Bosco Verticale in Milaan

Wat te doen in Milaan, als je 2 dagen de tijd hebt? Met 2 dagen krijg je een goede indruk van de stad. Maar je realiseert je ook aan het eind van die stedentrip Milaan, dat je nog een keertje terug wilt naar Milaan, want deze stad heeft veel te bieden. Te veel dus voor die 2 dagen, helemaal als je bedenkt dat er wel 80 musea zijn. Hieronder lees je een aantal Milaan tips. Want je kunt natuurlijk alleen naar Het Laatste Avondmaal gaan en naar de Dom, maar dan mis je veel van het jonge, nieuwere Milaan en ben je alleen maar toerist. Mix het een beetje, dan krijg je een veel betere indruk van deze prachtige Italiaanse stad.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Wat te doen in Milaan? In ieder geval naar dit fantastische bouwwerk, de Bosco Verticale.
Bosco Verticale in Milaan

Wat te doen in Milaan, de eerste dag

Bosco Verticale

De meeste toeristen gaan direct naar de Dom en de daaromheen gelegen straatjes. Niets mis mee, maar Milaan is de stad van het design en van de architectuur. Eén van de leukste Milaan tips is om je eerste dag te beginnen met een vleugje nieuw Milaan. Rond de Porta Nueva is een nieuw stukje stad herrezen. Qua gevoel ligt het dicht bij de ZuidAs in Amsterdam Zuid, waar wonen en werken ook samen gaan. Hier in Milaan is de architectuur iets spannender en is er ruimte vrij gehouden voor een stuk park, waar harde werkers tussendoor nog even een vleugje lucht en ontspanning kunnen opdoen.

Het hoogste kantoorgebouw van Italië vind je hier. Een beetje vals spelen doen ze wel, want de 231 meter wordt behaald vanwege de enorme piek die erop staat. Onder dit UniCredit-gebouw ligt ondergronds een enorm foodcourt, waar het tussen de middag een drukte is van belang. Want niet alleen alle werkers van het UniCredit-gebouw lunchen hier, ook de mensen van de omringende kantoorgebouwen maken er gebruik van. En de toevallige architectuurtoerist.

Het meest bijzondere gebouw dat er staat heet Bosco Verticale, verticaal bos. Er staan twee van dit soort gebouwen naast elkaar. Het zijn woonflats, met uitstekende (als in: ze steken er uit!) balkons, waar bomen op staan of heesters, struiken of andere grotere hangende planten. Het zijn beuken, eiken, esdoorns, varens, acacia’s en klimop. Daardoor ziet de hele flat er enorm groen uit aan de buitenkant. Het nut van al dit groen is niet alleen esthetisch (het ziet er heel bijzonder uit), maar het zorgt er natuurlijk voor, dat CO2 wordt opgenomen en omgezet wordt in zuurstof. Bovendien dempt het “bos” de stadsgeluiden. In 2014 won de Bosco Verticale een gezaghebbende architectuurprijs.

Het Bosco Verticale ligt niet ver van het treinstation Milano Porta Garibaldi, tussen de Via Gaetano de Castillia en de Via Federico Confalonieri.

Je kunt ook een leuke fietstour boeken, die 3 uur duurt en inclusief de huur van een fiets is. Je wordt opmerkzaam gemaakt op het verschil tussen het moderne Milaan en het klassieke. De rondleiding wordt gehouden door een deskundige gids.

RED in Milaan aan de Piazza Gae Aulenti 1 (bij Bosco Verticale)

Daarna koffie bij RED

Je hebt in Milaan heel wat terrasjes en horeca natuurlijk, het is een stad. Dus het is niet moeilijk iets te vinden. Maar wil je iets anders dan anders, dan is RED een leukerd. RED is de afkorting van Read Eat Dream. Het is een boekwinkel, waar je ook heerlijk kunt lunchen, drinken of kunt werken met een koffie naast je. Je vindt hier dan ook veel jonge Italianen. Het leuke van deze boekwinkel is, dat de boeken en het café-gedeelte door elkaar heen lopen. Het is niet strikt gescheiden. RED zit ook in de buurt van het Bosco Verticale, dus rust hier even uit voordat je verder gaat met bezienswaardigheden bekijken. Er zijn meerdere vestigingen in Milaan.

De Dom in Milaan, bijzonder bouwwerk met veel bewerkte torentjes en beeldhouwwerken.
De Dom van Milaan

De Dom

Als die architectuurprijs er in de 14e eeuw ook had bestaan, had de Dom ( Duomo in het Italiaans ) die vast en zeker gekregen. Deze bijzonder geornamenteerde gotische kathedraal in het midden van het centrum van Milaan is een lust voor het oog. Het beste zie je dat als je een rondwandeling doet over het dak. Je gaat met een liftje naar het pannendak en bekijkt de enorme rijkversierde tientallen torentjes en beelden van heel dichtbij. En dan snap je meteen waarom ze de bouw van deze kathedraal officieel pas in 1950 hebben afgerond. Het een en ander heeft wel iets weg van Brussels Kant!

Er zijn al jaren restauratiewerkzaamheden bezig en dat kun je ook goed bekijken op het dak. Bovendien heb je een prachtig uitzicht over Milaan en het plein voor de Dom. Het is de grootste kathedraal van Italië en hij meet op zijn hoogste punt 108 meter.

Binnenin de kathedraal zijn de enorm grote glas-in-loodramen prachtig om te zien. En onder de Dom kun je nog resten zien van de heilige plek, die het ervoor was. Mensen werden er gedoopt in een enorm grote achtkantig doopvont.

De prijs voor een bezoek aan het dak is op dit moment (2021) 18 euro. Je mag er ook de kathedraal mee in, het Dom-museum bezoeken en onder de Dom de archeologische vondsten bekijken. Maar staan op het dak is iets wat je niet licht zult vergeten. Vergeet niet je paspoort of identiteitskaart mee te brengen en korte broeken en mouwloze shirts zijn niet toegestaan in de Dom. Dit is één van de belangrijkste Milaan bezienswaardigheden, je kunt er eigenlijk niet onderuit 😉

Op het dakterras van La Rinascente

Wat te doen in Milaan met de lunch?

Als je voor de hoofdingang van de Dom staat, dan bevindt zich links van de Dom een klein warenhuis met de naam La Rinascente. Ga naar de rooftop waar er een heerlijk terras is met een fantastisch uitzicht op de Dom zelf. Veel Italianen zitten hier een wijntje te drinken of te lunchen. Omdat het terras banken heeft, zit je vrij direct op je buren en daarom kun je hier prima mensen bekijken. De prijzen vallen mee trouwens. Het lijkt duurder dan het is.

Galleria Vittorio Emanuele

Heb je nog tijd over, dan is een bezoekje brengen aan de Galleria Vittorio Emanuele ook iets wat je moet doen in Milaan. Het is een enorme overdekte winkelpassage, de beroemdste overdekte straat van Milaan. Je vindt er dure merken, zoals Prada, Gucci, Louis Vuitton e.d. Het is niet mijn smaak, maar de passage zelf is prachtig om te bekijken. Veel marmer en ingelegd mozaiek. De vier gangen komen bij elkaar in een koepel. De gangen zelf komen uit op het Piazza Duomo, het Piazza della Scala, de Via Selvio Pellico en de Via Ugo Foscolo

Wat ’s avonds te doen in Milaan?

Navigli is behoorlijk toeristisch, maar je moet er toch even een kijkje nemen. Het is hét uitgaansgebied van Milaan, want er zijn talloze terrasjes en eettentjes langs het water van de twee kanalen. Je wordt er elk kwartier gestoord door een rozenverkoper of een andersoortige straatverkoper, maar dat mag de pret niet drukken. Je bent in Milaan! Dus kijk je ogen uit naar al die langslopende paartjes en vriendengroepjes. Ondanks alle toeristen voelt het enorm Italiaans.

Wat te doen in Milaan: ga naar het gratis museum MUDEC
Het MUDEC, museum voor Volkenkunde, aan de Via Tortona in Milaan

Wat te doen in Milaan, de tweede dag

Via Tortona

De Via Tortona ligt in een van oorsprong arbeiderswijk met fabrieken en kantoren. Doordat de wijk wat afgelegen ligt, omdat er een spoorlijn naast ligt, heeft het zijn eigenheid behouden. Tegenwoordig zijn die fabrieken omgebouwd tot hippe hotels, showrooms van modemerken, een culturele hotspot en ook een museum voor Volkenkunde, het MUDEC. Het museum is mooi verbouwd en de vaste collectie is gratis te bezoeken.

De Via Tortona zelf is een lange straat, waar wat winkeltjes en cafeetjes zijn. Maar helaas is de wijk voor de toevallige passant niet zo interessant. De showrooms voor mode- en designmerken zijn niet toegankelijk en overdag is de culturele hotspot ook niet geopend. Alleen tijdens de Salone del Mobil, die elk jaar in april wordt gehouden, is het hier stampvol en is de straat het bruisende hart van de design wereld.

De buurt Brera

Milaan verkennen doe je ook door Brera te bezoeken. Men noemt het ook wel het Montmartre van Milaan. Veel gezellige terrassen, kleine winkeltjes en veel lopende mensen, vooral van mode- en designacademies. Hier kun je heerlijk lunchen of dineren. Het is er toeristisch, maar ook Italiaanse zakenmannen komen hier lunchen. Het is daarom een leuke mix.

In Brera vind je ook het Pinacoteca di Brera, één van de grootste musea van Milaan. ‘The Marriage of the Virgin’ van Raphael is hier te bewonderen, maar ook ‘The Kiss” van Francesco Hayez en ‘St. Mark Preaching in Alexandria’ van Gentile en Giovanni Bellini . Het museum is gehuisvest in het Palazzo di Brera.

Achter dit Palazzo ligt de Orto Botanico, een klein rustpuntje in deze drukke buurt. Het is een kleine botanische tuin, waar je heerlijk even kunt induiken. Let wel op de openingstijden, want die variëren nogal.

Parco Sempione

Als de Orto Botanico gesloten is, ga dan naar het grootste stadspark van Milaan. Het Parco Sempione ligt ook in de omgeving van Brera. Aan het eind van het park staat een enorme triomfboog, de Arco della Pace, oftewel de Boog van de Vrede, een duidelijk herkenningspunt in Milaan, dichtbij station Milan Cadorna. Aan het begin van het park staat het Castello Sforzesco. In het kasteel zijn diverse musea ondergebracht. Dus heb je nog genoeg tijd, dan is dit ook wat je kunt doen in Milaan.

Via Monte Napoleone

Als je houdt van dure Italiaanse modemerken en het gevoel van de PC Hooft, dan kun je goed shoppen in Milaan. Ga naar de Via Monte Napoleone. Hier zitten “ze” allemaal, de bekende Italiaanse merken. Deze winkelstraat zou de duurste winkelstraat van Europa zijn. Bereid je dus voor op dure auto’s, bodyguards en bekende mensen. Maar hier vind je ook de mooiste overdekte winkelgalerij van Europa, dus neem er zeker een kijkje.

Het Laatste Avondmaal

In alle boekjes over Milaan staat natuurlijk dat je naar dit schilderij moet, Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Mocht je nou nog wat langer in Milaan zijn, ga dit dan nog zien. Het schilderij hangt in het Cenacolo Vinciano aan het schattige pleintje Piazza di Santa Maria delle Grazie 2. Pre-corona stonden hier continu rijen voor de kassa. Een kaartje kopen gaat nu (zomer 2021) makkelijk online op een tijdslot, dus die rijen sla je deze zomer over. Per kwartier worden 18 personen toegelaten. Toegangsprijs: 15 euro. Houd er rekening mee dat je een temperatuurcheck krijgt. Daarom dien je 15 minuten eerder aanwezig te zijn.

Starbucks, Milaan

Wat te doen in Milaan, Starbucks!

Het was bijna vloeken in de kerk en er was ook heel veel te doen om deze vestiging van Starbucks in Milaan, want de hoogmoed van de Amerikanen zou wel eens voor de val kunnen komen. Maar sinds de opening in 2018 is het alleen maar goed gegaan met deze Starbucks aan de Piazza Cordusio 1. Starbucks hoort dan ook zeker op dit lijstje met tips voor Milaan.
Het is de grootste vestiging van Starbucks in de wereld en het heeft een eigen roastery. Ook zit je hier lekker op het terras ervoor. Starbucks is gevestigd in een oud postkantoor en valt op, vanwege het feit, dat hun naam nauwelijks zichtbaar is! Ze stellen zich eindelijk eens een beetje respectvol op.


Heb je nou na het lezen van dit artikeltje ontzettend veel zin om een stedentrip naar Milaan te maken? Neem eens een kijkje op Bebsy. En als je geboekt hebt, mail me, dan ga ik met je mee, want die 2 dagen in Milaan smaakten naar meer. En dan nemen we voordat we gaan, een paar maanden Italiaanse les van mijn vriendin Martine Berghuijs van La Moka. Kunnen we ook nog iets anders zeggen, dan: Andiamo a fare una passeggiata!


In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Wat dat zijn kun je lezen bij Samenwerking.

Door Jeannet

2 gedachte over “Wat te doen in Milaan in 2 dagen”
  1. Wow, twéé dagen maar. Dat is nog eens flink op snúiven.
    En die flat, die is echt mooi. Goed idee voor hier ook.
    Nu gauw de kale man lezen.

    LM

Reacties zijn gesloten.