zo. jan 16th, 2022
©LFT_A.Schösser All rights

Heb je zin om een weekendje weg te gaan? Luxemburg is een perfecte bestemming voor een korte vakantie: het is niet ver, het is niet groot en er is ontzettend veel te zien. Misschien is dat weekendje weg zelfs te weinig en moet je er 4 dagen Luxemburg van maken. Want sinds oktober 2020 heeft Luxemburg een attractie erbij: de regio Minett mag zich “Minett UNESCO Biosphere” noemen. Dit biosfeerreservaat, in het zuiden van Luxemburg, is zo groot als onze Noord Oost Polder en is daarmee heel geschikt om er een paar dagen te vertoeven. En vanaf 10 juni 2021 is Luxemburg een geel, dus risico-arm, gebied!

Geschatte leestijd: 8 minuten

Minett, perfect gebied voor een weekendje weg in Luxemburg
Minett Unesco Biosfeerreservaat

Het land van de rode aarde

Het gebied, dat ook wel ‘Het Land van de Rode Aarde‘ wordt genoemd, dankt zijn naam aan de felrode kleur van de aarde vanwege de ijzererts in de bodem. De staalindustrie speelde hier dan ook altijd een grote rol. In de Minett heeft inmiddels een enorme verandering plaatsgevonden. De staalfabrieken en de mijnen zijn vrijwel helemaal overgenomen door de natuur. Bloeiende orchideeën en weelderig groen leven nu op oude mijnroutes en op de rode aarde, gekleurd door het ijzererts in de grond. Het is een fascinerend landschap. Dat leverde het Luxemburgse Minett de erkenning van UNESCO op: een zeer hoge biodiversiteit en vol met zeldzame planten.

Minett maakt nu deel uit van een internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen, waarvan de kwaliteit officieel wordt erkend door UNESCO. Biosfeerreservaten zijn de ecologische tegenhanger van de culturele werelderfgoed site. In Nederland hebben wij het Waddenzeegebied, dat een dergelijk label heeft.

Het landschap doet denken aan de rode aarde van de binnenlanden van Australië. De terrasvormige landschappen met orchideeën, vlinders, vleermuizen, amfibieën, hagedissen, reptielen, vogels, enz. zorgen ervoor dat je er even helemaal uit bent en daar hoef je niet de halve aardbol voor over te reizen. Bovendien maak je ook de blits met je foto’s: gewoon een weekendje weg naar Luxemburg geweest en dan fantastische landschapsfoto’s kunnen maken!

Lekker fietsen en wandelen tijdens je weekendje weg naar Luxemburg.
Giele Botter in Prënzebierg, ©Minett_PulsaPictures All Rights

Weekendje weg wandelen in Luxemburg

Er zijn verschillende natuurgebieden waar het goed wandelen is in de Minett. Hieronder een lijsje van de drie voornaamste.

Haard Hesselsbierg Staebierg Natuurgebied

Tussen Dudelange, Kayl en Rumelange ligt Haard Hesselsbierg Staebierg. Dit gebied in Minett is met zijn 600 hectare het grootste natuurgebied van heel Luxemburg. Het maakt deel uit van het Europese Natura 2000 netwerk en is voornamelijk samengesteld uit voormalige open mijngroeven. Toen alle mijnactiviteiten verdwenen uit dit gebied bleef er een streek over vergelijkend met een maanlandschap met rode aarde. Er was nauwelijks enige begroeiing, slechts een droge dorre woestenij was achter gebleven. Maar langzaamaan heeft de natuur het gebied weer overgenomen. Nu is het een paradijs voor flora en fauna. Maar nog steeds kun je het vroegere mijngebied herkennen. Je kunt de lagen van ijzererts zien lopen en de vele “voetstappen” zien die de mensen in dit gebied hebben gezet. Er staan 16 borden langs de verschillende wandelroutes om je van uitleg te voorzien.

Brucherbierg-Lalléngerbierg Natuurgebied

Tussen de gemeentes Esch-sur-Alzette, Kayl en Schifflange ligt het natuurgebied Brucherbierg-Lalléngerbierg. Het gebied is 267 hectare groot en je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Ook hier gebeurde hetzelfde als in het vorige genoemde gebied: de natuur nam het gebied weer over. De rotsige grond is veranderd in gras, de vleermuizen zijn teruggekeerd en er leven nu meer dan 500 soorten vlinders, die fladderen rond de kleurige orchideeën.

Het Minett Park Fond-de-Gras

Fond-de-Gras was een van de belangrijkste mijncentra van Luxemburg en is tegenwoordig een openluchtmuseum. De rode draad van het museum is ijzererts en je kunt met een oude trein met stoomlocomotief een bezoek brengen aan de bodem van de mijn. Verder zijn er verschillende wandelroutes uitgezet, variërend van 1,5 km tot 68 km in totaal. Ontdek de Keltische nalatenschap in de vorm van verdedigingsmuren in Titelberg en de groene valleien en uitgestrekte bossen. Vergeet ook niet naar de Giele Botter in Prënzebierg te gaan en ook het dorp Lasauvage ademt nog steeds de oude mijnhistorie.

Culturele hoofdstad van Europa in 2022

Esch-sur-Alzette ligt middenin de regio Minett. In februari 2022 wordt Esch, samen met 10 naburige gemeenten, de Culturele Hoofdstad van Europa. In de loop van bijna een jaar zal deze regio haar sociale en culturele diversiteit laten zien door middel van ongeveer 140 projecten. Centrale thema is “Remix Culture” en het programma vertelt het verhaal van een industriële regio in het hart van Europa. Esch2022 is zeker de moeite waard om een weekendje weg, zo niet 4 dagen weg, naar Luxemburg te doen.

De stad Luxemburg UNESCO-gebied, perfect voor een weekendje weg of voor een verblijf van 4 dagen.
De stad Luxemburg, ©LFT_ThomasLinkel All rights

De stad Luxemburg

Als je nou langer dan dat weekendje weg wilt naar Luxemburg, zeg 4 dagen, dan heb je ook tijd om de stad Luxemburg te bezoeken. Sinds 1994 maken de oude wijken van Luxemburg deel uit van het cultureel erfgoed van de UNESCO. Samen met de nieuwe architectuur maakt dit mengelmoesje van stijlen van Luxemburg een klasse apart. De grote rode brug kan ik me uit mijn jeugd nog wel herinneren, want die maakte grote indruk. Maar ook de vestingmuren weet ik nog.

Een bijzonder mooi zicht op deze imposante muren heb je vanuit de Grund, een groene stadswijk. Je kunt er heerlijk wandelen langs de Alzette en de voormalige abdij van Neumünster. Vanuit deze stadswijk kijk je omhoog naar de “Bock”, een rotsformatie met beroemde kazematten, één van de belangrijkste Unesco-bezienswaardigheden. De onderaardse gangen zijn de langste van de wereld.

De UNESCO fietsroute van 9,5 kilometer neemt je mee langs de hoogtepunten in de stad, waaronder de wijken Grund, Pfaffenthal en Clausen. Je fietst langs oude vestingwerken, door groene parken, langs het imposante moderne kunstmuseum MUDAM en de UNESCO huizen waar in de 10e eeuw ambachtslieden woonden. Het deel van het hoogteverschil omzeil je comfortabel met de glazen panoramalift in het hart van de stad. Dankzij de goed aanlegde paden en de relatief korte afstand is deze fietsroute geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Een deel van de route, met een lengte van 2,5 km, is ook te voet te doen.

Of boek een digitale zelfgeleide rondleiding, waarbij je zelf je eigen rust pakt en bekijkt wat Luxemburg te bieden heeft zonder hijgerige rondleider in je nek ;).

4 dagen lang kamperen in Luxemburg
Camping Kohnenhof ©LFT_ThomasJutzler All rights

Langer dan een weekendje weg in Luxemburg

Als kind ben ik vaak met mijn ouders in Luxemburg geweest, ik had het er net al even over. En natuurlijk gingen we langer dan een weekendje weg, want Luxemburg heeft veel meer moois te bieden. Als je jong bent dan zie je dat niet, maar als de 60-plusser die ik nu ben, herken ik de mooie en gevarieerde natuur. Er zijn naast het hierboven genoemde biosfeerreservaat, nog drie Nationale natuurparken, het Upper-Sûre of Oewersauer, het Our en het Trois Frontières. Naast deze officiële natuurparken zijn er nog circa 60 beschermde natuurgebieden, vooral veel bosgebieden en er zijn 13 beschermde wetland gebieden. Vanwege de rijke flora en fauna in het land wordt Luxemburg wel het Groene hart van Europa genoemd.

Vorig jaar zomer, toen Corona net een paar maanden huis hield, wilden we niet ver van huis reizen. Immers, als er wat gebeurt, stel je wordt ziek, dan wil je zo snel mogelijk naar huis, naar Nederland. We zijn toen met de caravan naar Duitsland geweest, dat was heel leuk. Aangezien het virus nog steeds aanwezig is ga ik niet in een vliegtuig zitten. Luxemburg is dus perfect voor een weekendje weg of voor 4 dagen weg, maar ook zeker voor een hele zomervakantie. En helemaal als je, net als wij, zo’n leuke caravan tot je beschikking hebt. Want campings zijn er volop en op de mooiste plekjes.

Deze zomer heeft de toeristenbond van Luxemburg allerlei toeristische fietsroutes uitgezet. Kijk op Vëlosummer 2021 voor meer info.

De mooiste verhalen over Luxemburg als reisbestemming lees je in Luci, het gratis magazine van Luxembourg for Tourism. Ontvang Luci gratis op je deurmat of download het magazine direct.

En hou je, net als ik, nog steeds van een reisgids voor onderweg? Het mag dan misschien een beetje ouderwets zijn, het is gewoon lekker opzoeken en je hebt al bladerend veel vakantiepret van tevoren. Het reishandboek Luxemburg is van 2020, dus mooi recent. Geniet ervan!

Check voor vertrek altijd de actuele reisinformatie van en naar Luxemburg met betrekking tot het Corona-virus.

Fotocredits bovenste foto: ©LFT_A.Schösser All rights

Door Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *