do. jun 30th, 2022
All Kinds of Things is gesloten

Het is voorbij, All Kinds of Things Conceptstore is per 1 december 2018 gestopt.

   Jammer, maar het ging niet meer. Al 6 jaar zat de daling erin en was ik min of meer aan het hobbyen. Dat betekende weinig tot geen salaris, maar wel veel werken. Dat hinderde me niet eens zo erg, want ik deed veel voor deze passie. Maar de daling zette alleen maar door en het was zelfs zo erg, dat er geld bij moest. En dat was natuurlijk niet de bedoeling.
   De verandering van De Kinderkleding Winkel 2 jaar geleden in All Kinds of Things heeft al met al niet geleid tot de verbetering die ik had gehoopt. Het idee was om allerlei andere markten aan te boren. Zo was ik begonnen met een aanbod in volwassen cadeau-artikelen, kon je een lekkere cappuccino boven drinken, hadden we een constante sale-etage en wilden we workshops geven aan grotere kinderen en ook aan volwassenen. Verder hoopte ik dat de verbouwing en de andere manier van presenteren alsmede een groter aanbod van speelgoed zou zorgen voor de groei, die we zo hard nodig hadden.
Maar het is gewoon niet gelukt en dat is jammer. We zijn gestopt. Waarom zijn we gestopt?
 
 
   Het blijkt, dat mensen lang nodig hebben om een verandering van concept te onthouden. Dat duurt 3 tot 5 jaar. Dat er nog steeds klanten binnen kwamen voor bijv. Claesens ondergoed, dat al 5 jaar uit ons assortiment was, is daar een voorbeeld van. En ook een opmerking als “he, hebben jullie verbouwd?”, terwijl we zeker weten, dat de betreffende klant de verbouwing allang gezien had. Dit gebeurde regelmatig.
 
   De cadeaus voor volwassenen werden niet ontdekt, de cappuccino ook niet (en we hebben natuurlijk in de straat hele lekkere coffee-concepten, dus daar had het ook mee te maken), de sale boven moeten we ook nog steeds vertellen (“o, ik wist helemaal niet dat jullie ook een boven hadden”) en de workshops kostten alleen maar geld. En juist in deze 4 activiteiten had ik zo’n zin toen ik besloot om te veranderen.
 
   Maar de grootste oorzaak van de al jarenlang voortdurende daling is natuurlijk het internet. Als de meeste aankopen kinderkleding online gebeuren, dan blijven er kruimels over en daar kan een stenen kinderkledingwinkel niet van leven. De enige klanten die we nog regelmatig zagen waren de opa’s en oma’s. En ook baby- en speelgoedcadeautjes vonden mensen nog leuk om in een winkel te kopen. Daar zal ook het element tijd een rol in spelen: vaak bedenken mensen pas kort van tevoren om op kraamvisite te gaan of is de uitnodiging voor het kinderfeestje pas ontdekt.
   Dat de meeste aankopen online gebeuren kan ik trouwens helemaal begrijpen. De keuze is letterlijk reuze en de prijs is ook meestal in orde. Gratis bezorgen en retourneren, op een tijdstip dat het jou uitkomt, zonder dat je die lastige kinderen bij je hebt, die altijd alleen maar willen, wat jij niet wilt en de winkel op stelten zetten. Wordt daar maar eens niet gestrest van. Echt, ik snap het.
 
   Vaak hoorde ik, als ik vertelde dat het zo slecht gaat, “maar jullie hebben toch ook een webshop?”. Klopt, die hadden we. Maar die werd niet gevonden tussen alle grote giganten en webshops die een marketingbudget hebben en mensen in dienst hebben om te zorgen dat de webshop goed gevonden wordt. Een kleine winkel met weinig personeel moet het niet hebben van zijn webshop, maar van zijn bereikbaarheid, service, persoonlijke aandacht, gezelligheid en zijn wat eigenwijze aanbod. Die webshop dient alleen als een verlengde etalage voor klanten, die de winkel of al kennen of opeens ontdekken. Voor wat die webshop betreft: die is per 1 januari 2019 ook gestopt. 
 
   Enfin, na 32 jaar is het voorbij, het is niet anders. De winkelstraat verandert. Vrijkomende plekken worden opgevuld met horeca, want een horeca-ervaring, dat lukt niet online. Maar zou het niet mooi zijn, als we met zijn allen ervoor zouden zorgen, dat er wel een balans blijft tussen leuke gezellige persoonlijke kleine winkels, ketens en horeca?
Winkel in je eigen buurt (shop local), geen nieuwe kreet, maar ik pleit ervoor. Liever Offline dan Online.
Want het zou toch heel erg jammer zijn, als al die leuke gezellige persoonlijke kleine winkels het niet meer kunnen bolwerken? Die hebben meer nodig dan alleen maar de kruimels. Voor onze winkel is het te laat, maar laten we ervoor zorgen dat zulke winkels er blijven. Dan kunnen onze kinderen en kleinkinderen daar ook plezier van blijven hebben.
 
All Kinds of Things is nu een blog, je leest hem nu. Het blog gaat ook over leuke kleine winkels en koffietentjes, want die blijf ik een warm hart toedragen. Ik hoop jullie ook. 
Jeannet van der Knaap

By Jeannet