do. jun 30th, 2022
uitgebloeide bloembollen, hier hyacinten

Het is een vraag, die ik mezelf elk jaar weer stel. Hoe bewaar je uitgebloeide bloembollen? Want het voelt altijd als zonde om bloembollen na de bloei weg te gooien. Het voelt bijna als ondankbaar: “hup, jij hebt je best gedaan, nu gooi ik je weg” (net als met kerstbomen trouwens, maar dat terzijde). Terwijl het bij bloembollentelers nou juist om die bloembol gaat!

Uitgebloeide bloembollen bij de teler

De bloembollenteler verkoopt bloembollen. Daarom gaat het bij hem om de bol en niet om de bloem. Als zij-effect van deze handel hebben we in de bollenstreek altijd het Bloemencorso, meestal in april. Aan de wagens zelf vind ik niets aan, maar ik herken wel hoe kunstig het is gestoken. Ik geniet daarentegen wel van de geur van de hyacinten.

uitgebloeide bloembollen, hier een inpaarse hyacint

Twee soorten bloembollen

Er zijn echter twee soorten bloembollen: gewone bloembollen, die je al enigszins opkomend leuk in een bakje koopt. Je kunt ook bloembollen in een zak kopen, waar je dan zelf mee aan de slag kunt gaan.
Er bestaan ook bloembollen voor verwildering. Let wel op, dat dit op de verpakking staat. De meeste verkochte bloembollen zijn niet geschikt voor verwildering.

Hoe bewaar je uitgebloeide bloembollen het beste?

Ik vroeg mijn vriendin Frieda, een tuinierster in hart en nieren, hoe bewaar je uitgebloeide bloembollen het beste, en zij zei hier dit over:

“In feite doe je wat de bloementeler ook doet. Je haalt de stamper, dus de uitgebloeide bloem, eraf. De kracht van de bloem moet eigenlijk weer terug in de bol komen. Want als die bloem eraan blijft zitten, gaat ie opzwellen en gaat ie zaadjes geven. Dat is de functie van de bloem.
De bloembol haalt daarna zijn voedingsstoffen uit het loof, zodat hij de winter kan overleven. Het loof moet zolang blijven zitten, totdat de plant zichzelf hervonden heeft, totdat het loof geel wordt en dan pas moet je het weg halen. Je kunt het eraf knippen. Maar eigenlijk moet het dor zijn, zo dor dat je het, bij wijze van spreken, er af kunt scheuren.
Haal ze daarna uit de aarde en laat ze op een rustig plekje drogen. Om te voorkomen dat ze uitdrogen geef je ze zo nu en dan een beetje vocht.

Heb je een balkon, dan kun je ze ook op je balkon laten drogen. Ze kunnen niet tegen regen, dus zet ze beschut. Een klein beetje vocht op zijn tijd is niet erg.

Heb je een tuin, zet ze dan met loof en al in de aarde, met de bloemen eraf. En verwijder het loof zoals hierboven beschreven. Meestal kun je er dan nog jaren van genieten. Op een gegeven moment groeit er alleen nog maar loof. Dan verdwijnt de hele bol.

Tête-a-tête-narcisjes doen het altijd goed. Hyacinten doen het daarentegen een stuk minder.”

uitgebloeide narcissen tegen een gele muur

Bloembollen voor verwildering

De speciale bloembollen, die geschikt zijn om te verwilderen, kun je eindeloos in de grond laten zitten. Hier ontstaan in de aarde nieuwe bolletjes aan. Het enige wat ze af en toe nodig hebben is een beetje organische mest.
De sneeuwklokjes in de tuin van Frieda zijn een goed voorbeeld. Ze heeft nooit sneeuwklokjes gekocht, maar toch staan er honderden in haar tuin. En hoe komt dat? Ooit heeft ze een pol sneeuwklokjes gekregen. In de beginjaren heeft ze ze na de bloei uitgegraven, in tien deeltjes van 5 bolletjes gedeeld en overal en nergens die 5 bolletjes neergezet. Deze groepjes vermeerderden zich, totdat ze groot genoeg waren om weer te delen. Dat heeft ze een paar jaar achter elkaar gedaan. Nu doet ze al jaren niets meer en elk jaar geniet ze weer van deze vroege lentebode.

En als je nou helemaal niet zoveel zin hebt om er iets aan te doen, het kan ook anders. Frieda heeft een paar jaar geleden krokussen gekocht geschikt voor verwildering en in de grond gezet. Die komen nu op plaatsen tevoorschijn, waarvan ze denkt, “hè, heb ik daar krokussen geplaatst?” Dus zo kan het ook. Gewoon kijken wat de natuur er zelf van bakt, dan komt het meestal ook prima in orde.Op mijn balkon heb ik de oude kubussen neergezet, die ik vroeger in mijn winkel had. Die kubussen heb ik als bloembak gevuld met hyacinten en narcissen.

By Jeannet

12 thoughts on “Uitgebloeide bloembollen, hoe bewaar je ze het beste?”
 1. Ik heb in mijn campingtuin veelal bloembollen staan omdat ze zo lekker makkelijk zijn.
  Ik ga eens met je tips aan de slag

  1. Hoi Saskia, leuk, een campingtuin. Zou ik ook wel willen. En ik snap, dat je dan voor bloembollen kiest. Heerlijk om dan even naar de camping te gaan, ook al is het te vroeg misschien om er te slapen, om te kijken hoe het met de bollen staat! Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 2. Ik heb dit vaak met uitgebloeide hyacinthen. Die zet ik daarna meestal inderdaad ergens in de tuin. Ze weggooien in de groene container is ook zo wat.

  1. Hoi Nicole, precies mijn gedachte. Maar dan moet je wel een tuin hebben, en die heb ik niet. Wel een balkon. Maar ik weet nu (dankzij mijn vriendin Frieda, die me dit heeft verteld) wat ik moet doen. Leuke reactie, dank je wel, gr. Jeannet

 3. Ik plant de bollen uit bloembakken die we krijgen ook altijd in de tuin. Altijd een verrassing wat er dan het volgende jaar waar opkomt.

  1. Hoi Henk, mooi, he, de natuur. Dat het altijd weer een verrassing is, wat er gebeurt. Je kunt het ook met je kerstboom doen natuurlijk, bedenk ik nu. Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 4. Ik heb zelf nooit zulke bloemen maar vindt dit zeker een handige blog! Inderdaad snap ik het gevoel als je hem weg moet goeien, gelukkig heb je er nu wat op gevonden!

  1. Hoi Mandy, dat méén je niet! Heb je nooit hyacinten of narcissen in huis? Misschien komt het, dat ik hier dichtbij de Bollenstreek woon, maar ik heb ze elk voorjaar het hele voorjaar. Je wordt er zo blij van! Dank voor je reactie hoor! gr. Jeannet

  1. Hoi Amelie, ja, dat klopt. Dat staat ook in het blog. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan, komt het allemaal goed 🙂 Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 5. Wat een goede tips. Ik ben helemaal niet zo handig met planten/bloemen, maar dit moet iedereen bijna wel kunnen. Nooit geweten dat de bollen nog zo lang door kunnen leven in de tuin!
  Liefs, Emma

  1. Hoi Emma, ik ben zelf ook niet zo handig ermee, maar ik heb een vriendin die tuiniert. Zij heeft me deze tips ingefluisterd. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

Comments are closed.