in een hotel bent en dat je bed dan wordt opgemaakt en je kamer wordt schoongemaakt. Alsof je iets vies maakt in die eerste nacht! In dit hotel wordt dat niet standaard gedaan. Het kan wel, maar dat scheelt in de prijs, het zijn extra kosten. Prima toch?)

bonbons in Brussel

Wat te doen in Brussel als je er al wat vaker bent geweest? In Brussel word je doodgegooid met bonbons, maar een bonbontastingtour hadden we nog nooit gedaan. Alleen al in de Galeries Royales zijn er 10 verschillende chocolatiers. Wij bezochten er uiteindelijk 5, beginnend met de goedkoopste en eindigend met de duurste. Je snapt natuurlijk welke de lekkerste waren.
Frederic Brondeel is een meesterchocolatier en hij maakt de meest bijzondere bonbons, maar er hangt een prijskaartje aan. Om een idee te geven: 120 euro per kilo chocolade. Je moet het eens in je leven geprobeerd hebben, zeg ik. Adres: Ganshorensestraat 39.

Wat niet te doen in Brussel: de touristtrap

Pan met mosselen, van bovenaf gefotografeerd

Rond de Grote Markt zijn overal eettentjes te vinden. Helaas moet je goed zoeken om niet in een touristtrap te vallen. Boek voordat je naar Brussel gaat een goed restaurant, bijvoorbeeld via IENS, dat sinds een paar jaar trouwens TheFork heet. Ik wilde heel graag bij Belga eten, maar dat moet je ruim van tevoren reserveren.
Je snapt, wij kwamen in zo’n touristtrap terecht en gingen mossels eten in een restaurant met de naam Moule d’Or. En het smaakte nergens naar. Nu refereren we elk etentje nog steeds met de woorden: “Maar dit is niet zo erg als in de Moule d’Or“.

When in Brussels, eat mussels and drink beer. En wafels en friet natuurlijk. Maar wederom kan je daar niet omheen. De geur van wafels is nooit ver weg. Wat dat betreft is Brussel ook aan het Disneyficeren. Er staan lange rijen met Japanse meisjes voor de verschillende friet-en wafeltenten. En hebben ze eenmaal zo’n wafel bemachtigd met heel veel slagroom erop en sprinkles en andere toeters en bellen, dan maken ze een Instagrammable foto. De wafel zelf gooien ze in de eerste de beste poubelle weg.

Jeanneke Pis in Brussel, als tegenhanger van Manneke Pis.

Wisten jullie dat er ook een Jeanneke Pis bestond? Opgericht in 1987 als tegenhanger van het mannetje. Niet om een feministische daad te stellen, maar gewoon commercieel, om meer mensen naar die straat te lokken. Er bestaat ook nog een Zinneke Pis, een hondje dat piest. Humor hebben ze wel, die Belgen.

Het Magritte-museum

Op maandag zijn vrijwel alle openbare musea van Brussel gesloten. Behalve het Magritte-museum, dat is wel open. Het is een overzichtelijk museum met meer dan 200 werken van de surrealistische schilder Magritte. Beroemde stukken van hem zijn bijvoorbeeld het schilderij van een pijp, met daarbij de tekst: Ceci n’est pas une pipe en Le fils de l’homme waar hij zichzelf heeft afgebeeld met een bolhoed (zijn handelsmerk ongeveer) en een zwevende appel voor zijn gezicht. Helaas zijn dat soort werken niet te zien in het museum.

Ik heb een hekel aan berusting, geduld, professionele heldhaftigheid en alle obligate nette gevoelens. Ik heb ook een hekel aan sierkunsten, reclame, de stem van radio-omroepers, aerodynamica, scouting, de geur van benzine, de actualiteit en zatte mensen.

Ik houd van subversieve humor, sproeten, knieën, lange vrouwenharen, de dromen van jonge kinderen, die nog vrij zijn, en een jong meisje dat over de straat rent.

Hierboven staan twee spreuken van Magritte. Omdat het museum ook veel van deze spreuken op de muren heeft opgeschreven, kom je veel over de mens achter de schilder te weten. Het is leuk om te weten, dat Magritte van sproeten en knieën hield!

De bolhoed trouwens (zoals gezegd zijn handelsmerk) kun je in de museumwinkel kopen als vergiet. Geniaal!

Weekend Brussel, de wijk Marollen

Wat te doen in Brussel is een bezoekje aan de Volkse buurt Marollen brengen. Het is de meest Volkse buurt van Brussel. Ik heb er een rondwandeling door de Marollen over geschreven.

En natuurlijk is Brussel niet alleen het centrum en de Marollen. Er is nog zoveel meer te zien. Omdat Brussel slechts twee uur rijden van de Randstad is, kun je makkelijk vaker gaan. En dat ben ik van plan ook, want een lang weekend Brussel is gewoon heel leuk om te doen. Maar dat geldt ook trouwens voor een weekendje weg Luxemburg. Lees over de Minett, het nieuwe biosfeerreservaat in het zuiden van Luxemburg, dat UNESCO gecertificeerd is.

Hieronder nog wat handige links naar twee rondleidingen, die heel leuk zijn om te doen. Leer over het onstaan en de ontwikkeling van Art Nouveau als architectuurstijl in Brussel gedurende een 3-uur durende rondleiding. Reis naar de wijk Bailli om meerdere van de belangrijkste Art Nouveau-huizen in de stad te zien. Eindig bij het Hortamuseum. Of geniet van een rondleiding en ontdek muurschilderingen met stripfiguren in de straten van Brussel. En in het Atomium moet je toch ook een keertje geweest zijn. Het is gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 en is nu de populairste attractie van de hoofdstad van Europa.


In dit stukje staan affiliates. Wat dat zijn kun je lezen bij samenwerking.

Door Jeannet

2 gedachte over “Wat te doen in Brussel: Tips voor de leukste activiteiten”
    1. Haha die Adri, leuk dat je reageert. Je dacht natuurlijk, ik moet eens even kijken. Brussel is veel leuker dan ik altijd gedacht heb. Het was natuurlijk ook wel heel lekker weer, dat hielp ook. Gezellig om je weer even te spreken. gr. Jeannet

Reacties zijn gesloten.