Connect with us

Uitgebloeide bloembollen, wat kun je ermee?

uitgebloeide bloembollen, hier hyacinten

Koken & Tuinieren

Uitgebloeide bloembollen, wat kun je ermee?

Het is een vraag, die ik mezelf elk jaar weer stel. Wat kan ik met uitgebloeide bloembollen doen? Elk jaar denk ik, wat zonde om die bloembollen na de bloei weg te gooien. Het voelt bijna als ondankbaar: “hup, jij hebt je best gedaan, nu gooi ik je weg”. Terwijl het bij bloembollentelers nou juist om die bloembol gaat!

Uitgebloeide bloembollen bij de teler

De bloembollenteler verkoopt bloembollen. Daarom gaat het bij hem om de bol en niet om de bloem. Als zij-effect van deze handel hebben we in de bollenstreek altijd het Bloemencorso. Zaterdag 13 april begint de 40 km route in Noordwijk en eindigt hij in Haarlem, waar je de volgende dag ook nog de praalwagens kunt bewonderen. Aan de wagens zelf vind ik meestal niets aan, hoewel ik wel zie hoe kunstig het is gestoken. Ik geniet daarentegen wel van de geur van de hyacinten.

uitgebloeide bloembollen, hier een inpaarse hyacint

Twee soorten bloembollen

Er zijn echter twee soorten bloembollen: gewone bloembollen, die je al enigszins opkomend leuk in een bakje koopt. Je kunt ook bloembollen in een zak kopen, waar je dan zelf mee aan de slag kunt gaan.
Er bestaan ook bloembollen voor verwildering. Let wel op, dat dit op de verpakking staat. De meeste verkochte bloembollen zijn niet geschikt voor verwildering.

Wat doe je met uitgebloeide bloembollen in een bakje?

In feite doe je wat de teler ook doet. Je haalt de stamper, dus de uitgebloeide bloem, eraf. De kracht van de bloem moet eigenlijk weer terug in de bol komen. Want als die bloem eraan blijft zitten, gaat ie opzwellen en gaat ie zaadjes geven. Dat is de functie van de bloem.
De bloembol haalt daarna zijn voedingsstoffen uit het loof, zodat hij de winter kan overleven. Het loof moet zolang blijven zitten, totdat de plant zichzelf hervonden heeft, totdat het loof geel wordt en dan pas moet je het weg halen. Je kunt het eraf knippen. Maar eigenlijk moet het dor zijn, zo dor dat je het, bij wijze van spreken, er af kunt scheuren.
Haal ze daarna uit de aarde en laat ze op een rustig plekje drogen. Om te voorkomen dat ze uitdrogen geef je ze zo nu en dan een beetje vocht.

Heb je een balkon, dan kun je ze ook op je balkon laten drogen. Ze kunnen niet tegen regen, dus zet ze beschut. Een klein beetje vocht op zijn tijd is niet erg.

Heb je een tuin, zet ze dan met loof en al in de aarde, met de bloemen eraf. En verwijder het loof zoals hierboven beschreven. Meestal kun je er dan nog jaren van genieten. Op een gegeven moment groeit er alleen nog maar loof. Dan verdwijnt de hele bol.

Tête-a-tête-narcisjes doen het altijd goed. Hyacinten doen het daarentegen een stuk minder.

uitgebloeide narcissen tegen een gele muur

Bloembollen voor verwildering

De speciale bloembollen, die geschikt zijn om te verwilderen, kun je eindeloos in de grond laten zitten. Hier ontstaan in de aarde nieuwe bolletjes aan. Het enige wat ze af en toe nodig hebben is een beetje organische mest.
De sneeuwklokjes in de tuin van mijn vriendin Frieda zijn een goed voorbeeld. Ze heeft nooit sneeuwklokjes gekocht, maar toch staan er honderden in haar tuin. En hoe komt dat? Ooit heeft ze een pol sneeuwklokjes gekregen. In de beginjaren heeft ze ze na de bloei uitgegraven, in tien deeltjes van 5 bolletjes gedeeld en overal en nergens die 5 bolletjes neergezet. Deze groepjes vermeerderden zich, totdat ze groot genoeg waren om weer te delen. Dat heeft ze een paar jaar achter elkaar gedaan. Nu doet ze al jaren niets meer en elk jaar geniet ze weer van deze vroege lentebode.

En als je nou helemaal niet zoveel zin hebt om er iets aan te doen, het kan ook anders. Frieda heeft een paar jaar geleden krokussen gekocht geschikt voor verwildering en in de grond gezet. Die komen nu op plaatsen tevoorschijn, waarvan ze denkt, “hè, heb ik daar krokussen geplaatst?” Dus zo kan het ook. Gewoon kijken wat de natuur er zelf van bakt, dan komt het meestal ook prima in orde.Op mijn balkon heb ik de oude kubussen neergezet, die ik vroeger in mijn winkel had. Die kubussen heb ik als bloembak gevuld met hyacinten en narcissen.

12 Comments

12 Comments

 1. Emma

  26 maart 2019 at 6:46 pm

  Wat een goede tips. Ik ben helemaal niet zo handig met planten/bloemen, maar dit moet iedereen bijna wel kunnen. Nooit geweten dat de bollen nog zo lang door kunnen leven in de tuin!
  Liefs, Emma

  • Jeannet

   26 maart 2019 at 7:32 pm

   Hoi Emma, ik ben zelf ook niet zo handig ermee, maar ik heb een vriendin die tuiniert. Zij heeft me deze tips ingefluisterd. Dank voor je reactie, gr. Jeannet

 2. Amelie van Writings by Amelie

  26 maart 2019 at 7:03 pm

  Wij laten sommige bloembollen gewoon staan, omdat er dan toch nog een bloem uitgroeit!

  • Jeannet

   26 maart 2019 at 7:33 pm

   Hoi Amelie, ja, dat klopt. Dat staat ook in het blog. Gewoon de natuur zijn gang laten gaan, komt het allemaal goed 🙂 Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 3. Mandy

  26 maart 2019 at 7:10 pm

  Ik heb zelf nooit zulke bloemen maar vindt dit zeker een handige blog! Inderdaad snap ik het gevoel als je hem weg moet goeien, gelukkig heb je er nu wat op gevonden!

  • Jeannet

   26 maart 2019 at 7:36 pm

   Hoi Mandy, dat méén je niet! Heb je nooit hyacinten of narcissen in huis? Misschien komt het, dat ik hier dichtbij de Bollenstreek woon, maar ik heb ze elk voorjaar het hele voorjaar. Je wordt er zo blij van! Dank voor je reactie hoor! gr. Jeannet

 4. Henk

  26 maart 2019 at 8:47 pm

  Ik plant de bollen uit bloembakken die we krijgen ook altijd in de tuin. Altijd een verrassing wat er dan het volgende jaar waar opkomt.

  • Jeannet

   26 maart 2019 at 9:37 pm

   Hoi Henk, mooi, he, de natuur. Dat het altijd weer een verrassing is, wat er gebeurt. Je kunt het ook met je kerstboom doen natuurlijk, bedenk ik nu. Dank voor het reageren, gr. Jeannet

 5. Nicole Orriëns

  26 maart 2019 at 9:08 pm

  Ik heb dit vaak met uitgebloeide hyacinthen. Die zet ik daarna meestal inderdaad ergens in de tuin. Ze weggooien in de groene container is ook zo wat.

  • Jeannet

   26 maart 2019 at 9:40 pm

   Hoi Nicole, precies mijn gedachte. Maar dan moet je wel een tuin hebben, en die heb ik niet. Wel een balkon. Maar ik weet nu (dankzij mijn vriendin Frieda, die me dit heeft verteld) wat ik moet doen. Leuke reactie, dank je wel, gr. Jeannet

 6. Saskia

  27 maart 2019 at 9:49 am

  Ik heb in mijn campingtuin veelal bloembollen staan omdat ze zo lekker makkelijk zijn.
  Ik ga eens met je tips aan de slag

  • Jeannet

   27 maart 2019 at 11:38 am

   Hoi Saskia, leuk, een campingtuin. Zou ik ook wel willen. En ik snap, dat je dan voor bloembollen kiest. Heerlijk om dan even naar de camping te gaan, ook al is het te vroeg misschien om er te slapen, om te kijken hoe het met de bollen staat! Dank voor je reactie, gr. Jeannet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Koken & Tuinieren

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement En
Advertisement

All Kinds of Films

Poster van de film The Favourite

Boeken & Films

films | The Favourite vs Bohemian Rhapsody

By 25 februari 2019
Roma,de film, nanny in auto met kinderen

Boeken & Films

ROMA, film op Netflix

By 22 februari 2019
Uitgebluste moeder met heel wakker kind op bed uit de serie The Letdown

Boeken & Films

Geweldige serie op Netflix: The Letdown

By 9 februari 2019
Michael Douglas als Kominsky

Boeken & Films

Kijktip op Netflix: the Kominsky Method

By 29 december 2018

All Kinds of Posts

To Top