zo. jan 16th, 2022
Whiplash

Whiplash, een psychologische thriller verpakt als jazzy muziekdrama, betekende de doorbraak van de jonge regisseur en scriptschrijver Damien Chazelle (La La Land, First Man). De film viel veelvuldig in de prijzen en werd onder meer bekroond met drie Oscars, drie BAFTA’s en een Golden Globe. Met veel gevoel voor spanning en ritme volgt Whiplash een ambitieuze leerling aan een prestigieus conservatorium in New York, die maar één groots doel voor ogen heeft: ’s werelds beste drummer worden. Hoofdrolspeler Miles Teller (sequel Top Gun: Maverick, The Spectacular Now) leverde een unieke prestatie door alle drumscènes zelf te spelen. Maar vooral J.K. Simmons (Juno, Spider-Man) speelt de sterren van de hemel als een tirannieke muziekleraar en won terecht een Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Whiplash, het verhaal

De veelbelovende 19-jarige drummer Andrew begint aan Shaffer Conservatory, een prestigieuze muziekopleiding in Manhattan. Hij wil graag tot de beste van zijn conservatorium horen en heeft daar alles voor over. De briljante dirigent Terence Fletcher leidt het beste jazz-ensemble van de school en ziet Andrew als een potentiële kandidaat voor zijn band. Al snel blijkt de docent een extreem perfectionistische beul te zijn die afschrikwekkende lesmethoden hanteert. De meedogenloze Fletcher pusht Andrew tot het uiterste en laat hem dagelijks oefenen tot zijn handen bloeden. Whiplash is een film over obsessie, vrees, ambitie en perfectie met indrukwekkende drumsolo’s voor muziekliefhebbers en een fenomenaal slot.

Natuurtalent Damien Chazelle

Whiplash, die slechts in negentien dagen werd opgenomen, betekende de grote doorbraak voor de getalenteerde Damien Chazelle (1985). De spectaculaire film kreeg veel lof en werd bekroond met drie Oscars voor beste bijrol, de montage en de muziek. Chazelle ontving zelf een Oscarnominatie voor zijn script, dat hij baseerde op zijn eigen ervaringen als drummer in een zeer competitieve schoolband van Princeton High School. In een poging investeerders voor zijn project aan te trekken maakte hij eerst een gelijknamige korte film die in 2013 werd vertoond op het Sundance Film Festival en waar hij de prijs voor beste korte film won. Vervolgens werd het volledige script verfilmd als speelfilm, waarin J.K. Simmons terugkeerde in de cast als de maniakale muziekleraar. Ook deze lange versie viel in de prijzen op het Sundance Film Festival, zowel de publieksprijs als de juryprijs voor beste drama ging naar Whiplash. Als een gevolg van zijn grote succes vond Chazelle een producent die ook bereid was om zijn andere script La La Land uit 2011 volwaardig te verfilmen. Die musical groeide uit tot een kaskraker en won maar liefst zes Oscars. Chazelle zelf werd toen bekroond tot jongste Oscarwinnaar ooit voor beste regie. Momenteel kijken veel filmfans uit naar zijn volgende project, het historische drama Babylon, met de sterren Brad Pitt, Tobey Maguire en Margot Robbie in de hoofdrol.

Miles Teller als Andrew in deze psychologische thriller vol met jazz

Whiplash is te zien op Filmbox

De film heeft zijn première op de Nederlandse televisie op 6 december 2021, 20.30 uur, op Filmbox.

Over FilmBox
FilmBox is het vlaggenschip van mediabedrijf SPI International en is te zien in meer dan 25 landen en bereikt ruim dertig miljoen huishoudens in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Via internationale streaming services, lokale tv-providers en OTT-platformen biedt FilmBox een gevarieerd aanbod van films en series, variërend van Hollywood-blockbusters, bekende klassiekers, internationale arthouse-juweeltjes en vele andere kaskrakers van de laatste decennia. Sinds mei 2021 is FilmBox te zien in Nederland en is momenteel beschikbaar bij Canal Digitaal, DELTA, Caiway, Online.nl, Plinq, Trined en Kabelnoord. De Nederlandse FilmBox heeft een geheel eigen lokale programmering en is daarmee verschillend van de FilmBox-zenders die in andere landen worden doorgegeven. FilmBox en Film1 zijn eigendom van SPI International, een wereldwijd mediabedrijf dat een breed portfolio heeft met 42 lineaire zenders en meerdere digitale diensten op zes continenten.

Meer film- en serietips? Kijk bij Netflix series Nederland Lijst: de 12 beste series van dit moment.

Door Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *