Connect with us

All Kinds of Things

Bloembak op het dakterras, wat moet er in?

zakken met potgrond

Van alles wat er nog over blijft

Bloembak op het dakterras, wat moet er in?

Ik wilde weten, wat je in een grote bloembak op het dakterras moet doen. Want de samenstelling van hetgeen je er in doet moet niet al te zwaar zijn. Een dakterras kan niet al te veel aan gewicht hebben. Ik heb het opgezocht en je kunt er van uitgaan dat je in ieder geval 175 kilo per m2 kunt belasten. Er liggen al terrastegels, die waarschijnlijk 60 kilo per m2 wegen, dus het komt uit op 115 kilo per m2. Dat is een hele veilige marge. Hier vind je een pdf van de gemeente Amsterdam over dakterrassen.

Mijn bloembak was 40 x 40 x 40 cm en ik wilde hem niet helemaal vullen. Daarom kwam ik uit op 2 zakken hydrokorrels van elk 40 kilo en 3 zakken potgrond van elk 40 kilo (want ik had 4 bakken te vullen). Verder kocht ik nog worteldoek bij het tuincentrum. Worteldoek is gewoon plastic, maar dan geweven, dus vochtdoorlatend. En 3 pakjes kleine terrastegels van 10 x 10 x 1 cm, omdat de bloembakken niet direct op de tegels gezet kunnen worden, maar op een kleine verhoging. Zo kan het water tenminste weg.

Tweede leven van de vierkante bak

De vierkante bloembakken, waar ik het over heb, komen uit mijn oude winkel All Kinds of Things in de Beethovenstraat in Amsterdam. Ze deden daar dienst als kubus om artikelen op te etaleren. In deze specifieke kubussen zat een gat gezaagd, dus dat kwam goed uit: uitstekend geschikt voor bloembakken.

Volgorde van vullen van de bloembak

Ik zette de bloembakken eerst op de kleine terrastegels, want naderhand is de bak te zwaar om nog te verplaatsen. Vervolgens deed ik onderin de bak een lapje worteldoek van 40 x 40. Daarbovenop kwam de helft van de zak hydrokorrels. Wederom een lapje worteldoek, anders zakt de aarde langzaam door de korrels heen en dat wil je niet. En dan als laatste laag de potgrond, per bloembak 3/4 zak van 40 liter.
De bakken zelf heb ik verdeeld over het dakterras geplaatst, zodat niet te veel gewicht op 1 punt zou komen.

Bloembollen

Het is nu januari en ik had begrepen dat de bloembollen er allang in moesten, als je ze in het voorjaar boven de grond wil zien komen. Ik had een oude zak gevonden met bloembolletjes.
Op het moment dat de bakken klaar waren las ik eindelijk eens de verpakking van de bloembollen. Blijkt dat het zomerbolletjes zijn! Die moeten er pas in maart in, na de laatste vorst. BUMMER!
Deze hele exercitie voor niets in januari gedaan, maar ik zal snel de juiste bollen kopen, want ze moeten er nu in!

En hopen dat Heintje, onze kat, deze heerlijke gevulde bloembakken niet als kattenbak ziet šŸ™ Soms is het gewoon handiger om een hond te hebben.

Vierkante bloembak op een dakterras met eerste laag van hydrokorrels

Continue Reading

More in Van alles wat er nog over blijft

All Kinds of Mail

Wie ben ik?

All Kinds of Facebook Likes

Advertisement
Advertisement
Advertisement EreadersEreaders

mrsdejong #ad

Pagina’s

To Top